Onsdag 22 maj 2019

Lokaltidningen

Basecamp i fjällbyn Danasjö

Malin Strid och Lars Hoffmann träffades under TV- inspelningen av en 250 mil lång paddelexpedition längs Donau. I dag bor paret i Gargnäs och har nyligen köpt ett kapell i fjällbyn Danasjö där det två anordnar slädhundsturer långt in i Vindelfjällens vildmark.

DANASJÖ · Published apr 27, 2019 at 07:15

Malin Strid är född och uppvuxen i Gäddede i norra Jämtland. Hon har alltid varit intresserad av natur och äventyr. Hon blev tillsammans med Lars Hoffmann 2010 efter att ha träffats under en paddelexpedition i Tyskland.

– Lars och hans bror som är filmfotograf hade fått i uppdrag att göra en TV-dokumenär om en paddeltur längs Donau. Jag blev anställd som assistent för att hjälpa till. Jag hade inte ens paddlat kajak tidigare, säger Malin Strid.

2013 flyttade paret till Gargnäs där de köpte ett hus. Samtidigt startades företaget Cold-nose huskies.

– Vi vill satsa på att tävla med slädhundar och för att ha råd och möjlighet startade vi turistverksamheten. Under vintern fram till mars-april kör vi bara korta dagsturer. En stor del av verksamheten sker i samarbete med biltestföretagen. Först under våren blir det flerdagarsturer då vi kan vara ute i upp till fem dagar i sträck, säger Malin Strid.

Vänskapen med Petter Karlsson från Slussfors som är en av Sveriges mest meriterade slädhundsförare innebar att paret erbjöds köpa en fastighet av honom i byn Danasjö.

– Det är ett kapell och en intilliggande ladugård. Kapellet använder vi som övernattningsstuga för våra gäster. VI köpte husen för att få bättre möjligheter till att både träna och köra turer ut på fjället. Här kommer snön tidigt på året och Vindelfjällens naturreservat ligger strax intill, säger Malin Strid.

Malin vann i år SM-guld i långlopp medan Lars tog silver på samma distans, 350 kilometer.

– Jag vann mitt första SM för två år sedan. Att vi båda tog oss upp på pallen i år var kul. Nästa utmaning blir att ställa upp i ett av världens tuffaste långlopp, Iditarod i Alaska, säger Malin Strid.

Iditarod är en 180 mil lång tävling som går genom Alaskas vildmark. Tävlingen brukar arrangeras i mars månad.

Mötesplats utan gränser

LYCKSELE Årets Mötesplats Lycksele, som startar i dag, fokuserar på drivkrafter och konkurrenskraft. Konferensen har också ett nordiskt perspektiv, med inbjudna från Norge och...

Åsele kommun i topp tio

ÅSELE I en jämförande skolundersökning som Lärarnas Riksförbund gjort om kommunernas satsningar och resultat i grundskolan hamnar Åsele i topp tio. För Lycksele ser det sämre ut.

Laisbyn täckte länet

LYCKSELE Ulf Stefan Winka har många års erfarenhet av historiesökning. För två veckor sedan föreläste han i Lycksele om Umeå lappmarks historia. – Lycksele var samlingsplats för...

Emil Österholm tog hem konstnärsstipendium

LYCKSELE Sparbanksstiftelsen Norrland hade årsstämma i Lycksele i fredags, och delade då ut sitt konstnärsstipendium, på 100 000 kronor. Det gick denna gång till Västernorrland.