Måndag 27 januari 2020

Lokaltidningen

Byborna i Gargnäs har på eget initiativ börjat samla in gamla övergivna skrotbilar. Med hjälp av en lokal åkeriägare behöver bilägarna bara betala 350 kronor för att bli av med sin bil. Styrbjörn Lind är en av initiativtagarna till insamlingen. Foto: ALLAN FJÄLLSTRÖM

Skrotbilar dumpas ute i naturen

Runt omkring i hela Sverige växer problemet med skrotbilar som dumpas i naturen eller blir stående på gårdar eller bakom uthus. I Gargnäs fick byborna nog och har på eget initiativ börjat samla in skrotbilarna.

GARGNÄS · Published nov 5, 2018 at 07:08

Att skrota en gammal bil är gratis. Kostnaden handlar om frakt till närmsta bildemontering. I dag finns det enligt branschorganisationen Bil Sweden cirka 1,2 miljoner bilar som är avställda varav 549 000 personbilar längre än tre år. Det innebär att ungefär en halv miljon bilar i princip borde ha skrotats.

Byn Gargnäs mellan Sorsele och Lycksele har varken haft mer eller mindre skrotbilar stående än andra byar i Norrlands inland. Men när byborna började sammaställa antalet bilar som borde skickats till bildemonteringen kom man ändå upp till 35 bilar.

– Det står bilar lite varstans. Vi började prata om bilarna och kom fram till att något borde göras. Vi lyckades få tag i en lastbilsåkare som tog på sig att frakta bilarna till bildemonteringen i Sorsele. Bilägaren behöver bara betala 350 kronor i fraktkostnad. På två veckor har vi redan fått iväg tolv bilar och ytterligare sex bilar ska fraktas nu till helgen, säger Styrbjörn Lind, en av initiativtagarna till insamlingen.

För att skrota en bil utan kostnad krävs det att bilen har både registeringskylt och registeringsbevis. Bilen måste också vara komplett och inte sakna vissa vitala delar såsom motor, växellåda eller katalysator. Om vitala delar saknas kan skrotbilsfirman kräva en avgift.

Reglerna, tillsammans med att det inte längre erbjuds någon skrotningspremie för den som lämnar in en bil till bilskroten, har bidragit till att allt fler bilar hamnar ute i skogen.

– Det händer att utländska bilar blir lämnade vid sidan av vägen eller på en parkeringsficka men det är vanligare att ortsbor, ofta ungdomar, dumpar en gammal bil i skogen. Nyligen fick vi ta hand om en bil som först hade körts in i en sten som blockerade en avstängd väg och sedan bogserats ut i skogen vid Mellansänksvägen här i Storuman, säger Roger Jonsson, miljöinspektör vid Storumans kommun.

Än vanligare är att personer samlar på sig ett flertal bilar och av olika anledningar senare inte väljer att skrota bilar som inte kommer att nyttjas. Det finns exempel på privatpersoner som har haft flera hundra bilar i privat ägo stående vid sin gård.

Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål har nyligen tagit beslut om ett strafföreläggande på 60 dagsböter till en privatperson som samlat på sig ett 15-tal bilar på sin gård i en by utanför Storuman. Händelsen bedöms som ett miljöbrott eftersom skrotbilarna inte bara läcker ut miljögifter ut i naturen utan också utgör en fara för människors och djurs hälsa.

Ärendet, som handlagts av Storumans kommun, har pågått i flera år utan resultat.

Jokkmokks kommun har under hösten försökt städa upp i sin kommun genom att erbjuda gratis frakt av skrotbilar från tre uppsamlingsplatser till närmsta bildemontering. Det som kommunen kallar en skotbilsamnesti pågick i fem veckor och kostade kommunen 100 000 kronor. Ett hundratal bilar samlades in.

Stort intresse för ”draget”

AMMARNÄS 28 lag är anmälda till Vindelälvsdraget, draghundstävlingen som körs 13-15 mars. – Vi har många lag anmälda och bland dem lag som inte var med ifjol. Det känns kul,...

Hälften så stora utsläpp som man trott

STORUMAN En översyn av beräkningsmodellen för utsläpp av växthusgaser visar att uppgifterna om utsläpp från snöskotrar varit klart överdrivna. Myndigheterna har missat att...

Stora skidtävlingar i Lycksele

LYCKSELE Den 14-16 februari avgörs stora tävlingar på skidstadion i Lycksele. – Vi är väl förberedda, det är bara att hoppas att det inte blir för kallt, i övrigt har vi koll på...

Viktig seger inför SM

STORUMAN Storumanföraren Wilma Jonsson har som mål att vinna SM-serien i skotercross i år och i helgen stod hon som segare i första deltävlingen av finländska mästerskapen. – Jag...