Fredag 10 april 2020

Lokaltidningen

Kent Larsen har nu tvingats polisanmäla Trafikverket och eventuellt också Vattenfall som öppnat hans elskåp och slagit på strömmen utan hans vetskap. Foto: ALLAN FJÄLLSTRÖM

Kent Larsen polisanmäler Trafikverket

Utan att kontakta Kent Larsen har nu Trafikverket med hjälp av Vattenfall slagit på strömmen igen till signalsystemet längs järnvägen i höjd med Gunnarns flygplats.– Jag har inget annat val än att polisanmäla intrånget, säger Kent Larsen till Lokaltidningen.

GUNNARN · Published aug 29, 2019 at 10:45

I onsdags i förra veckan kunde Lokaltidningen avslöja att Trafikverket har under en lång tid försörjt delar av signalsystemet längs tvärbanan mellan Storuman och Lycksele med elström från en byggnad intill Gunnarns flygfält.

Byggnaden som i dag ägs av pensionären och turistföretagaren Kent Larsen ägdes före 2006 av försvarsmakten. Efter att Kent Larsen upptäckt att strömräkningarna var ovanligt höga upptäcktes av en slump att signalsystemet längs järnvägen var kopplad på hans elmätare. I onsdags i förra veckan stängde han av strömmen på elmätaren efter flera veckors försök att få Trafikverket att rätta till felet.

Men nu har Kent Larsen upptäckt att Trafikverket med hjälp av Vattenfall har öppnat hans elskåp och slagit på mätaren igen.

– Ingen har kontaktat mig. Efter att jag upptäckte att strömmen var påslagen så har jag kontaktat Vattenfall och från huvudkontoret i Stockholm beklagar man det inträffade. Man bad helt enkelt om ursäkt och förklarade att så här får det inte gå till, säger Kent Larsen.

Han har nu polisanmält händelsen.

– De har helt enkelt låst upp mitt skåp och slagit på mätaren igen. Jag får inte sälja elström till Trafikverket. Det kallas olaglig elöverförning. Det som nu sker är ren stöld, säger Kent Larsen.

Lokaltidningen har kontaktat Trafikverket som inte kan svara på vad som har hänt. Man ber om att få återkomma med information.

– Vi ska naturligtvis ersätta Kent Larsen. Om han har polisanmält oss så står det honom fritt. Men jag kan inte svara på vad som har hänt och om vi har begärt att strömmen ska kopplas på igen, säger Roger Nilsson, järnvägsansvarig hos Trafikverket.

Disputation på distans

STORUMAN För första gången någonsin hölls en disputation i Storuman. Simon Näverlo, läkare i Lycksele och uppväxt i Kattiavan, försvarade sin avhandling i fredags om patienter...

Skriande brist på skogsmaskinförare

GUNNARN Sedan flera år råder det akut brist på skogsmaskinförare i Sverige. Inom de närmsta tio åren kommer upp emot 40 procent av förarna att gå i pension. – Det är svårt att få...

Startar hjälpverksamhet

Vilhelmina Det är många människor som i dessa tider ställer upp och hjälper sina medmänniskor. En av dessa är Ulf Larsson i Vilhelmina, som erbjuder sig att åka och handla åt dem...

Skidliftar stängda under påsken

HEMAVAN – Vi vill inte riskera att vår verksamhet leder till ökad smittspridning. Därför tycker jag att vi tog ett rätt beslut om att stänga backarna i Hemavan och Tärnaby, säger...