Söndag 15 december 2019

Lokaltidningen

Skogsägare stämmer staten på 17,8 miljoner

Skogsägare i inlandet har stämt staten på totalt 17, 8 miljoner kronor.
Huvudförhandlingen i målet inleddes idag, onsdag, vid mark- och miljödomstolen i Umeå.

Länet/Sorsele · Published nov 28, 2018 at 13:00

Anledningen till stämningen är att staten via Kammarkollegiet vägrar att betala ut ersättning för nekat avverkningstillstånd i fjällnära skog.

Lokaltidningen har tidigare berättat om att Skogsstyrelsen nekade skogsägarna avverkningstillstånd eftersom området innehåller skog som är skyddsvärd ur miljösynpunkt.

– Det som staten ifrågasätter är om det bedrivits en pågående markanvändning, framhöll Albin Holmberg, en av skogsägarna, till Lokaltidningen i början på oktober i år.

Enligt Magnus Norberg, skogsägarnas juridiska ombud från LRF Konsult, är målet principiellt viktigt.

– Ja, det är nog ett av de viktigaste målen som hanteras just nu när det gäller skogsbruket, säger han före förhandlingarna.

Vad blir konsekvenserna om staten får rätt i domstol?

– I så fall betyder de att staten kan stoppa avverkningar utan att betala för sig. De som äger fjällnära skog har en liten lottsedel, antingen får de tillstånd och kan avverka som vanligt, eller så får de avslag och pengarna fryser inne, säger Magnus Norberg.

Huvudförhandlingen i mark- och miljödomstolen inleddes i dag, onsdag den 28 november, och den beräknas pågå i två dagar.

Förhandlingarna på onsdagsmorgonen inleddes med att parterna presenterade sina yrkanden och sakframställan.

Centralt för målet om ersättning från staten är om det bedrivs pågående markanvändning i de berörda skogsområdena i länets inland, vilket skogsägarna hävdar.

Staten genom Kammarkollegiet hävdar motsatsen.

Albin och Hanna Holmberg i Skansnäs i Sorsele kommun är några av skogsägarna som stämt staten i mark- och miljödomstolen.

Paret kräver 1,3 miljoner kronor i intrångsersättning för att de inte får avverka sin skog.

– Jag hoppas att vi vinner, men i en domstol vet man ju aldrig, säger Albin Holmberg.

– Jag hoppas också på en tydlig dom så att man vet vad man får göra och så att staten inte överklagar.

Han betonar att det är ett viktigt mål för de själva och drygt 3 000 enskilda skogsägare i fjällnära skog.

– Målet är klart viktigt för oss. Vi har belånat och köpt fastigheten, men vi får inte avverka och får ingen ersättning, det är kruxet, säger Albin Holmberg.

Förhandlingarna i mark- och miljödomstolen beräknas fortsätta även under torsdagen.

Ska sätta fart på turismen

Dorotea Ulrika Stenberg är den som ska utveckla turismen i Dorotea. Sedan drygt tre veckor är hon anställd som projektledare för projektet Lapplands sydport. – Mitt jobb handlar...

Julpatrullen skapar stämning i Åsele

ÅSELE I dag, på Luciadagen, kommer gruppen Julpatrullen att mingla runt i Åsele och skapa julstämning. Patrullen består av ungdomar från Åsele Kulturskola. – Det låter som en...

Nu ska utsläppen minska

SORSELE När Scanmining fick tillstånd att starta gruvdrift i Ersmarksberget mellan Storuman och Sorsele fick bolaget inte släppa ut mer än 500 kilo zink per år. Men det dröjde...

Sorseles kommunchef har avgått

SORSELE Sorsele kommunchef, Charlotta Tarras Wahlberg, avgick under tisdagen. Skälet är att hon inte kommer överens med kommunalrådet, Kjell Öjeryd, V. Hon behåller lönen, 65 000...