Söndag 15 december 2019

Lokaltidningen

Gargnäsbo får fint pris

Sara Ajnnak, samisk artist, kompositör och konstnär, tilldelas 2018 års stipendium ur Stiftelsen Kaija Anstensens Minnesfond.

GARGNÄS · Published dec 5, 2018 at 12:16

Fonden inrättades av Stockholms Sameförening som en fristående stiftelse 2008 efter att i arv mottagit kvarlåtenskap efter Kaija Anstensen som var bosatt i Stockholm.

–­ Vilken ära, jag känner mig otroligt tacksam och hedrad för att tilldelas Kaija Anstensens Minnesfonds stipendium. Som artist, komponist och textförfattare jobbar jag mycket på egen hand, att genom ett stipendium få respons för mitt arbete känns både inspirerande och peppande, säger hon i en kommentar till utmärkelsen och stipendiet på 20 000 kronor.

Sara Ajnnak har nyligen släppt en ny skiva och planerar just nu för en turné under 2019. Tanken är att nå en större publik utanför Sapmis kärnområde. Hon ska även att delta på Folk Alliance International som officiellt showcase där urfolksartister från hela världen kommer att samlas.

Kaija Anstensens Minnesfond

  • Kaija Anstensen var bosatt i Stockholm men hade sitt ursprung från sydsamiskt område på norsk sida.
  • Kaija Anstensen var själv målare och aktiv inom det samiska livet i Stockholm. Syftet med stipendiet är att främja samiska rättigheter och samisk kultur.
  • Det första stipendiet delades ut 2011 till Fia Kaddik. Andra stipendiater har varit Elin-Anna Labba, Silje Figenschou Thoresen, Paul-Anders Simma, Carola Grahn och Heidi Juliana Gauriloff. Förra året tilldelades stipendiet till Lena Viltok.

Ska sätta fart på turismen

Dorotea Ulrika Stenberg är den som ska utveckla turismen i Dorotea. Sedan drygt tre veckor är hon anställd som projektledare för projektet Lapplands sydport. – Mitt jobb handlar...

Guldregn över Storuman

STORUMAN Sex VM-guld, åtta VM-silver och ett VM-brons. Alla åtta idrottare från Storuman Armsport imponerade stort under VM-tävlingarna i Polen i slutet av förra veckan.

Släkt ställer ut på Lucia

LYCKSELE Under Luciahelgen kommer tre personer från samma släkt att ställa ut sina alster på Lycksele Ateljé. – Det känns roligt, säger fotografen Åke Bäckström.

Håll i, håll om – initiativ i kampen mot droger

Vilhelmina Efter den senaste tidens händelser har det startats ett föräldrainitiativ i Vilhelmina. ”Håll i, håll om” heter gruppen som är Facebook-baserad. – Jag kände att jag...

Julpatrullen skapar stämning i Åsele

ÅSELE I dag, på Luciadagen, kommer gruppen Julpatrullen att mingla runt i Åsele och skapa julstämning. Patrullen består av ungdomar från Åsele Kulturskola. – Det låter som en...

Givmildheten ökar i december

INLANDET När vinterkylan sveper in och julen börjar nalka sig, då ökar svenskarnas givmildhet. Musikhjälpen, som avslutas i morgon, är ett av alla tecken på att folk nu öppnar...

Lycksele MK förlorar SM i rallycross till Piteå

LYCKSELE Lycksele MK har under två somrar arrangerat uppskattade deltävlingar i rallycross-SM. Men i sommar blir det inget. Däremot anordnar klubben DM-final i rallycross i...