Lördag 21 september 2019

Lokaltidningen

Åtta bybor dömdes i jakthärva

I slutet av juli 1962 misstänkte polisen att det bedrevs organiserad tjuvjakt på fjället strax söder om Fjällsjönäs inom Sorsele kommun.
– Vi hittade fjorton slaktplatser och vi förstod att tjuvjägarna skulle komma tillbaka, så vi satte oss ner och väntade, säger Filip Gerhardsson som vid tiden var landsfiskal i Sorsele.

Storuman · Published jan 6, 2019 at 07:15

I dag är det ovanligt att det förekommer tjuvjakt. Förr var det nästan ett måste för de flesta lappmarksbor att bege sig ut i skogen med bössa i hand. De få dagar som det var lagligt att jaga älg räckte inte för att försörja familjen med mat. Samtidigt hade älgstammen vuxit kraftigt vilket gjorde det enklare att få tag i byten.

– Första året jag jobbade i Sorsele så hade jag 27 jaktmål på mitt bord. Folk i Sorsele var inte mer kriminiella än andra. Det var fina människor överlag men på den tiden var det många som hade små inkomster och därför ordnade sig mat från skogen, säger Filip Gerhardsson, 95 år.

Jakthärvan som han var med om att nysta upp, är den största i hans långa yrkesliv som polis och troligen den största i Södra Lapplands historia. Filip Gerhardsson var landsfiskal i sju år i Sorsele och blev sedan polischef i Skellefteå. Sommaren 1988 var han vikarierande länspolischef och blev då utsedd som förundersökningledare för att utreda trippelmorden i Åmsele.

– Vi hade fått höra att det small oroväckande mycket uppe mot fjället Lars-Ersblaiken som fjället heter. När vi kom upp hittade vi fjorton slaktplatser och vi förstod av spåren att döma att tjuvjägarna skulle komma tillbaka för att ta reda på köttet. Vi var tre polismän som satte oss ner och väntade. Plötsligt fick vi se ett gäng komma gående med bärutrustning för att ta vara på köttet. Vi sprang fram och lyckades gripa tre personer, säger Filip Gerhardsson.

Efter att ha förhört de tre misstänkta som greps på fjället fick man fram vilka fler som kunde ha varit inblandade. En av de huvudmisstänkta hette Vilhelm Fjällström, träarbetare bosatt i byn Abborrberg. Hans son, Sören Fjällström, bor i dag i Vindeln och minns mycket väl händelsen.

– Pappa hade varit upp på fjället där han skjutit två älgar. Han hade inte möjlighet att bära allt köttet själv utan tog kontakt med folk i byn och byarna runt omkring för att få hjälp. Jag gjorde militärtjänst och befann mig i Umeå. Polisen tog in mig på förhör. I två dagar försökte de få mig att berätta om jakten, trots att jag befann mig i Umeå när det hände, säger Sören Fjällström

Eskil Rubertsson, 89 år, bor i byn Akkan. Han tvekade inte när han fick frågan om att hjälpa till med att bära älgkött och på kvällen gick han till fots de tre milen upp mot fjället. Framme började han stycka en av älgarna när han såg polisen lura i buskarna.

– Jag hörde hur någon skrek: Stanna eller jag skjuter!. Men jag skrek tillbaka: Skjut du din dumme jävel!. Jag sprang först till Granås och sedan via Abborrberg till Akkan. Längs vägen varnade jag folk att polisen var på väg och att det var bäst att gömma allt älgkött. Jag var hemma vid sjutiden på morgonen efter en språngmarsch på cirka tre mil. Bara kort därefter kom polisen, säger Eskil Rubertsson.

Totalt åtta personer dömdes i Lycksele häradsrätt för jaktbrott. Vilhelm Fjällström som var 50 år och äldst dömdes till fyra månaders fängelse och drygt 2 000 kronor i böter. Sex personer inklusive Eskil Rubertsson dömdes till en månads fängelse. En person slapp fängelse utan fick istället 100 dagsböter. Alla blev fråntagna sina jaktlicenser i upp till fem års tid.

Artikeln publicerades första gången den 29 augusti 2018 i Lokaltidningen.

Christina och Staffan köpte hela kvarteret

Blattnicksele Christina H Espegren och Staffan Eriksson heter de nya ägarna av hela kvarteret på Ringvägen i Blattnicksele. De köpte det utan att att ha sett objektet mer än i en...

Klartecken för vindkraft

STÖTTINGFJÄLLET Mark- och miljööverdomstolen ger nu klartecken till Vattenfall AB och Hemberget energi AB att bygga totalt 118 nya vindkraftverk kring byarna Norrbäck, Risliden...

Dags för den sjunde Vilhelminabiennalen

Vilhelmina På måndag är det dags för den sjunde Vilhelminabiennalen. Temat i år är Vardagsliv i kåta och stuga. – Det är en fortsättning på temat från 2017 års symposium som...

Festlig avslutning på länsöverskridande fotboll

ÅSELE Bäverligan har haft avslutning på säsongen på Lappvallen i Åsele. Då passade man på att mixa alla lag. – Det är ett bra sätt att lära känna varandra, säger Lina Ekegerd,...

Inlandsupproret manifesterar i Stockholm

Inlandet/Stockholm Omkring 110 sympatisörer av Inlandsupproret samlades i dag på Sergels torg för att manifesterera, samtidigt höll Bensinupproret sin egen manifestation. Inez Abrahamzon höll ett...