Måndag 21 oktober 2019

Lokaltidningen

Cirkelträning på Blå Kupan

Vega Kroik började som gymnastiktränare redan på mitten av 80-talet och leder nu sedan 2015 cirkelträning för de lite äldre på Blå Kupan i Stensele.
– Det är så kul. I början var vi bara sex personer och nu lockas ett 20-tal personer till varje träning, säger Vega Kroik, 68 år.

STENSELE · Published jul 6, 2019 at 15:15

Cirkelträning har blivit en allt populärare form av träning för både unga och gamla. Motionsformen vänder sig främst till folk som vill öka sin styrka och smidighet i hela kroppen. Många tycker också det är kul att träna tillsammans till musik.

– Jag började som tränare i mitten av 80-talet och under en lång period hade vi träning via Stensele gymnastikförening. Under 90-talet minskade intresset för motionsformen och när sedan cirkelträning blev mera populärt så frågade folk mig om jag inte kunde starta igen, säger Vega Kroik.

Träningen som vänder sig till äldre personer startade 2015 via Stensele sportklubb. Agneta Jonsson gick med för ett år sedan.

– Jag har kört cirkelträning ett år och yoga i fyra år. Det är jättekul, säger Agneta Jonsson som för dagen hade med sig sin systerdotter Emma Lif.

Gertrud Sahlman från Stensele var med sedan starten 2015.

– Jag började sedan Vega startade och sedan tränar jag också på gym. Jag är aktiv värre, säger Gertrud Sahlman, 76 år.

Än så länge är det övervägade kvinnor som tränar tillsammans med Vega. Allt fler män kommer med stor sannolikhet att upptäcka fördelarna med cirkelträning.

Ett motionspass inleds ofta med att under lugnt tempo få igång kroppen och pulsen. Sedan följer en rad övningar där man sittande på en stol eller liggandes på en matta tränar upp styrkan i både ben, armar, rygg och mage. För många äldre ger träningen också bättre rörlighet och balans.

Passen avslutas med stretchövingar och avslappning. Övningarna i slutet av träningspassen ökar rörligheten av leder och minskar risken för träningsvärk.

– Jag kommer att fortsätta med träning här varje höst- och vårtermin så länge det finns intresse. Just nu verkar det finnas många som vill förbättra sin styrka och hålla kroppen i trim, säger Vega Kroik.

Hemvården får kameror

Dorotea Dorotea sällar sig nu till de kommuner som infört trygghetskameror i hemtjänsten. – Det är ett sätt att öka tryggheten för våra äldre som är beroende av tillsyn, säger...

Samarbete mellan samer och skogsägare ger vinst

SORSELE En helt ny anläggning för renskiljning håller på att byggas upp på Mikael Hugosons skogsmark intill nedre Saxnäs utanför Sorsele. – Tyvärr blir det ofta konflikter mellan...

Försöker lura villaägare

STORUMAN Polisen i södra Lappland går nu ut och varnar allmänheten för ett företag som ringer upp personer och säger sig utföra lagstadgade ventilationskontroller. Minst en...

Elin ny koordinator för Idrottsgalan i Lycksele

LYCKSELE Elin Larsson blir ett nytt namn att lära sig för idrottsrörelsen i Lycksele. Hon tar nu nämligen över som koordinator för Idrottsgalan, som blivit ett givet inslag i...

Mässa för att inspirera till studier i tyska språket

Vilhelmina Det var tyskmässa i Folkets hus i Vilhelmina. Det var Malgomajskolan i samarbete med Tysk-svenska handelskammaren som stod för arrangemanget i syfte att locka fler...

”Jag vill prioritera det här”

ÅSELE Åsele är en av kommunerna som via det nya leveransavtalet kan köpa lokal köttfärs. – Vad gäller kött är jag en människa som brinner för det som finns runt hörnet, säger...