Onsdag 27 maj 2020

Lokaltidningen

Unga förare gillar gamla snöskotrar

Drygt 50 förare hade anmält sig till Burkarcupens femte deltävling i lördags på crossbanan i Gargnäs. Allra yngst var Wilma Larsson, 9 år, från Medelås mellan Lycksele och Storuman.
– Det är första året jag tävlar och det är jättekul, säger Wilma Larsson efter första heatet då hon tog en fin andraplats, enbart slagen av Lucas Burman från Sorsele.

GARGNÄS · Published mar 29, 2019 at 07:15

Utan engagerade föräldrar som ägnar kvällar och helger till att meka i gamla snöskotrar från början av 80-talet så skulle inte Burkarcupen ha funnits. Samtidigt så är det få sporter där andelen ungdomar och tjejer är så stort som just i Burkarcupen.

– Mer än hälften av de som kör i ungdomsklassen är tjejer. Vi har också en damklass med många förare. Visst är det jobbigt som förälder att ägna så mycket tid till att meka med skotrarna men barnen tycker ju det är kul, säger Michael Larsson, pappa till dottern Wilma.

Han är en av initiativtagarna till att Burkarcupen inte lades ner för två år sedan utan fortsatte som en cup i Västerbottens inland.

– Vi såg ju att det var många unga som ville fortsätta och därför var vi några som tog beslut om en fortsättning, säger Michael Larsson.

Wilma Larsson lyckades ta sig till en B-final där hon slutade femma. Ungdomsklassen vanns av Lucas Burman, Sorsele, före Herman Öhrnell, Sorsele. På tredjeplats kom Elias Norgren, Norrliden. Trots segern leder Herman Öhrnell cupen inför finalen nu på lördag i Vindeln. Wilmas äldre syster Tilde Larsson är bästa tjej i klassen, på fjärde plats.

Damklassen vanns av Julia Lindström, Storuman, före Frida Johansson, Gargnäs, och på tredjeplats kom Sandra Norgren, Norrliden. Trots segern så leder Sandra Norgren cupen före Milja Vedin Johansson, Storuman. Julia ligger på en tredjeplats bara några poäng bakom.

I klassen Lilla standard 400 vann Alwin Robertsson, Sorsele, Tvåa kom William Norgren, Norrliden och trea slutade Erik Ingesson, Tärnaby. Hans pappa, Inge Samuelsson, som kör i samma klass, hade en strulig dag och tappade redan i första heatet ena skidan. Trots förlusten tog han sig ändå i mål. Segern i lördags gjorde att Alwin knaprade in på Williams stora ledning i cupen med över 40 poäng. Trea ligger Sebastian Larsson, Medelås.

Stora standard 500 vanns av William Stenlund, Blattnicksele. Tvåa kom Marcus Brander, Kattisavan, och trea kom Simon Hedman, Sorsele. Segern i lördags innebar att William Stenlund befäste sin ställning som cupledare före Marcus Brander och trean KIm Öhrnell från Sorsele.

Classic 600 vanns av Markus Johansson, Gargnäs, före Erik Tengman, Fällforsån, och trean Kim Öhrnell, Sorsele. Erik leder cupen före Kim och på tredjeplats ligger William Norgren, Norrliden.

Sen vår drabbar renkalvar

AMMARNÄS Kyla och mycket snö i fjällen kan i värsta fall innebära att upp emot hälften av renkalvarna som nu föds inte överlever till sommaren. – Vajorna har börjat föda sina...

"Hela agerandet är fruktansvärt"

SORSELE Hovrättens dom i förra veckan ser ut att bli sista ordet i konflikten om ersättning för fjällnära skog som inte får avverkas. – Jag skulle bli förvånad om domen...

Byggnad totalförstörd av brand

LYCKSELE På kort tid har flera bränder ägt rum i Lycksele av olika storlek. Tannens skidstadion drabbades natten mot måndag av en brand som totalförstörde en byggnad. Nu vädjar...

Satsar på fler vikarier med ny webbutbildning

ÅSELE I coronatider satsas det extra mycket på vård och omsorg. Åseles äldre- och funktionshinderomsorg har tillsammans med Lärcentrum i Åsele anordnat infoträffar där de...

Erica hjälper Lokaltidningens läsare

UMEÅ Erica Lundholm är Lokaltidningens nya ansikte utåt som prenumerations- och kundtjänstansvarig. – Jag tycker att våra lokala nyhetstidningar är viktiga inslag i en fungerande...