Tisdag 20 augusti 2019

Lokaltidningen

Bernt-Erik Nordenström, Jan Berglund, Ing-Marie Bjuhr och Carina Bergström är några av poeterna i Sorsele poesisällskap som skrivit boken Fiskepoesi. Foto: ALLAN FJÄLLSTRÖM

Poetiska fiskebetraktelser

Efter att ha gett ut böcker om både snö, brusande älvar och kor så kommer nu Sorsele poesisällskap ut med en diktsamling om fiske. Boken som presenterades i onsdags på Hook and cup i Sorsele har fått det enkla namnet Fiskepoesi.

SORSELE · Published maj 16, 2019 at 12:15

Idén till att ge ut en bok om fiske kläcktes av fiskeentusiasten Jan Berglund. Sin kärlek till sporten förklaras bäst i hans egen dikt:

"När jag fiskar är jag lycklig. Jag är lycklig, utan att begripa varför. Trots snålblåst och snödrev, i regn och rusk, med eller utan fångst, är jag ändå lycklig."

Sorsele poesisällskap bildades år 2000 och har i dag hunnit ge ut fem böcker. Den första boken, Där frostälvan dansar, kom ut 2006. Sedan dröjde det fyra år innan Snöglöd gavs ut. Solregn var den tredje boken och den presenterades under Umeå kulturhuvudstadsår 2014. 2015 släpptes Kopoesi. Sällskapet har också varit med i poesitävlingar och vann oväntat lag-SM i poetry slam år 2001 i Rinkeby. Senast sällskapet publicerade något var 2018 då det gavs ut en konst- och poesikalender i samarbete med konstnären Lligo Matson.

Att det just ges ut en bok om fiske i Sorsele är ingen slump. Fisketurismen i kommunen är stor och här finns smått legendariska fiskevatten, som till exempel Vindelälven.

I Tjulån och Vindelån finns också den hett eftertraktade Ammarnäsöringen, som är en unik art som är ovanligt stor.

– Idén till att nu ge ut en bok om fiskepoesi kom från Jan Berglund, som är helt galet intresserad av fiske. Vi har haft workshop både här i Sorsele, Ammarnäs, Gargnäs, Lomselenäs och vid Laisälven. Vi har också fått in en del inskickade bidrag, säger Carina Bergström, ordförande i Sorsele poesisällskap.

14 poeter från Sorsele kommun har fått sina dikter publicerade i boken. Boken är rikt illustrerad med bilder som i huvudsak tagits av poeterna själva.

Poesin i boken är varierande och sträcker sig från korta poem till långa dikter på lätt bondska. Här finns också kluriga och roliga limerickar som till exempel Ing-Marie Bjuhrs:

"Jag stod och drilla på vanligt vis

då kom ur busken en fiskepolis

jag fick inte smaka

måste släppa den tillbaka

det kallas visst Catch and Release".

Onsdagens releaseparty på Hook and cup vid Sorsele järnvägstation lockade inte bara poeter från sällskapet, utan också några nyfikna Sorselebor. Ägarna till Hook and cup, som är en kombinerad fiskebutik, café och turistinformation, serverade tårta med fiskedesign. Under kvällen fick även besökarna testa olika slags choklad som tillverkats av ChokladJenny från Umeå. En av kryddorna som använts till chokladen var lokalt skördade frön från växten kvanne.

Fiskepoesi

  • Fiskepoesi är en samling med 54 dikter skrivna av 14 poeter från Sorsele.
  • I boken finns också dikter skrivna av Susanne Wäckerlin från Schweiz som översatts till svenska. Hon har också skrivit en dikt på både tyska och "schweiz-tyska" som också översatts.
  • Fiskepoesi släpptes den 8 maj.

Bybor nekades köpa husen

BLATTNICKSELE Flera bybor har de senare åren försökt köpa de hus som kommunens fastighetsbolag Sorselebo AB nu säljer som ett helt kvarter. – Vi är flera som försökt men fått...

Vill stoppa byggplanerna

HEMAVAN Bybor, stugägare och föreningar i Hemavan kräver nu att Storumans kommun stoppar det pågående detaljplanearbetet på Kungsplatån nordöst om Högfjällshotellet. – Förslaget...

Familjedag med drag

LYCKSELE I lördags anordnades en familjedag i Lycksele för tredje gången i ordningen. De många aktiviteterna lockade cirka 200 personer.

Fördömer jaktsabotage

Länet Inför älgjakten har hundratals jakttorn i Sverige vandaliserats. Aktivister berömmer aktionerna på nätet. – Det är inte lagligt att förstöra andras egendom, säger Jimmy...

Fartfylld ungdomssektion

Åsele I mars startade Åsele MS en ungdomssektion för att locka fler ungdomar till motorsporten. Nu planerar ungdomsgruppen olika aktiviteter och en egenbyggd folkracebil.