Tisdag 19 februari 2019

Lokaltidningen

Meriterad hingst till Göte

För några veckor sedan kom norska kallblodshingsten Mörtvedt Jerkeld till Stall Dubbel-W i Gäddträsk för att tjänstgöra i aveln under de tre kommande åren.
– Den klart bästa hingst jag haft, det är fyra år sedan jag första gången ringde de norska ägarna med en förhoppning som nu blivit verklighet, säger Göte Windelås som driver Stall Dubbel-W.

GÄDDTRÄSK · Published dec 4, 2018 at 12:15

Göte Windelås drog igång sitt stuteri 2011, utökade det med en seminstation 2014.

– Det har varit en uppåtgående trend sedan starten, säger Göte som i år räknade till 28 betäckta ston.

På gården i Gäddträsk står avelshingsten Wessel Odin även nästa år. Tidigare har bland andra kallbloden Bokli Eld, Slått Eld, Fakse, Wiking Blesen och på varmblodssidan Standpoint och Marion Mad Money funnits i Gäddträsk.

Nyförvärvet inför betäckningssäsongen 2019 är alltså Mörtvedt Jerkeld som i sammanhanget är en ”stjärna”.

– Han har lämnat oerhört många bra kallblodstravare och har funnits på min önskelista bra länge, berättar Göte som hade en första kontakt med ägarna redan 2014.

– Men han har stått kvar i Norge fram tills nu.

Höstarna är något av ”silly season” i avels- och stuteribranschen, vilken hingst går till vilket stuteri är den stora frågan…

– Jag blev i höstas erbjuden en förvisso intressant, men oprövad hingst och ringde till Torgny Kärrman (kallblodslegend) för att få råd, berättar Göte. Han sa att han hade ett annat bättre tips varefter jag chansringde till Norge i mitten av oktober, klargjorde att jag inte var intresserad av att köpa Mörtvedt Jerkeld men gärna leasade honom.

Det tog bara några dagar så var låne/leasingupplägget klappat och klart för de kommande tre åren. För snart två veckor sedan åkte Göte till Norge och hämtade den nya fyrbenta Gäddträskbon.

– Det gick bra förutom en punktering utanför Åsele. Nu har han varit här ett tag och efter några första stressade dagar i den nya miljön verkar han trivas hur bra som helst, jag har en mycket bra känsla inför det här, säger Göte som med Mörtvedt Jerkeld i sin laguppställning hoppas på ytterligare en utveckling av verksamheten.

– Bokli Eld betäckte ett år 20 ston här hos mig vilket är mitt rekord. Jag hoppas att det slås 2019, säger Göte som vet att mun-till-mun-metoden är bästa reklamen.

– Det är väl något av bibeln för alla stoägare, tycker Göte som i dag har totalt ett tiotal hästar på gården (plus några inhyrda gäster) där fyraåriga stoet Ivarsodina (Bork Odin-Fos Rappa efter Fröyding) är ett eget nyförvärv.

– Hon ska självklart betäckas med Mörtvedt Jerkeld.

Mörtvedt Jerkeld

Hingst efter Lome Elden-Mörtvedt Jerkila (efter Jerker).

Född: 2001-04-10 (17 år).

Tävlingsresultat: 132 starter (45 segrar–19 andraplatser–21 tredjeplatser). 6 642 265 intravade kronor.

Avkommor: Hittills 177 svenskregistrerade sedan 2007. Lägg till det cirka 300 i hemlandet Norge.

Uppstallning: Stall Dubbel-W, Gäddträsk. Tidigare Langland Stuteri söder om Trondheim i Norge.

Lyckselerestaurang fick utmärkelse för viner

LYCKSELE Munskänkarna i Lycksele har delat ut utmärkelsen Årets vinkrogar till Restaurang 64 grader på Hotell Lappland, för andra året i rad. – Det är kul att det finns en bra...

Snowboard het sport i Klimpfjäll

Klimpfjäll Nu i veckan drar den stora vinter- och sportlovssäsongen i gång runt omkring på våra skidanläggningar i inlandet. I Klimpfjäll är man förberedd och från och med denna...

Polisen nöjda med skoteråkarna i Västerbotten

INLANDET Hos polisen är man i stort sett nöjd med hur skoteråkarna beter sig. Däremot har polisen märkt av en restriktivare hållning hos markägare.

Skogsbolag ställer in jakt

Inlandet I förra veckan ansökte Sveaskog, Holmen och SCA gemensamt om skyddsjakt på älg i Storuman, Lycksele och Åsele kommuner. Av de önskade 70 älgarna beviljade länsstyrelsen bara 20...