Tisdag 23 april 2019

Lokaltidningen

Firade VM-guld och brons

Sorseletjejen Elin Janeheim firades i måndags efter framgångarna under armbrytar-VM i Turkiet förra veckan. Hon lyckades ta sin allra första seniormedalj under tävlingarna.
– Det är lite kul att det blev ett VM-brons före en EM-medalj, säger Elin Janeheim.

STORUMAN · Published okt 24, 2018 at 07:39

Elin Janeheim pluggar sedan hösten på armbrytargymnasiet i Storuman. I måndags samlades alla i träningslokalen för att fira hennes framgångar.

Med fanns också Johannes Andersson som lyckades ta en åttondeplats under VM i -75 kilo som är en av klasserna med flest tävlande och tuffast motstånd. Johannes och Elin var de enda från gymnasiet i Storuman som fick chansen att tävla i VM.

– Det är lite kul att jag lyckades ta ett brons och min allra första medalj i senior-VM före medalj i EM där konkurrensen är lite mindre tuff. Jag är nöjd i dag över medaljen även om det inte kändes så bra att förlora semifinalen mot Victoria Karlsson från Lycksele, säger Elin Janeheim.

Victoria Karlsson lyckades inte vinna finalen utan fick nöja sig med ett silver. Elin Janeheim hade den kanske tuffaste matchen i juniortävlingarna.

I finalen för juniorer -60 kilo med vänster arm mötte hon ryskan Ekaterina Prusakova.

– Jag var obesegrad fram till finalen så hon var tvungen att vinna mot mig två gånger. Första matchen vann hon. Jag blev inte nervös utan än mer taggad. Jag tänkte bara på att jag skulle vinna. I andra matchen fick jag en foul så hade jag rört mig för tidigt igen skulle jag ha förlorat. Men det gick till sist trots att hon var svår att bryta ner, berättar Elin Janeheim.

Finalen med höger arm blev mycket mindre dramatisk.

– Jag mötte en tjej från Uzbekistan som jag slog. Det har alltid gått bättre med vänstern men den här gången var segern med höger arm enklare, säger Elin Janeheim.

Fia Reisek som tidigare tävlat för Storuman lyckades vinna både silver och brons i -65 kilos klassen för seniorer.

Elin Janeheim fick ta emot en blombukett av gymnasieskolans rektor Mikael Rombe.

– Hon är ett föredöme för sporten och att hon lyckas vinna två junior-VM-guld och ett senior-VM-brons betyder mycket även för skolan. Storumans armbrytargymnasium har nu funnits i tio år och vi har haft flera duktiga idrottare. Naturligtvis betyder framgångarna att skolan blir mer attraktiv och kan locka fler elever, säger Mikael Rombe.

Elin Janeheim har länge haft som mål att ta sig in på armbrytargymnasiet.

– Redan när jag var nio-tio år gammal och började med armbrytning så ville jag plugga här i Storuman och träna på gymnasiet. Jag känner att jag utvecklas snabbt nu när jag får möjlighet till mera träning, säger Elin Janeheim.

I den svenska VM-truppen på nära 60 personer togs det totalt sju världsmästartitlar. Sverige hamnade på femte plats bland de 47 nationer som ställde upp i VM i Antalya i Turkiet.

Armbrytningssporten är stor i östra delarna av Europa. Att lilla Sverige lyckades slå länder som Bulgarien kan betecknas som en framgång för svensk armsport.

Vann nationstävlingen gjorde Ryssland före Kazakstan och Georgien. Turkiet hamnade på fjärdeplats strax före Sverige.

Byggföretagare blir antikhandlare

Dorotea Han lever på att köpa och sälja grejer. Det rör sig från stora hus till minsta lilla antika klocka. Nu har Tommy Pettersson etablerat sig i Dorotea och inom kort öppnar...

Äldreboendet Tranan byggs om för miljoner

STORUMAN Trots kritik från anhöriga och personal så byggs tolv särskilda boendeplatser på Tranan om till så kallade trygghetsboenden. Beslutet fick stöd av C, KD, M och en...

Hjälper barn i Vilhelmina

Vilhelmina Förra veckan började försäljningen av årets majblomma. En tradition som funnits sedan 1907. Pengarna från försäljningen går till barn som har det svårt ekonomiskt. –...

PRO firar 70 – slår på stort

ÅSELE I år fyller både PRO i Åsele och Dorotea 70 år. Det firas ordentligt på festplatsen Trillen i Åsele i början av sommaren. – Det gäller att aktivera medlemmarna, säger...

Vill få unga att stanna

Dorotea Sedan en månad tillbaka sitter Carina T Marcusson som spindeln i nätet när det gäller näringslivet i Dorotea. Hon är projektledare för Dorotea utvecklingscentrum som leds...

Sätter sin tillit till mänskligheten

Världen Förra veckan passerade en pilgrim från USA genom regionen. Hon är ute på en märklig vandring till synes utan slut.