Tisdag 20 augusti 2019

Lokaltidningen

Med humor och träffsäkra teckningar tar Mikael Israelsson upp sina tio år med psykisk ohälsa i boken om karaktären Benny Sjulsson. Sonen Elis är ännu för ung för att vara medveten om psykisk ohälsa, men kanske kan det i framtiden bli aktuellt med en diskussion om det svåra ämnet, med boken som utgångspunkt? Foto: MORGAN BOHMAN

Boken ska jobba bort skammen

För några år sedan hamnade Storuman i blickfånget för psykisk ohälsa när flera ungdomar tog sitt liv under kort tid. Inom kort släpper Mikael Israelsson en bok om sina erfarenheter av psykisk ohälsa. Den riktar sig till ungdomar och tar humorn till hjälp för att lyfta det svåra ämnet – och bearbeta skammen.

STORUMAN · Published feb 3, 2019 at 08:15

Mikael Israelsson var ett mycket blygt barn. Det var inte förrän på högstadiet som han började blomma ut och prata mer. En annan sak som blommade ut samtidigt var hans acne.

Gliringarna började komma och relationen till den egna kroppen blev mer och mer problematisk. Under gymnasietiden påbörjades övergången till en alltmer okontrollerad psykisk ohälsa. Blygsel, finnar och svettattacker lade grunden till en social fobi.

Mikael Israelsson beskriver det som att hjärnan fick superkrafter. Varje skratt han hörde upplevde han var riktat mot honom.

– Komikerna roastar varann idag, men det skötte min hjärna helt själv.

Det blev allt svårare att få sinnesro och fokusera på skolgången.

– Om ens hjärna ständigt är på en, var ska man då gömma sig för att känna trygghet?, frågar han retoriskt.

Ett sätt att gömma sig blev att ständigt bära keps, djupt neddragen i pannan. Det skärmade både av andra människor och dolde svettattackerna. En annan lindring var alkoholen.

– Man tyckte sig bli Guds gåva till kvinnan, men i stället blev allt jobbigt.

Han säger att han klarade gymnasiet på grund av sin uppfostran. Har man påbörjat något, så slutför man det.

I stället var det när han fick jobb och egen lägenhet i Stensele som han helt föll ur ramen. Den psykiska ohälsan fick allt absurdare uttryck.

Hemma i lägenheten skruvade han ur lampan i taket. Det var lättare att umgås i mörker. Han var uppe på nätterna för att han skulle vara mer dåsig på dagen. Varje fikarast under ett års tid låste han in sig på toa i stället för att gå till fikarummet. Och så var det den där gången när han hoppade från soffan 30 gånger i följd med tanken: "Om jag bryter foten, så behöver jag inte gå till jobbet".

Det blev tio år som han led i tysthet och levde i förnekelse.

– Jag var lika rädd för att dö som att leva. Det är nog därför jag lever idag.

Vändningen kom delvis när han en julafton läste om en kvinna som lidit av psykisk ohälsa, men fått hjälp. Han förstod att det gick att få hjälp – men väntade ytterligare något år. Som 28-åring tog han slutligen steget.

– Jag slog numret och la på många gånger. Men sedan drog jag i mig en vinare och ringde psyk.

Han beskriver arbetsterapeuten Annika Wikström som sin räddande ängel.

– Hade hon sagt att jag skulle äta gråsten, så hade jag gjort det.

Efter vågen av självmord i Storuman insåg Mikael att han kunde använda sina erfarenheter av psykisk ohälsa.

– Det slog mig att jag kunde varit en av dem och borde dela med mig.

Han presenterade sin bokidé för fonden Storumans Väl, fick lite pengar och Björn Ferry som mentor.

– Presentationen gjorde jag nykter, det var en seger för mig.

I boken möter läsaren Benny Sjulsson, eller "Benny Psycho", som hans hjärna kallar honom, och får följa honom i sin kamp med sin psykiska ohälsa. Inte minst genom tecknade bilder, som visar hans osäkerheter. Humor ska hjälpa till att jobba bort skammen.

Boken ska släppas under vårvintern och är tänkt som den första delen i en serie om tre. I Mikael Israelssons liv motsvarar det gymnasietiden fram till lumpen.

Den han vill nå är den tysta, finniga och osäkra tonåringen som han själv var en gång.

– Många tror att det är de gapiga som har störst problem.

Trots att mycket hänt i jobbet med psykisk ohälsa hänger en machoattityd fortfarande kvar.

– Det finns definitivt en skam, att man ska klara av det själv. I inlandet blir det nog ofta att man väntar och tror det ska lösa sig.

I framtiden tänker Mikael att boken kunde vara underlag för både föreläsningar och stand up.

– Det är något man kan drömma om, men utan drömmar, vad är vi då?

Jag var lika rädd för att dö som att leva. Det är nog därför jag lever idag.

Mikael Israelsson

Ålder: 45.

Familj: Sambon Theres Boström och barnen Emilia, 8 år, och Elis, 1,5 år.

Intressen: Älgjakt, fiske, skoter, fika.

Vanligaste fördomen om psykisk ohälsa: Att man är dum i huvudet. Den uppfattningen hade jag även själv.

Om jag släpper ytterligare en bok blir ämnet: En barnbok. En sådan har jag faktiskt skrivit, men den ligger på hyllan. Jag hade tänkt konkurrera med Babblarna, haha!

Om du var ett av Storumans kända landmärken, vilket skulle det vara och varför: Vildmannen, han verkar stark och orkar bära mycket älg.

Bästa årstiden är: Påsken, det är en fin tid och bästa tiden att köra skoter.

Min relation till kepsar idag: Är att de är bra att ha på älgjakten när solen lyser mycket.

Favoritfärg: Svart, lite heavy metal över den.

Bybor nekades köpa husen

BLATTNICKSELE Flera bybor har de senare åren försökt köpa de hus som kommunens fastighetsbolag Sorselebo AB nu säljer som ett helt kvarter. – Vi är flera som försökt men fått...

Vill stoppa byggplanerna

HEMAVAN Bybor, stugägare och föreningar i Hemavan kräver nu att Storumans kommun stoppar det pågående detaljplanearbetet på Kungsplatån nordöst om Högfjällshotellet. – Förslaget...

Äventyrlig fru bakom myten om soldat Bång

VILHELMINA En lika intressant och mytomspunnen kvinna fanns vid sidan om berättelserna kring soldaten Johan Zacharias Bång. Men mamsell Anna Greta Baudin var vare sig...

Fartfylld ungdomssektion

Åsele I mars startade Åsele MS en ungdomssektion för att locka fler ungdomar till motorsporten. Nu planerar ungdomsgruppen olika aktiviteter och en egenbyggd folkracebil.

Fördömer jaktsabotage

Länet Inför älgjakten har hundratals jakttorn i Sverige vandaliserats. Aktivister berömmer aktionerna på nätet. – Det är inte lagligt att förstöra andras egendom, säger Jimmy...

Pris till boken som seglat in i mångas hjärtan

LÄNET Barnboken om självmord var tänkt att fylla ett litterärt tomrum och det verkar ha lyckats. Nyligen tilldelades länsförfattaren Anna Sundström Lindmark och illustratören...