Onsdag 17 juli 2019

Lokaltidningen

Basecamp i fjällbyn Danasjö

Malin Strid och Lars Hoffmann träffades under TV- inspelningen av en 250 mil lång paddelexpedition längs Donau. I dag bor paret i Gargnäs och har nyligen köpt ett kapell i fjällbyn Danasjö där det två anordnar slädhundsturer långt in i Vindelfjällens vildmark.

DANASJÖ · Published apr 27, 2019 at 07:15

Malin Strid är född och uppvuxen i Gäddede i norra Jämtland. Hon har alltid varit intresserad av natur och äventyr. Hon blev tillsammans med Lars Hoffmann 2010 efter att ha träffats under en paddelexpedition i Tyskland.

– Lars och hans bror som är filmfotograf hade fått i uppdrag att göra en TV-dokumenär om en paddeltur längs Donau. Jag blev anställd som assistent för att hjälpa till. Jag hade inte ens paddlat kajak tidigare, säger Malin Strid.

2013 flyttade paret till Gargnäs där de köpte ett hus. Samtidigt startades företaget Cold-nose huskies.

– Vi vill satsa på att tävla med slädhundar och för att ha råd och möjlighet startade vi turistverksamheten. Under vintern fram till mars-april kör vi bara korta dagsturer. En stor del av verksamheten sker i samarbete med biltestföretagen. Först under våren blir det flerdagarsturer då vi kan vara ute i upp till fem dagar i sträck, säger Malin Strid.

Vänskapen med Petter Karlsson från Slussfors som är en av Sveriges mest meriterade slädhundsförare innebar att paret erbjöds köpa en fastighet av honom i byn Danasjö.

– Det är ett kapell och en intilliggande ladugård. Kapellet använder vi som övernattningsstuga för våra gäster. VI köpte husen för att få bättre möjligheter till att både träna och köra turer ut på fjället. Här kommer snön tidigt på året och Vindelfjällens naturreservat ligger strax intill, säger Malin Strid.

Malin vann i år SM-guld i långlopp medan Lars tog silver på samma distans, 350 kilometer.

– Jag vann mitt första SM för två år sedan. Att vi båda tog oss upp på pallen i år var kul. Nästa utmaning blir att ställa upp i ett av världens tuffaste långlopp, Iditarod i Alaska, säger Malin Strid.

Iditarod är en 180 mil lång tävling som går genom Alaskas vildmark. Tävlingen brukar arrangeras i mars månad.

Liten bod med hantverk

Dorotea På Bergsvägen ovanför hotellet i Dorotea ligger Marikes hantverksbod. En liten butik som är fylld av genuint hantverk. – Jag satsar på svenska och nordiska formgivare och...

Länsförfattare sätter nu punkt för Bäckmyran

Umeå Kent Lundholm, 61 år, har skrivit fyra romaner om Baklandet, som hämtar inspiration från hembyn Bäckmyran och dess grannbyar. I augusti kommer han ut med sista boken om...