Lördag 15 augusti 2020

Lokaltidningen

Konstnären från Sorsele som fastnade för hästar

Lars Matsons Minne, som körs idag, är ett lopp med lång historia på Lyckseletravet. Lars Matson, konstnären från Rankbäcken, Sorsele, avled 1994, men hans son, Lligo Matson i Hällnäs, fortsätter dela ut tavlor till segraren.
– Pappa hade ett stort hästintresse, konstaterar han.

HÄLLNÄS/SORSELE · Published jul 3, 2020 at 10:15

Ända sedan 1976 har travloppet Lars Matsons Minne körts på Lyckseletravet. Årets upplaga avgörs idag, fredag. Sonen Lligo berättar att pappa hade ett stort idrottsintresse och även skänkte vinster till exempelvis skid- och skyttetävlingar. Men hästar låg honom allra närmast.

– Han hade hästar själv och red mycket, bland annat i Ammarnäsfjällen. Då hade han med sig skissblocket, berättar han.

Lligo Matson, som själv är konstnär och driver Atlejé Matson i Umeå, har på ateljéns hemsida skrivit ner en kort historik omkring sin pappa. Där kan man bland annat läsa att Lars som ung åkte till Göteborg för att utbilda sig på Valands konstskola, men sedan återvände till Sorsele och hyrde en ateljé i gamla polisstationens arrest.

Han hade ett vitt kontaktnät som lockade många personligheter till Sorsele, även Sverigebakanta artister. Genombrottet kom med en Stockholmsutställning 1962, som lockade en hel del kändisar. Umeåbekantingarna Fredrik Burgman och Lars Widding hörde dit, de skrev om Lars Matson i Expressen, vilket var en viktig del i framgången.

– Lars Matson kom att bli en folkets konstnär med motiv som starkt berörde de människor som levde i övergången från småbrukarsamhället till det storskaliga jordbruket. Med starka porträtt av människor och djur från en svunnen tid och karga landskap gick han rakt in i hjärtat på den vanliga människan, skriver Lligo på hemsidan.

Mest kända tavlor har hästar som motiv, gärna i skogsbruk. Och även om han målade mycket annat hade hästen en särställning i hans liv. Mycket pengar hade han inte, särskilt inte i början av karriären.

– Men när han tjänat ihop så pass så att han hade råd att köpa sin första häst, då gjorde han det, säger Lligo.

På 1970-talet bodde familjen en sväng i Örebro, och då hade Lars egna travhästar. Sedan, efter flytten tillbaka till Sorsele, blev det aktuellt med Lars Matsons Minne, loppet i Lycksele, dit konstnären skänkte tavlor till segraren. Varför det blev så vet inte Lligo riktigt.

– Men egentligen var det inte så konstigt. Det stora hästintresset fanns ju där och Lyckseletravet var det trav som låg närmast Sorsele, så det var nog givet.

Lars Matson delade ut tavlorna själv efter loppet.

– Ja, ända fram till 1993, eller gjorde han det även 1994, året han dog? Jag minns inte riktigt, men sedan tog jag över, säger Lligo.

De första åren fortsatte han att dela ut pappas tavlor till loppets segrare, men så småningom gick han över till att dela ut sina egna. Ofta målar han speciellt till loppet, men inte alltid.

– Det gäller ju att det finns inspiration, säger Lligo, som, trots att han växt upp med pappas stora hästintresse, inte delar det.

– Nej. Min enda relation till hästar är den här dagen på Lyckseletravet när tavlorna delas ut till segraren i Lars Matsons Minne.

Många döda renkalvar

AMMARNÄS Efter att Rans sameby nu avslutat årets kalvmärkning, visar det sig att ungefär hälften av vanjorna saknar kalv. – Ett normalår handlar det om mellan 80 till 90 procent...
Min sommarpärla

Märke: Cadillac Coupe de Ville

Årsmodell: 1962.

Tillverkad i: USA.

Opinion
Behöver du hjälp?


Sport