Tisdag 23 april 2019

Lokaltidningen

En orsak till att bilar blir stående på gårdar eller ute i skogen är att det saknas mottagningsställen i många kommuner. Foto: ALLAN FJÄLLSTRÖM

Bilskrot saknas i kommunerna

Flera kommuner i Sverige saknar i dag ett mottagningsställe för gamla bilar. Nu ställs därför krav på att myndigheter som Naturvårdsverket och bilbranschens egen organisation Bil Sweden agerar.

STORUMAN · Published nov 5, 2018 at 07:08

I ett gemensamt brev från fem kommuner i Norrlands inland krävs att myndigheterna och bilbranschen lever upp till lagen och inrättar mottagningsställen i varje kommun.

– Brevet fick viss uppmärksamhet och ledde till att vi kunde anordna ett möte här i Storuman där Bil Sweden fanns på plats. Nu hoppas vi att bilbraschen ska hjälpa oss så att vi får mottagningsställen i varje kommun. Tyvärr har vi inte fått någon respons från Naturvårdsverket, trots att de är tillsynsmyndighet, säger Elin Rutqvist, miljöinspektör hos Storumans kommun.

De kommuner som står bakom skrivelsen och som saknar mottagningsställe eller bildemontering är Storuman, Norsjö, Vilhelmina, Arvidsjaur och Malå.

– Hur ska vi kunna kräva att privatpersoner lämnar in sina bilar när det kostar 3 000 till 4 000 kronor att frakta sin bil till Lycksele där det finns en bildemontering? Det vi kräver nu är att bilproducenterna följer lagen och ser till att det finns mottagningställen i varje kommun. Jag hoppas att vi inom kort ska få en lösning. Här i Storuman jobbar vi med ett förslag om ett mottagningsställe med personal på plats, säger Elin Rutqvist.

Lagen om producentansvar för bilar

Enligt förordningen (2007:185) om producentansvar för bilar så ska tillverkaren, utan ersättning, ta emot en uttjänt bil för skrotning.

Producenten ska fullgöra sin skyldighet genom att själv eller tillsammans med andra ekonomiska aktörer se till att det finns ett eller flera lämpliga mottagningssystem.

För att ett system ska vara godkänt krävs att det är möjligt för en bilägare att lämna in en uttjänt bil eller bildelar inom ett avstånd av 50 kilometer eller inom den kommun där bilägaren har sin hemvist.

Byggföretagare blir antikhandlare

Dorotea Han lever på att köpa och sälja grejer. Det rör sig från stora hus till minsta lilla antika klocka. Nu har Tommy Pettersson etablerat sig i Dorotea och inom kort öppnar...

Äldreboendet Tranan byggs om för miljoner

STORUMAN Trots kritik från anhöriga och personal så byggs tolv särskilda boendeplatser på Tranan om till så kallade trygghetsboenden. Beslutet fick stöd av C, KD, M och en...

Hjälper barn i Vilhelmina

Vilhelmina Förra veckan började försäljningen av årets majblomma. En tradition som funnits sedan 1907. Pengarna från försäljningen går till barn som har det svårt ekonomiskt. –...

PRO firar 70 – slår på stort

ÅSELE I år fyller både PRO i Åsele och Dorotea 70 år. Det firas ordentligt på festplatsen Trillen i Åsele i början av sommaren. – Det gäller att aktivera medlemmarna, säger...

Vill få unga att stanna

Dorotea Sedan en månad tillbaka sitter Carina T Marcusson som spindeln i nätet när det gäller näringslivet i Dorotea. Hon är projektledare för Dorotea utvecklingscentrum som leds...

Sätter sin tillit till mänskligheten

Världen Förra veckan passerade en pilgrim från USA genom regionen. Hon är ute på en märklig vandring till synes utan slut.