Måndag 25 januari 2021

Lokaltidningen

Totalt åtta personer på Tranan har nu avlidit i sviterna av covid-19 på äldreboendet. Foto: ALLAN FJÄLLSTRÖM

Fler avlidna på boendet Tranan

I helgen avled ytterligare två personer på äldreboendet Tranan i Storuman. Totalt har nu åtta personer dött på boendet som totalt har 44 platser. Alla som tidigare konstaterats smittade har nu friskförklarats.

STORUMAN · Published dec 2, 2020 at 15:15

Äldreboendet Tranan i Storuman har under den så kallade andra vågen av covid-19 drabbats ovanligt hårt. Av totalt 44 brukare har 30 smittats. Även bland personalen har mer än hälften fått coronaviruset. Men det är bara bland de boende som sjukdomen har skördats liv.

Totalt åtta av de smittade på boendet har avlidit. Nu senast i helgen avled två personer, vilket uppmärksammades med att flaggan vid boendet halades på halv stång, enligt kommunens skrivelse på hemsidan.

Samtidigt har nu alla som tidigare smittats på boendet friskförklarats. I måndags togs dock prover på både personal och boende som tidigare inte har smittas. Svar på proverna förväntas inom några dagar.

Under de senaste veckorna har det varit svårt att bemanna boendet på Tranan. Många i personalen har antingen varit sjuka eller fått stanna hemma på grund av symptom. Men de senaste dagarna har situationen förbättrats något. Sjuksköterskor från andra verksamheter har kallats in för att jobba på boendet, vilket i sin tur har ifrågasatts av Vårdförbundet.

Smittspridningen i kommunen har också lugnat ner sig något. Trots det så har smittan även nått hemtjänsten och ett LSS-boende i kommunen. Totalt har tre brukare inom hemtjänsten smittats och en person på ett LSS-boende har konstaterats smittad med covid-19.

Enligt Folkhälsomyndighetens statistik som presenteras varje torsdag så har antalet smittade minskat något mellan veckorna 46 och 47 i Storumans kommun.

I Lycksele minskar också smittspidningen och mellan den 4 och 27 november har 46 personal, 37 elever och åtta brukare smittats inom kommunens verksamhet.

Men trots att antalet coronafall minskar i Storuman och Lycksele så har kommunerna sedan pandemin startade drabbats hårdast bland länets kommuner. Totalt fram till och med vecka 47 har 234 fall per 10 000 invånare rapporterats in från Storuman. Näst högst ligger Lycksele kommun med 176 fall per 10 000 invånare, följt av Skellefteå med 152 fall per 10 000 invånare.

Åsele kommun som tidigare haft färre än 15 fall sedan pandemins utbrott fick under vecka 47 in 6 nya fall, vilket gör att man nu har totalt 20 fall i kommunen. Bara tre kommuner i Sverige har färre än 15 fall. Dessa är Dorotea, Bjurholm och Arjeplog.

Fler nyheter från Storuman och södra Lappland

Bilprovingen i Tärnaby kan återuppstå inom kort

TÄRNABY Kommunen och Svensk Bilprovning AB för samtal om att ordna möjlighet till bilprovning i Tärnaby efter att den mobila enheten lagts ner. Men någon hjälp från Trafikverket...

Ren start på det nya året

HEMAVAN På sex orter i Sverige kommer idrottsungdomar att rycka ut för att städa efter nyårsfirandet. I Hemavan kommer Aktiv ungdom att rycka ut för att plocka burkar,...
Lokaltidningen rekommenderar

Dorotea har fått en ungdomskonsulent

Dorotea Sedan den 1 december arbetar Matilda Söderberg som ungdomskonsulent i Dorotea. Hon ska ta tillvara på ungdomarnas intressen och verka för att de ska få mer inflytande i...

Fullmäktige via internet

STORUMAN Tisdag före julhelgen hölls ett historiskt kommunfullmäktige i Storuman. På grund av coronapandemin tvingades man ställa in mötet i november och för att kunna ta budget...

Julkonsert för att samla in pengar

STORUMAN Vartannat år sedan 2016 har gruppen Umokk gett julkonserter i Storuman för att samla pengar till välgörande ändamål. På grund av coronapandemin kan gruppen i år inte ge...
Läs om
Reportage
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport
Referat