Tisdag 19 februari 2019

Lokaltidningen

Kommunchef Charlotta Tarras-Wahlberg håller invigningstal för Sorsele som årets kulturkommun, en solig dag på byamarknaden i Sandsele i september. Sedan dess har många kulturarrangemang anordnats och fler är på gång innan avslutningen i maj. Foto: MARIA BROBERG

Halvtid i kulturkommun

En solig dag i september var startpunkten för ett år där Sorsele stoltserar som årets kulturkommun i Västerbotten. Många lokala arrangemang och besök från etablerade kulturinstitutioner har avverkats sedan dess och en fullspäckad andra halvlek är redan i gång.

SORSELE · Published jan 24, 2019 at 07:15

Visslan för andra halvlek av året som kulturkommun har redan ljudit och det finns mycket att både titta tillbaka på och blicka fram emot. Kulturchefen Pär Röckner minns några höjdpunkter.

– Det är några fantastiska delar, dels invigningen på byamarknaden i Sandsele som blev en folkfest, dels när Norrlandsoperan kom upp med sin ensemble och så kulturarvsmässan med olika kulturformer.

Hur har ni tänkt kring innehållet?

– Dels har vi försökt forma programmet utifrån vad folket gillar och dels mer ”finkultur”. Det ska vara en chans att upptäcka olika kulturformer.

Kulturutövandet i Sorsele är också brett.

– Det finns en traditionell berättarkultur, samisk kultur och folkmusikkultur. Och det är ju mångfalden som ”gör” kulturåret, betonar Pär Röckner.

Kommunikatören Maria Broberg, som själv drar ett kulturellt lass genom att också vara författare, utvecklar:

– Det finns en gör-det-själv-anda och man inspireras mycket av naturen. Gräsrotskulturen är stark och det finns bland annat en bred och livaktig poesiförening.

Att vara kulturkommun ger också en tillgång till etablerade kulturinstitutioner som i vanliga fall känns rätt långt borta.

Västerbottens Museum, Norrlandsoperan och Västerbottensteatern har tagit flera arrangemang till Sorsele. En konsert med symfoniorkestern i gymnastiksalen var ett uppskattat exempel.

Under våren blir det en bra blandning av konstformer, men även en geografisk spridning.

– Vi försöker ha ett landsbygdsperspektiv och få med Sorsele, Ammarnäs, Gargnäs, Blattnicksele... Många arrangemang med lokal- och regionalintresse, säger Pär Röckner.

Målet är att när året som kulturkommun är slut, så ska den nya kulturskolan vara etablerad och att lokalbefolkningen känner att det satsas mycket på kulturen.

– Ungdomarna ska få möjlighet att utvecklas inom kulturen. Det är en upptäcktsresa. Vi ska inte stå utanför bara för att vi är långt från Stockholm, avslutar Pär Röckner.

Det finns en gör-det-själv-anda och man inspireras mycket av naturen.

Axplock ur vårens kulturprogram

  • 6 februari: Samiska nationaldagen.
  • 28 februari: Samtal om kulturlivets framtid i Sorsele kommun.
  • 9 mars: KvinnORKAn, teater, Gargnäs
  • 24 april: Konstkväll, John Thorgren, Sandsele
  • 8 maj: Fiskepoesi, boksläpp, Sorsele
  • 11 maj: Lill Lindfors, Folkets Hus, Sorsele

Lyckselerestaurang fick utmärkelse för viner

LYCKSELE Munskänkarna i Lycksele har delat ut utmärkelsen Årets vinkrogar till Restaurang 64 grader på Hotell Lappland, för andra året i rad. – Det är kul att det finns en bra...

Snowboard het sport i Klimpfjäll

Klimpfjäll Nu i veckan drar den stora vinter- och sportlovssäsongen i gång runt omkring på våra skidanläggningar i inlandet. I Klimpfjäll är man förberedd och från och med denna...

Polisen nöjda med skoteråkarna i Västerbotten

INLANDET Hos polisen är man i stort sett nöjd med hur skoteråkarna beter sig. Däremot har polisen märkt av en restriktivare hållning hos markägare.

Skogsbolag ställer in jakt

Inlandet I förra veckan ansökte Sveaskog, Holmen och SCA gemensamt om skyddsjakt på älg i Storuman, Lycksele och Åsele kommuner. Av de önskade 70 älgarna beviljade länsstyrelsen bara 20...