Onsdag 22 januari 2020

Lokaltidningen

Cirkelträning på Blå Kupan

Vega Kroik började som gymnastiktränare redan på mitten av 80-talet och leder nu sedan 2015 cirkelträning för de lite äldre på Blå Kupan i Stensele.
– Det är så kul. I början var vi bara sex personer och nu lockas ett 20-tal personer till varje träning, säger Vega Kroik, 68 år.

STENSELE · Published jul 6, 2019 at 15:15

Cirkelträning har blivit en allt populärare form av träning för både unga och gamla. Motionsformen vänder sig främst till folk som vill öka sin styrka och smidighet i hela kroppen. Många tycker också det är kul att träna tillsammans till musik.

– Jag började som tränare i mitten av 80-talet och under en lång period hade vi träning via Stensele gymnastikförening. Under 90-talet minskade intresset för motionsformen och när sedan cirkelträning blev mera populärt så frågade folk mig om jag inte kunde starta igen, säger Vega Kroik.

Träningen som vänder sig till äldre personer startade 2015 via Stensele sportklubb. Agneta Jonsson gick med för ett år sedan.

– Jag har kört cirkelträning ett år och yoga i fyra år. Det är jättekul, säger Agneta Jonsson som för dagen hade med sig sin systerdotter Emma Lif.

Gertrud Sahlman från Stensele var med sedan starten 2015.

– Jag började sedan Vega startade och sedan tränar jag också på gym. Jag är aktiv värre, säger Gertrud Sahlman, 76 år.

Än så länge är det övervägade kvinnor som tränar tillsammans med Vega. Allt fler män kommer med stor sannolikhet att upptäcka fördelarna med cirkelträning.

Ett motionspass inleds ofta med att under lugnt tempo få igång kroppen och pulsen. Sedan följer en rad övningar där man sittande på en stol eller liggandes på en matta tränar upp styrkan i både ben, armar, rygg och mage. För många äldre ger träningen också bättre rörlighet och balans.

Passen avslutas med stretchövingar och avslappning. Övningarna i slutet av träningspassen ökar rörligheten av leder och minskar risken för träningsvärk.

– Jag kommer att fortsätta med träning här varje höst- och vårtermin så länge det finns intresse. Just nu verkar det finnas många som vill förbättra sin styrka och hålla kroppen i trim, säger Vega Kroik.

Elpriset styr vattenkraften

STORUMAN Elpriset har fått en allt större betydelse för när vattenkraftsbolagen väljer att producera elström. När inte priset är tillräckligt högt väljer allt fler att spilla ut...

Ökad risk för dammbrott

STORUMAN Omställningen till ökade förnybara energikällor som vind- och solkraft riskerar att öka risken för ett dammhaveri som i värsta fall skulle innebära förlust av...

Antalet viltolyckor ökar i länet

STORUMAN Antalet vilt- olyckor ökar i Västerbotten. Under fjolåret dödades 698 rådjur och 431 älgar i trafiken jämfört med 677 rådjur och 389 älgar under 2018.