Måndag 20 maj 2019

Lokaltidningen

Kyrkan i Sorsele fylldes till sista bänkraden när körer från Sorsele, Gargnäs och Malå tillsammans med Brolle Jr gav en julkonsert. Foto: MATILDA TANDERYD

Kyrkan i Sorsele fullsatt under Brolles julkonsert

Brolle Jr och Mimi Werner tillsammans med körer från Sorsele, Gargnäs och Malå lockade storpublik i fredags och lördags.

SORSELE · Published nov 28, 2018 at 07:15

Turnén som kallas Winter Classic tour startade i Kiruna i onsdags och i fredags var det dags för konsert i Sorsele kyrka.

Team Sorsele, tillsammans med Gargnäs och Malå kyrkokörer hade övat i månader inför konserten. Men knappt två veckor innan konserten i Sorsele var det osäkert om evenemanget överhuvudtaget skulle kunna genomföras.

Team Sorseles körledare, Patric Gustavsson, drabbades plötsligt av sjukdom och avled hastigt.

Efter noga överväganden och samtal med anhöriga kom körmedlemmarna tillsammans med körledarna överens om att genomföra konserten.

Körledarna Carina Äberg och Kerstin Stenman tog över arbetet med att leda kören under konserten. Kerstin via sitt piano och Carina via taktpinne.

– Det kändes tungt att fortsätta men vi kom överens om att Patric skulle ha velat att vi skulle genomföra arrangemanget, säger Kerstin Stenman, körledare för Malå kyrkokör.

Brolle Jr valde också att framföra sista låten till minne av Patric.

– Det här är en av mina favoritlåtar och den tillägnar vi Patric, sade Brolle strax innan han framförde låten ”I can´t help falling in love” som Elvis Presley spelade in 1961.

Patric Gustavsson och Monica Degerfalk bildade kören Team Sorsele så sent som 2013. Båda har dock varit aktiva under många år inom körsången i Sorsele.

För att rymma alla som köpt biljett fick extra stolar ställas ut i kyrkan i Sorsele. Även under konserten i Malå kyrka i lördags såldes slut. Totalt rymdes 190 åhörare i Malås lilla kyrka.

Brolle Jr berättade före konserten till Lokaltidningens reporter att en orsak till att han och hans flickvän Mimi reser runt bland kyrkor och framför julsånger är för att båda gillar att samarbeta med körer.

– Det är lite som en folkparksturné där man engagerar folk lokalt på ett helt annat sätt än under en vanlig konsert. Att få sjunga och spela tillsammans med körer ger en helt annan musikalisk upplevelse, säger Brolle Jr.

Dags för manifestation för Inlandsupproret

Inlandet På lördag är det dags för Inlandsupprorets första manifestation. I lokaltidningens spridningsområdet blir det i Vilhelmina, Lycksele, Åsele och Sorsele.

Åsele kommun i topp tio

ÅSELE I en jämförande skolundersökning som Lärarnas Riksförbund gjort om kommunernas satsningar och resultat i grundskolan hamnar Åsele i topp tio. För Lycksele ser det sämre ut.

GRAFIK: Familjehem – en industri på 100 miljoner

Länet Förra året betalade länets kommuner över 100 miljoner kronor till familjehemsbolag. Många av dem beskriver företeelsen som problematisk.

Kommuner går ihop för att lösa problemet

Länet Flera kommuner i Västerbottens inland diskuterar nu ett samarbete för att lösa bristen på familjehem.