Tisdag 23 april 2019

Lokaltidningen

Unga förare gillar gamla snöskotrar

Drygt 50 förare hade anmält sig till Burkarcupens femte deltävling i lördags på crossbanan i Gargnäs. Allra yngst var Wilma Larsson, 9 år, från Medelås mellan Lycksele och Storuman.
– Det är första året jag tävlar och det är jättekul, säger Wilma Larsson efter första heatet då hon tog en fin andraplats, enbart slagen av Lucas Burman från Sorsele.

GARGNÄS · Published mar 29, 2019 at 07:15

Utan engagerade föräldrar som ägnar kvällar och helger till att meka i gamla snöskotrar från början av 80-talet så skulle inte Burkarcupen ha funnits. Samtidigt så är det få sporter där andelen ungdomar och tjejer är så stort som just i Burkarcupen.

– Mer än hälften av de som kör i ungdomsklassen är tjejer. Vi har också en damklass med många förare. Visst är det jobbigt som förälder att ägna så mycket tid till att meka med skotrarna men barnen tycker ju det är kul, säger Michael Larsson, pappa till dottern Wilma.

Han är en av initiativtagarna till att Burkarcupen inte lades ner för två år sedan utan fortsatte som en cup i Västerbottens inland.

– Vi såg ju att det var många unga som ville fortsätta och därför var vi några som tog beslut om en fortsättning, säger Michael Larsson.

Wilma Larsson lyckades ta sig till en B-final där hon slutade femma. Ungdomsklassen vanns av Lucas Burman, Sorsele, före Herman Öhrnell, Sorsele. På tredjeplats kom Elias Norgren, Norrliden. Trots segern leder Herman Öhrnell cupen inför finalen nu på lördag i Vindeln. Wilmas äldre syster Tilde Larsson är bästa tjej i klassen, på fjärde plats.

Damklassen vanns av Julia Lindström, Storuman, före Frida Johansson, Gargnäs, och på tredjeplats kom Sandra Norgren, Norrliden. Trots segern så leder Sandra Norgren cupen före Milja Vedin Johansson, Storuman. Julia ligger på en tredjeplats bara några poäng bakom.

I klassen Lilla standard 400 vann Alwin Robertsson, Sorsele, Tvåa kom William Norgren, Norrliden och trea slutade Erik Ingesson, Tärnaby. Hans pappa, Inge Samuelsson, som kör i samma klass, hade en strulig dag och tappade redan i första heatet ena skidan. Trots förlusten tog han sig ändå i mål. Segern i lördags gjorde att Alwin knaprade in på Williams stora ledning i cupen med över 40 poäng. Trea ligger Sebastian Larsson, Medelås.

Stora standard 500 vanns av William Stenlund, Blattnicksele. Tvåa kom Marcus Brander, Kattisavan, och trea kom Simon Hedman, Sorsele. Segern i lördags innebar att William Stenlund befäste sin ställning som cupledare före Marcus Brander och trean KIm Öhrnell från Sorsele.

Classic 600 vanns av Markus Johansson, Gargnäs, före Erik Tengman, Fällforsån, och trean Kim Öhrnell, Sorsele. Erik leder cupen före Kim och på tredjeplats ligger William Norgren, Norrliden.

Byggföretagare blir antikhandlare

Dorotea Han lever på att köpa och sälja grejer. Det rör sig från stora hus till minsta lilla antika klocka. Nu har Tommy Pettersson etablerat sig i Dorotea och inom kort öppnar...

Äldreboendet Tranan byggs om för miljoner

STORUMAN Trots kritik från anhöriga och personal så byggs tolv särskilda boendeplatser på Tranan om till så kallade trygghetsboenden. Beslutet fick stöd av C, KD, M och en...

Hjälper barn i Vilhelmina

Vilhelmina Förra veckan började försäljningen av årets majblomma. En tradition som funnits sedan 1907. Pengarna från försäljningen går till barn som har det svårt ekonomiskt. –...

PRO firar 70 – slår på stort

ÅSELE I år fyller både PRO i Åsele och Dorotea 70 år. Det firas ordentligt på festplatsen Trillen i Åsele i början av sommaren. – Det gäller att aktivera medlemmarna, säger...

Vill få unga att stanna

Dorotea Sedan en månad tillbaka sitter Carina T Marcusson som spindeln i nätet när det gäller näringslivet i Dorotea. Hon är projektledare för Dorotea utvecklingscentrum som leds...

Sätter sin tillit till mänskligheten

Världen Förra veckan passerade en pilgrim från USA genom regionen. Hon är ute på en märklig vandring till synes utan slut.