Onsdag 22 maj 2019

Lokaltidningen

Gargnäsbo får fint pris

Sara Ajnnak, samisk artist, kompositör och konstnär, tilldelas 2018 års stipendium ur Stiftelsen Kaija Anstensens Minnesfond.

GARGNÄS · Published dec 5, 2018 at 12:16

Fonden inrättades av Stockholms Sameförening som en fristående stiftelse 2008 efter att i arv mottagit kvarlåtenskap efter Kaija Anstensen som var bosatt i Stockholm.

–­ Vilken ära, jag känner mig otroligt tacksam och hedrad för att tilldelas Kaija Anstensens Minnesfonds stipendium. Som artist, komponist och textförfattare jobbar jag mycket på egen hand, att genom ett stipendium få respons för mitt arbete känns både inspirerande och peppande, säger hon i en kommentar till utmärkelsen och stipendiet på 20 000 kronor.

Sara Ajnnak har nyligen släppt en ny skiva och planerar just nu för en turné under 2019. Tanken är att nå en större publik utanför Sapmis kärnområde. Hon ska även att delta på Folk Alliance International som officiellt showcase där urfolksartister från hela världen kommer att samlas.

Kaija Anstensens Minnesfond

  • Kaija Anstensen var bosatt i Stockholm men hade sitt ursprung från sydsamiskt område på norsk sida.
  • Kaija Anstensen var själv målare och aktiv inom det samiska livet i Stockholm. Syftet med stipendiet är att främja samiska rättigheter och samisk kultur.
  • Det första stipendiet delades ut 2011 till Fia Kaddik. Andra stipendiater har varit Elin-Anna Labba, Silje Figenschou Thoresen, Paul-Anders Simma, Carola Grahn och Heidi Juliana Gauriloff. Förra året tilldelades stipendiet till Lena Viltok.

Mötesplats utan gränser

LYCKSELE Årets Mötesplats Lycksele, som startar i dag, fokuserar på drivkrafter och konkurrenskraft. Konferensen har också ett nordiskt perspektiv, med inbjudna från Norge och...

Åsele kommun i topp tio

ÅSELE I en jämförande skolundersökning som Lärarnas Riksförbund gjort om kommunernas satsningar och resultat i grundskolan hamnar Åsele i topp tio. För Lycksele ser det sämre ut.

Laisbyn täckte länet

LYCKSELE Ulf Stefan Winka har många års erfarenhet av historiesökning. För två veckor sedan föreläste han i Lycksele om Umeå lappmarks historia. – Lycksele var samlingsplats för...

Emil Österholm tog hem konstnärsstipendium

LYCKSELE Sparbanksstiftelsen Norrland hade årsstämma i Lycksele i fredags, och delade då ut sitt konstnärsstipendium, på 100 000 kronor. Det gick denna gång till Västernorrland.