Tisdag 23 april 2019

Lokaltidningen

Bjöds på fest i jubilerande aktivitetshus

Aktiviteten i Storuman firade i onsdags 20-årsjubileum med bland andra artisten Nassim Al Fakir på scen.

STORUMAN · Published nov 9, 2018 at 07:15

Aktiviteten i Storuman som ägs och drivs av kommunen startade efter en omfattande ombyggnad av lokalerna som tidigare innehöll en Konsumbutik och senare en lågprisbutik.

I dag finns det både bowlinghall, lärcentrum, konferenslokaler, ungdomsgård och ett kafé i Aktivitetens lokaler. Barn- och ungdomsverksamheten lockar kvällstid mellan 20 och 100 personer.

– På helgerna kan det vara över 100 per kväll här på Aktiviteten, säger Catarina Samuelsson, föreståndare för ungdomsverksamheten.

Onsdagskvällens jubileumsfest blev en succé med minst 200 besökare. Kvällen inleddes med att ordförande i fritids-, kultur- och utbildningsnämnden, Tina Kerro, L, berättade hur det kom sig att kommunen startade Aktiviteten.

En bidragande orsak till att politikerna tog beslutet var att en ungdomsförening, Ung och Stolt, aktivt under flera år hade drivit frågan om ett Allaktivetshus.

Efter hennes korta tal blev det dags för musikern, skådespelaren och programledaren Nassim Al Fakir att kliva upp på scen för att underhålla den yngre delen av publiken med sång och musik.

Många barn valde också under kvällen att följa med på en läskig spökvandring djupt ner i källarlokalerna. Andra ägnade sig åt ansiktsmålning eller sökte lyckan i en traditionell fiskdamm för barn. Det gick också att gratis testa på bowling.

Under kvällen uppträdde också elever från Kultur- akademien. Bland de äldre barnen och ungdomarna var det många som valde att ta en fika och umgås i stället för att delta i de olika arrangemangen.

Byggföretagare blir antikhandlare

Dorotea Han lever på att köpa och sälja grejer. Det rör sig från stora hus till minsta lilla antika klocka. Nu har Tommy Pettersson etablerat sig i Dorotea och inom kort öppnar...

Äldreboendet Tranan byggs om för miljoner

STORUMAN Trots kritik från anhöriga och personal så byggs tolv särskilda boendeplatser på Tranan om till så kallade trygghetsboenden. Beslutet fick stöd av C, KD, M och en...

Hjälper barn i Vilhelmina

Vilhelmina Förra veckan började försäljningen av årets majblomma. En tradition som funnits sedan 1907. Pengarna från försäljningen går till barn som har det svårt ekonomiskt. –...

PRO firar 70 – slår på stort

ÅSELE I år fyller både PRO i Åsele och Dorotea 70 år. Det firas ordentligt på festplatsen Trillen i Åsele i början av sommaren. – Det gäller att aktivera medlemmarna, säger...

Vill få unga att stanna

Dorotea Sedan en månad tillbaka sitter Carina T Marcusson som spindeln i nätet när det gäller näringslivet i Dorotea. Hon är projektledare för Dorotea utvecklingscentrum som leds...

Sätter sin tillit till mänskligheten

Världen Förra veckan passerade en pilgrim från USA genom regionen. Hon är ute på en märklig vandring till synes utan slut.