Fredag 23 augusti 2019

Lokaltidningen

Kommunchef Charlotta Tarras-Wahlberg håller invigningstal för Sorsele som årets kulturkommun, en solig dag på byamarknaden i Sandsele i september. Sedan dess har många kulturarrangemang anordnats och fler är på gång innan avslutningen i maj. Foto: MARIA BROBERG

Halvtid i kulturkommun

En solig dag i september var startpunkten för ett år där Sorsele stoltserar som årets kulturkommun i Västerbotten. Många lokala arrangemang och besök från etablerade kulturinstitutioner har avverkats sedan dess och en fullspäckad andra halvlek är redan i gång.

SORSELE · Published jan 24, 2019 at 07:15

Visslan för andra halvlek av året som kulturkommun har redan ljudit och det finns mycket att både titta tillbaka på och blicka fram emot. Kulturchefen Pär Röckner minns några höjdpunkter.

– Det är några fantastiska delar, dels invigningen på byamarknaden i Sandsele som blev en folkfest, dels när Norrlandsoperan kom upp med sin ensemble och så kulturarvsmässan med olika kulturformer.

Hur har ni tänkt kring innehållet?

– Dels har vi försökt forma programmet utifrån vad folket gillar och dels mer ”finkultur”. Det ska vara en chans att upptäcka olika kulturformer.

Kulturutövandet i Sorsele är också brett.

– Det finns en traditionell berättarkultur, samisk kultur och folkmusikkultur. Och det är ju mångfalden som ”gör” kulturåret, betonar Pär Röckner.

Kommunikatören Maria Broberg, som själv drar ett kulturellt lass genom att också vara författare, utvecklar:

– Det finns en gör-det-själv-anda och man inspireras mycket av naturen. Gräsrotskulturen är stark och det finns bland annat en bred och livaktig poesiförening.

Att vara kulturkommun ger också en tillgång till etablerade kulturinstitutioner som i vanliga fall känns rätt långt borta.

Västerbottens Museum, Norrlandsoperan och Västerbottensteatern har tagit flera arrangemang till Sorsele. En konsert med symfoniorkestern i gymnastiksalen var ett uppskattat exempel.

Under våren blir det en bra blandning av konstformer, men även en geografisk spridning.

– Vi försöker ha ett landsbygdsperspektiv och få med Sorsele, Ammarnäs, Gargnäs, Blattnicksele... Många arrangemang med lokal- och regionalintresse, säger Pär Röckner.

Målet är att när året som kulturkommun är slut, så ska den nya kulturskolan vara etablerad och att lokalbefolkningen känner att det satsas mycket på kulturen.

– Ungdomarna ska få möjlighet att utvecklas inom kulturen. Det är en upptäcktsresa. Vi ska inte stå utanför bara för att vi är långt från Stockholm, avslutar Pär Röckner.

Det finns en gör-det-själv-anda och man inspireras mycket av naturen.

Axplock ur vårens kulturprogram

  • 6 februari: Samiska nationaldagen.
  • 28 februari: Samtal om kulturlivets framtid i Sorsele kommun.
  • 9 mars: KvinnORKAn, teater, Gargnäs
  • 24 april: Konstkväll, John Thorgren, Sandsele
  • 8 maj: Fiskepoesi, boksläpp, Sorsele
  • 11 maj: Lill Lindfors, Folkets Hus, Sorsele

”Handlar om att kraftsamla”

SORSELE Sorselebon Leopold Sjöström har varit med sedan första början med arbetet att göra Vindelälven till ett biosfärområde. Redan 2005 började arbetet att få med älven på...

Familjedag med drag

LYCKSELE I lördags anordnades en familjedag i Lycksele för tredje gången i ordningen. De många aktiviteterna lockade cirka 200 personer.

Konstled fick konstverk

DOROTEA Förra veckan invigdes konstverket "En god natts sömn" på konstleden i Borgafjäll, tillsammans med två restaurerade kåtor. Projektet är en avknoppning från...