Lördag 23 mars 2019

Lokaltidningen

Sara Ajnnaks magiska toner når ut i världen

Sara Ajnnak, artist från Gargnäs utanför Sorsele, summerar sitt senaste år som magiskt. Förra fredagen hölls en konsert i Sorsele kyrka där hon fick chansen att trollbinda sin hemmapublik.

SORSELE · Published mar 2, 2019 at 07:15

Nyligen hemkommen från en promotionresa i Kanada väljer Sara Ajnnak från Gargnäs att hålla en konsert i Sorsele kyrka. Hösten och vintern har varit hektisk.

När Lokaltidningen träffar Sara timmarna före konserten står hon nere i källaren på församlingsgården i Sorsele och stryker scenkläder samtidigt som hon har en köttsoppgryta kokande i köket ovanför.

– Jag och musikerna måste få i oss något innan spelningen. Köttsoppa är enkelt att värma upp, säger hon medan strykjärnet värms.

Sara Ajnnak blev i december Grammisnominerad i klassen Årets folkmusik. I höstas släppte hon den kritikerrosade skivan Gulldalit – Can You Hear Me där en av låtarna spelats in tillsammans med Mari Boine.

Skivan har producerats av Stein Austrud från Kristiansand i Norge.

– Samarbetet med Stein har inneburit att jag har kunnat hitta ett eget uttryck som jag kunnat påverka på ett annat sätt. Vi träffades på en spelning i Nordnorge där han var kapellmästare. När jag var på väg att påbörja mitt tredje album tog jag kontakt med honom. Det blev helt rätt. Vi har kunnat jobba processinriktat och jag har fått chans att utveckla mina egna idéer, säger Sara Ajnnak.

Hennes två tidigare album, Suojggat och Ráhtja, som kom ut 2014 och 2016 skiljer sig från hennes senaste skiva, Gulldalit – Can You Hear Me. Tillsammans med Stein Austrud har hennes musik blivit storslagen och mera målmedveten. Sara jojkar på Umesamiska och har hämtat inspiration från naturen. En av låtarna handlar om hennes upplevelser vid ett besök i Nasafjäll. Platsen där samer blev förtryckta och förslavade och där nya gruvplaner återigen blivit ett hot mot naturen och renskötseln i området.

Under sin promotionresa till Kanada träffade hon ursprungsbefolkning och lysnade till deras musik.

– Resan blev lyckad och jag kommer att bli uppbokad på fler spelningar där. Det känns som om det nu går framåt. Man måste ha rätt kontakter och rätt folk man jobbar med. Nu känns det som om jag är på väg åt rätt håll, säger Sara Ajnnak.

Det blev ingen Grammis för Sara vilket retar henne lite.

– Visst blev jag besviken. Jag tyckte att jag hade en stor chans att ta hem priset. Trots det är det mycket som har hamnat på plats och jag har redan börjat planera för nästa skiva, säger Sara Ajnnak.

Eftersom hon har släppt en ny skiva vartannat år sedan debuten 2014 är det mycket möjligt att nästa skiva kommer redan 2020.

Nicke Grahn kan bli ny L-ledare

DOROTEA Nicke Grahn, kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Dorotea, samt krönikör i Lokaltidningen, är nominerad som ny partiledare för Liberalerna. – Självklart ställer...

Vårjakt på älg ställs in efter massiv kritik

STORUMAN Skogsbolagen SCA, Sveaskog och Holmen skog kommer inte att genomföra någon skyddsjakt på älg. Detta trots att Naturvårdsverket beviljat skyddsjakt på 44 älgar utan några...

Skolan i Nästansjö hotad

Vilhelmina Stora besparingar väntar skolorna i Vilhemina kommun. Bland annat föreslås en nedläggning av Nästansjö skola. – Vi måste göra besparingar på drygt 20 miljoner kronor...

Åsele Näringslivsstiftelse har flyttat till egen lokal

ÅSELE Åsele Näringslivsstiftelse har flyttat ut från Kulturhuset i Åsele och in i en egen lokal i Åsele centrum. – Så mycket besök som vi haft sedan vi flyttade hit har vi aldrig...

Åseleföretag hoppas på nytt projekt

ÅSELE Magnus Hedberg i Åsele har nyligen startat dataföretaget Northgrid AB. Han är en av dem som hoppas på Vattenfall och Garantias gemensamma pilotprojektet, där företag kan...

Konferens med fokus på symbios

ÅSELE Förra veckan var Åsele värd för den två dagar långa vindkommunkonferensen, med fokus på näringslivsutveckling i vindkraftens spår. – Det är mer än ett infrastrukturprojekt,...