Lördag 22 februari 2020

Lokaltidningen

Kent Larsen har nu tvingats polisanmäla Trafikverket och eventuellt också Vattenfall som öppnat hans elskåp och slagit på strömmen utan hans vetskap. Foto: ALLAN FJÄLLSTRÖM

Kent Larsen polisanmäler Trafikverket

Utan att kontakta Kent Larsen har nu Trafikverket med hjälp av Vattenfall slagit på strömmen igen till signalsystemet längs järnvägen i höjd med Gunnarns flygplats.– Jag har inget annat val än att polisanmäla intrånget, säger Kent Larsen till Lokaltidningen.

GUNNARN · Published aug 29, 2019 at 10:45

I onsdags i förra veckan kunde Lokaltidningen avslöja att Trafikverket har under en lång tid försörjt delar av signalsystemet längs tvärbanan mellan Storuman och Lycksele med elström från en byggnad intill Gunnarns flygfält.

Byggnaden som i dag ägs av pensionären och turistföretagaren Kent Larsen ägdes före 2006 av försvarsmakten. Efter att Kent Larsen upptäckt att strömräkningarna var ovanligt höga upptäcktes av en slump att signalsystemet längs järnvägen var kopplad på hans elmätare. I onsdags i förra veckan stängde han av strömmen på elmätaren efter flera veckors försök att få Trafikverket att rätta till felet.

Men nu har Kent Larsen upptäckt att Trafikverket med hjälp av Vattenfall har öppnat hans elskåp och slagit på mätaren igen.

– Ingen har kontaktat mig. Efter att jag upptäckte att strömmen var påslagen så har jag kontaktat Vattenfall och från huvudkontoret i Stockholm beklagar man det inträffade. Man bad helt enkelt om ursäkt och förklarade att så här får det inte gå till, säger Kent Larsen.

Han har nu polisanmält händelsen.

– De har helt enkelt låst upp mitt skåp och slagit på mätaren igen. Jag får inte sälja elström till Trafikverket. Det kallas olaglig elöverförning. Det som nu sker är ren stöld, säger Kent Larsen.

Lokaltidningen har kontaktat Trafikverket som inte kan svara på vad som har hänt. Man ber om att få återkomma med information.

– Vi ska naturligtvis ersätta Kent Larsen. Om han har polisanmält oss så står det honom fritt. Men jag kan inte svara på vad som har hänt och om vi har begärt att strömmen ska kopplas på igen, säger Roger Nilsson, järnvägsansvarig hos Trafikverket.

Nora fick sällskap av varg

WHITEHORSE Två svenskar, båda med anknytning till Storuman, tog en sensationell femte- och sjundeplats när årets upplaga av Yukon Quest avslutades under förra helgen. – Det var...

Tveksam till vindkraft

TÄRNABY Tärna-Stensele allmänning valde i måndags att bordlägga frågan om man ska tillåta företaget Fred Olsen Renewebles att undersöka möjligheten till att bygga tre stora...

Flera nyheter på Idrottsgalan

LYCKSELE I kväll, fredag, hålls Idrottsgalan på Hotell Lappland i Lycksele, för elfte gången. I år med flera nyheter. – Det känns som att vi har koll på läget nu, säger Elin...

Polis kom inte till olyckan

SORSELE Räddningstjänsten i både Storuman och Sorsele är kritiska till att polis inte alltid kommer till en olycksplats vilket försvårar räddningstjänstens arbete. – Vi har...

Skidakademin läggs ner

TÄRNABY Skidakademin i Tärnaby kommer att läggas ner medan Tärnaby alpina gymnasie blir kvar. Det beslutet togs i dag tisdag av kommunfullmäktige i Storuman.