Tisdag 19 februari 2019

Lokaltidningen

BILDSPEL: En mycket lyckad nyhet i Lycksele

I söndags avgjordes Tannbergssprinten på den nya multifunktionsbanans konstsnö, med hela 195 åkare. Då testades också ett nytt sätt att tävla.
– Jag var lite nervös innan, men det blev mycket lyckat, säger Petter Ögren, banansvarig.

LYCKSELE · Published dec 6, 2018 at 12:00

Nytt var att tävla på multifunktionsbanan, som för övrigt invigdes officiellt under tävlingen. Utan denna asfalterade tvåkilometerssträcka, preparerad med konstsnö, hade det inte blivit någon tävling.

– Jag vill ge en eloge till kommunens folk som jobbat och slitit för att få tll en bra bana, säger Petter Ögren, som också berättar att Lycksele IF testade en nytt grepp denna tävling.

En sprint kan ju nämligen vara en rätt trist historia, om man blir utslagen snabbt. Som man brukar bil om man inte går vidare.

– Inte kul att ha åkt hit från till exempel Skellefteå, tävla i två minuter och sedan bli utslagen.

Därför provade man ett koncept som används på skidgymnasiet. När man blir utslagen åker man ner i från grupp A till grupp B, eller från grupp B till grupp C. Sedan, om man vinner nästa heat i den lägre gruppen, tar man sig ett snäpp uppåt igen.

– Det här gjorde att alla åkare var garanterade att köra prolog plus ytterligare tre heat, säger Petter Ögren.

Många efteranmälningar gjorde att det blev en stor tävling med hela 195 åkare på startlinjen. Alla fick testa det nya sättet att tävla.

– Det har aldrig gjorts vare sig i Västerbotten, Norrbotten eller Västernorrland tidigare.

Hur var reaktionen?

– Mycket positiv. Jag har fått ett tiotal sms från andra klubbar där de tackade för de fina tävlingarna. Från Norrbotten pratar de om att införa den här tävlingsformen nu.

För övrigt var det mycket skidfolk i Lycksele redan innan tävlingen.

– 120-130 skidåkare från IFK Umeå och Täfteå var här på läger, på grund av snöbristen i Saxnäs.

Resultat i urval

 • D21: 1. Malin Börjesjö, Sundbyberg.
 • H21: 1. Marcus Fredriksson, Hudiksvall.
 • D17-20: 1. Maja Årebäck, Boliden, 9. Elin Blomberg, Lycksele, 13. Jasmine Konradsson, Lycksele.
 • H17-20: 1. Simon Karlsson, IFK Umeå, 9. Martin Blomberg, Lycksele.
 • D15-16: 1. Elin Näslund, Vårby, 17. Jade Artaud, Sorsele.
 • H15-16: 1. Theo Mattei, Sävast.
 • D13-14: 1. Nora Wallenius, Täfteå, 9. Philippa Sjöström Lönnback, Storuman.
 • H13-14: 1. Viking Olsson, Hägglunds, 2. Gustav Wissting, Lycksele, 3. Alfred Ögren, Lycksele, 9. Seth Nordin, Lycksele, 12. Isak Kettunen, Vilhelmina.
 • D11-12: 1. Lisa Hilli, IFK Umeå, 4. Telma Jakobsson, Lycksele, 8. Mina Jakobsson, Lycksele.
 • H11-12: 1. Frans Lundberg, IFK Umeå, 3. Arvid Nordin, Lycksele, 6. Hugo Danielsson, Lycksele, 12. Manfred Nordin, Lycksele, 16. David Kettunen, Vilhelmina.
 • D9-10: 1. Vilma Åkesson, Täfteå, 2. Evelin Tiger, Lycksele, 4. Melinda Eriksson, Lycksele.
 • H9-10: 1. Teodore Westman, IFK Umeå, 3. Teodor Andersson, Lycksele, 4. Ossian Nordin, Lycksele, 5. Hampus Danielsson, Lycksele, 8. Konrad Stewart, Lycksele, 9. Ivan Johansson, Lycksele.

Lyckselerestaurang fick utmärkelse för viner

LYCKSELE Munskänkarna i Lycksele har delat ut utmärkelsen Årets vinkrogar till Restaurang 64 grader på Hotell Lappland, för andra året i rad. – Det är kul att det finns en bra...

Snowboard het sport i Klimpfjäll

Klimpfjäll Nu i veckan drar den stora vinter- och sportlovssäsongen i gång runt omkring på våra skidanläggningar i inlandet. I Klimpfjäll är man förberedd och från och med denna...

Polisen nöjda med skoteråkarna i Västerbotten

INLANDET Hos polisen är man i stort sett nöjd med hur skoteråkarna beter sig. Däremot har polisen märkt av en restriktivare hållning hos markägare.

Skogsbolag ställer in jakt

Inlandet I förra veckan ansökte Sveaskog, Holmen och SCA gemensamt om skyddsjakt på älg i Storuman, Lycksele och Åsele kommuner. Av de önskade 70 älgarna beviljade länsstyrelsen bara 20...