Lördag 20 juli 2019

Lokaltidningen

Gargnäsbo får fint pris

Sara Ajnnak, samisk artist, kompositör och konstnär, tilldelas 2018 års stipendium ur Stiftelsen Kaija Anstensens Minnesfond.

GARGNÄS · Published dec 5, 2018 at 12:16

Fonden inrättades av Stockholms Sameförening som en fristående stiftelse 2008 efter att i arv mottagit kvarlåtenskap efter Kaija Anstensen som var bosatt i Stockholm.

–­ Vilken ära, jag känner mig otroligt tacksam och hedrad för att tilldelas Kaija Anstensens Minnesfonds stipendium. Som artist, komponist och textförfattare jobbar jag mycket på egen hand, att genom ett stipendium få respons för mitt arbete känns både inspirerande och peppande, säger hon i en kommentar till utmärkelsen och stipendiet på 20 000 kronor.

Sara Ajnnak har nyligen släppt en ny skiva och planerar just nu för en turné under 2019. Tanken är att nå en större publik utanför Sapmis kärnområde. Hon ska även att delta på Folk Alliance International som officiellt showcase där urfolksartister från hela världen kommer att samlas.

Kaija Anstensens Minnesfond

  • Kaija Anstensen var bosatt i Stockholm men hade sitt ursprung från sydsamiskt område på norsk sida.
  • Kaija Anstensen var själv målare och aktiv inom det samiska livet i Stockholm. Syftet med stipendiet är att främja samiska rättigheter och samisk kultur.
  • Det första stipendiet delades ut 2011 till Fia Kaddik. Andra stipendiater har varit Elin-Anna Labba, Silje Figenschou Thoresen, Paul-Anders Simma, Carola Grahn och Heidi Juliana Gauriloff. Förra året tilldelades stipendiet till Lena Viltok.

Snart dags för återbördande av kvarlevor

LYCKSELE Den 9 augusti, på Urfolkens dag, kommer den största försoningsceremonin i Sveriges historia att ske på Gammplatsen i Lycksele. – Ceremonin är en ritual där alla som...

Renoveras efter skadegörelsen

LYCKSELE I fjol skedde omfattande skadegörelse på samevistet i Lycksele. I sommar renoveras torvkåtan för stora summor pengar, inför försoningsceremonin den 9 augusti. –...

Flera aktörer i samarbete

LYCKSELE Det kommande återbördandet av kvarlevor till Gammplatsen är ett samarbete mellan flera aktörer, som inleddes i början av året.