Tisdag 23 april 2019

Lokaltidningen

Byborna i Gargnäs har på eget initiativ börjat samla in gamla övergivna skrotbilar. Med hjälp av en lokal åkeriägare behöver bilägarna bara betala 350 kronor för att bli av med sin bil. Styrbjörn Lind är en av initiativtagarna till insamlingen. Foto: ALLAN FJÄLLSTRÖM

Skrotbilar dumpas ute i naturen

Runt omkring i hela Sverige växer problemet med skrotbilar som dumpas i naturen eller blir stående på gårdar eller bakom uthus. I Gargnäs fick byborna nog och har på eget initiativ börjat samla in skrotbilarna.

GARGNÄS · Published nov 5, 2018 at 07:08

Att skrota en gammal bil är gratis. Kostnaden handlar om frakt till närmsta bildemontering. I dag finns det enligt branschorganisationen Bil Sweden cirka 1,2 miljoner bilar som är avställda varav 549 000 personbilar längre än tre år. Det innebär att ungefär en halv miljon bilar i princip borde ha skrotats.

Byn Gargnäs mellan Sorsele och Lycksele har varken haft mer eller mindre skrotbilar stående än andra byar i Norrlands inland. Men när byborna började sammaställa antalet bilar som borde skickats till bildemonteringen kom man ändå upp till 35 bilar.

– Det står bilar lite varstans. Vi började prata om bilarna och kom fram till att något borde göras. Vi lyckades få tag i en lastbilsåkare som tog på sig att frakta bilarna till bildemonteringen i Sorsele. Bilägaren behöver bara betala 350 kronor i fraktkostnad. På två veckor har vi redan fått iväg tolv bilar och ytterligare sex bilar ska fraktas nu till helgen, säger Styrbjörn Lind, en av initiativtagarna till insamlingen.

För att skrota en bil utan kostnad krävs det att bilen har både registeringskylt och registeringsbevis. Bilen måste också vara komplett och inte sakna vissa vitala delar såsom motor, växellåda eller katalysator. Om vitala delar saknas kan skrotbilsfirman kräva en avgift.

Reglerna, tillsammans med att det inte längre erbjuds någon skrotningspremie för den som lämnar in en bil till bilskroten, har bidragit till att allt fler bilar hamnar ute i skogen.

– Det händer att utländska bilar blir lämnade vid sidan av vägen eller på en parkeringsficka men det är vanligare att ortsbor, ofta ungdomar, dumpar en gammal bil i skogen. Nyligen fick vi ta hand om en bil som först hade körts in i en sten som blockerade en avstängd väg och sedan bogserats ut i skogen vid Mellansänksvägen här i Storuman, säger Roger Jonsson, miljöinspektör vid Storumans kommun.

Än vanligare är att personer samlar på sig ett flertal bilar och av olika anledningar senare inte väljer att skrota bilar som inte kommer att nyttjas. Det finns exempel på privatpersoner som har haft flera hundra bilar i privat ägo stående vid sin gård.

Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål har nyligen tagit beslut om ett strafföreläggande på 60 dagsböter till en privatperson som samlat på sig ett 15-tal bilar på sin gård i en by utanför Storuman. Händelsen bedöms som ett miljöbrott eftersom skrotbilarna inte bara läcker ut miljögifter ut i naturen utan också utgör en fara för människors och djurs hälsa.

Ärendet, som handlagts av Storumans kommun, har pågått i flera år utan resultat.

Jokkmokks kommun har under hösten försökt städa upp i sin kommun genom att erbjuda gratis frakt av skrotbilar från tre uppsamlingsplatser till närmsta bildemontering. Det som kommunen kallar en skotbilsamnesti pågick i fem veckor och kostade kommunen 100 000 kronor. Ett hundratal bilar samlades in.

Byggföretagare blir antikhandlare

Dorotea Han lever på att köpa och sälja grejer. Det rör sig från stora hus till minsta lilla antika klocka. Nu har Tommy Pettersson etablerat sig i Dorotea och inom kort öppnar...

Äldreboendet Tranan byggs om för miljoner

STORUMAN Trots kritik från anhöriga och personal så byggs tolv särskilda boendeplatser på Tranan om till så kallade trygghetsboenden. Beslutet fick stöd av C, KD, M och en...

Hjälper barn i Vilhelmina

Vilhelmina Förra veckan började försäljningen av årets majblomma. En tradition som funnits sedan 1907. Pengarna från försäljningen går till barn som har det svårt ekonomiskt. –...

PRO firar 70 – slår på stort

ÅSELE I år fyller både PRO i Åsele och Dorotea 70 år. Det firas ordentligt på festplatsen Trillen i Åsele i början av sommaren. – Det gäller att aktivera medlemmarna, säger...

Vill få unga att stanna

Dorotea Sedan en månad tillbaka sitter Carina T Marcusson som spindeln i nätet när det gäller näringslivet i Dorotea. Hon är projektledare för Dorotea utvecklingscentrum som leds...

Sätter sin tillit till mänskligheten

Världen Förra veckan passerade en pilgrim från USA genom regionen. Hon är ute på en märklig vandring till synes utan slut.