Fredag 10 april 2020

Lokaltidningen

Fjällnära skogar som här utanför Tärnaby har tidigare kunnat avverkas och staten har betalat intrångsersättning. Foto: ALLAN FJÄLLSTRÖM

Allmänningskogens framtid i Sorsele hotad

– Sorsele allmänning består av 70 procent fjällnära skog. Får staten igenom sitt krav om att inte betala ersättning så kommer Sorsele allmänning att dö, säger Anders Pettersson, förbundssekreterare i Västerbottens allmänningsförbund.

SORSELE · Published okt 13, 2018 at 06:59

Anders Pettersson förvaltar både Sorsele allmänning och Tärna-Stensele allmänning. Han är mycket kritisk till Skogsstyrelsens, Naturvårdsverkets och Kammarkollegiets nya syn på när intrångsersättning ska betalas ut.

– Det är orimligt att börja räkna stubbar i skogen för att avgöra vem som får ersättning, säger Anders Pettersson.

Tidigare har all fjällnära skog räknats som pågående markanvändning. Togs beslut om miljöhänsyn fick markägaren 125 procent av marknadsvärdet utbetalat som engångsbelopp.

Kammarkollegiet, som är statens representant i rättsprocessen som nu startar, sägs vilja ha klarhet i vad som kan räknas som pågående markanvändning. Pågår inget skogsbruk så ska inte heller markägaren få full ersättning.

Vad händer om statens krav vinner i domstol?

– Sorsele allmänning kommer att dö. De senaste 15 till 20 åren har fem av sex avverkningar skett i fjällnära skog. Om 80 procent av intäkterna försvinner blir det svårt att klara verksamheten, säger Anders Pettersson.

Borgagården startar snickeri för att hålla igång

Borgafjäll Det är i askan om glöden finns. Det säger Joakim Engwall, ägare till Borgagården, som nu har startat ett möbelsnickeri. – Vi måste använda tiden till något positivt...

Disputation på distans

STORUMAN För första gången någonsin hölls en disputation i Storuman. Simon Näverlo, läkare i Lycksele och uppväxt i Kattiavan, försvarade sin avhandling i fredags om patienter...

Startar hjälpverksamhet

Vilhelmina Det är många människor som i dessa tider ställer upp och hjälper sina medmänniskor. En av dessa är Ulf Larsson i Vilhelmina, som erbjuder sig att åka och handla åt dem...

Åselepolisen i pension

ÅSELE Efter en lång och trogen tjänst som polis i Åsele sedan 1984 är det dags för Christer Svensson att dra sig tillbaka och gå i pension.

Tre nya döda i Västerbotten

Länet I dag torsdag rapporterar regionen att ytterligare tre personer avlidit till följd av covid-19 i länet, två under dagen och en i tisdags.