Måndag 20 maj 2019

Lokaltidningen

Den 9 mars hölls en demonstration i Sorsele i protest mot landstingets planer om att minska bemanningen hos Folktandvården. Trots protesterna har antalet anställda minskats. Foto: ALLAN FJÄLLSTRÖM

Demonstration hjälpte föga

Trots protester från Sorseleborna har landstinget genomfört de nedskärningar som planerats hos Folktandvården i Sorsele. Nu tvingas verksamheten också tillfälligt byta lokal på grund av inomhusmiljön.

SORSELE · Published nov 27, 2018 at 12:15

I vintras gick landstinget i Västerbotten ut med information om att tre av fyra tandsköterskor i Sorsele skulle sägas upp. Som orsak nämndes problemen att få tag i tandläkare som vill jobba inom Folktandvården i Sorsele.

Kjell Öjeryd, V, kommunalråd i Sorsele blev engagerad i frågan trots att det egentliga ansvaret ligger hos landstinget. Resultatet av kommunens engagemang blev att kommunen och landstinget tillsammans skulle ta fram annonser för att locka en tandläkare och dennes familj att flytta till samhället.

Men trots ansträngningarna så har ingen ny tandläkare anställts. Istället har varslen trätt i kraft och numera jobbar enbart en tandläkare på deltid, 40 procent, och en tandsköterska på heltid vid kliniken.

­ Det finns också en tandhygenist anställd på deltid i Sorsele, säger Maria Wänstedt Byström, tillförordnad verksamhetchef hos Folktandvården.

Enligt henne har alla uppsagda tandsköterskor fått nya jobb.

– Vi söker efter en tandläkare till Sorsele men det är svårt att hitta någon. Under tiden så har vi varit tvungna att säga upp personal för att klara ekonomin, säger Maria Wänstedt Byström.

Med de resurser som finns kvar på Folktandvården i Sorsele så tvingas nu folk att åka till Storuman eller andra närliggande orter med tandläkare. I Sorsele finns ingen privatpraktiserande tandläkare som kan ta emot patienter.

För många äldre är det svårt att resa långt om man inte har egen bil och kan köra. Att åka buss till Storuman eller Malå är krångligt och ofta tar det minst en hel dag att ta sig fram och tillbaka.

Samtidigt så pågår nu också en utredning om Folktandvården ska tvingas flytta från nuvarande lokaler som ägs av Sorsele kommun.

– Miljön i lokalerna är dålig. Riktigt vad felet är har jag inte klart för mig. Därför pågår just nu ett arbete där man tittar på en lösning, säger Maria Wänstedt Byström.

Primärt planeras en utflyttning till andra lokaler efter nyår.

– Personalen måste flytta till andra lokaler under arbetets gång. Det som sagts är att det kan ske efter årsskiftet, säger Maria Wänstedt Byström.

Beroende på vad som orsakar besvären hos personalen så kan en eventuell ombyggand ta tid att åtgärda. Rör det sig om fuktproblem och mögel kan det innebära ett omfattande arbete.

Sorselebornas protester mot nedskärningarna yttrade sig först som en aktion där pappershjärtan och små klisterlappar sattes upp till stöd för personalen på Folktandvårdens yttervägg.

Senare, den 9 mars, anordnades en demonstration genom centrala Sorsele. De flesta deltagarna i demonstrationen var äldre som ilsknat till över beskedet om nedskärningarna.

Dags för manifestation för Inlandsupproret

Inlandet På lördag är det dags för Inlandsupprorets första manifestation. I lokaltidningens spridningsområdet blir det i Vilhelmina, Lycksele, Åsele och Sorsele.

Åsele kommun i topp tio

ÅSELE I en jämförande skolundersökning som Lärarnas Riksförbund gjort om kommunernas satsningar och resultat i grundskolan hamnar Åsele i topp tio. För Lycksele ser det sämre ut.

GRAFIK: Familjehem – en industri på 100 miljoner

Länet Förra året betalade länets kommuner över 100 miljoner kronor till familjehemsbolag. Många av dem beskriver företeelsen som problematisk.

Kommuner går ihop för att lösa problemet

Länet Flera kommuner i Västerbottens inland diskuterar nu ett samarbete för att lösa bristen på familjehem.