Onsdag 17 juli 2019

Lokaltidningen

LMK tar på sig SM även i sommar

I somras arrangerade Lycksele MK för första gången en SM-deltävling i rallycross. Det blev så lyckat att man fick frågan igen. Först blev det nej. Sedan blev det ja.
– Vi är väl lite knäppa, skrattar Johan Haraldsson, ordförande i bilsektionen.

LYCKSELE · Published dec 13, 2018 at 12:15

Att Johan Haraldsson säger det där om "lite knäppa" beror på att det är mycket jobb med att arrangera ett SM. Och särskilt denna gång; lördag den 20 juli går nämligen finalen i Norrlandsveckan i Skellefteå. Den börjar i Kalix (14 juli) och fortsätter i Piteå (17 juli).

Det är en vecka då mycket av rallycrossfolket i Lycksele är på rull, således. Och tiden är knapp efter finalen på lördagen. Redan tre dagar senare, tisdag den 23 juli, går SM-deltävlingen på Lycksele Motorstadion. Dessutom under Motorveckan, då klubben har flera andra arrangemang.

Hur ska ni hinna med en SM-tävling?

– Det var så vi tänkte först också. Men vi är en klubb som är väldigt sugen på utmaningar. Vi vill framåt. När vi nu fått frågan igen vore det fel att säga nej. Så det blev ja, säger Johan Haraldsson.

Dock slipper man en del tunga förberedelser som man hade inför i sommar. Det grävdes om el, nya byggnader tillkom och rallycrossbanan byggdes om.

– Det var ett mastodontjobb vi gjorde.

Nu är allt det redan gjort och då är det själva arrangemanget som all koncentration kan riktas mot. Till exempel behövs runt 100 frivilliga funktionärer för att allt ska gå i lås.

Svårt att hitta så många?

– Det gick bra i somras, tack vare samarbete med andra föreningar, som Lycksele SK och Lappmarksryttarna. Det är ju en jättebra grej, att samarbeta mellan föreningarna, det är nödvändigt när vi har så mycket arrangemang under sommaren.

Någon lärdom ni tar med er från sommarens tävling?

– Att vara bättre förbereda på värme. Vi löste det i somras också, men nu är vi medvetna om det innan tävlingen. Det behövs mycket vatten till förarna när solen ligger på som den gjorde.

Som grädde på moset har Lycksele MK nyligen vunnit ett prestigefullt pris, nämligen Bertils Kanna nr 36, Årets arrangör. En per år delas ut och för första gången landar tennkannan i Lycksele. Den har fått namn efter Svenska Bilsportförbundets ordförande fram till 1982, Bertil Lundberg.

– Oerhört hedrande, säger Johan Haraldsson.

SM i rallycross 2019

  • 11 maj: Deltävling 1, Haninge, Södermanland.
  • 15 juni: Deltävling 2, Västerås, Västmanland.
  • 23 juli: Deltävling 3, Lycksele, Lappland.
  • 28 juli: Deltävling 4, Kalix, Norrbotten.
  • 31 augusti: Final, VM-banan i Höljes, Värmland.

Liten bod med hantverk

Dorotea På Bergsvägen ovanför hotellet i Dorotea ligger Marikes hantverksbod. En liten butik som är fylld av genuint hantverk. – Jag satsar på svenska och nordiska formgivare och...

Länsförfattare sätter nu punkt för Bäckmyran

Umeå Kent Lundholm, 61 år, har skrivit fyra romaner om Baklandet, som hämtar inspiration från hembyn Bäckmyran och dess grannbyar. I augusti kommer han ut med sista boken om...