Måndag 17 juni 2019

Lokaltidningen

Fjällnära skogar som här utanför Tärnaby har tidigare kunnat avverkas och staten har betalat intrångsersättning. Foto: ALLAN FJÄLLSTRÖM

Allmänningskogens framtid i Sorsele hotad

– Sorsele allmänning består av 70 procent fjällnära skog. Får staten igenom sitt krav om att inte betala ersättning så kommer Sorsele allmänning att dö, säger Anders Pettersson, förbundssekreterare i Västerbottens allmänningsförbund.

SORSELE · Published okt 13, 2018 at 06:59

Anders Pettersson förvaltar både Sorsele allmänning och Tärna-Stensele allmänning. Han är mycket kritisk till Skogsstyrelsens, Naturvårdsverkets och Kammarkollegiets nya syn på när intrångsersättning ska betalas ut.

– Det är orimligt att börja räkna stubbar i skogen för att avgöra vem som får ersättning, säger Anders Pettersson.

Tidigare har all fjällnära skog räknats som pågående markanvändning. Togs beslut om miljöhänsyn fick markägaren 125 procent av marknadsvärdet utbetalat som engångsbelopp.

Kammarkollegiet, som är statens representant i rättsprocessen som nu startar, sägs vilja ha klarhet i vad som kan räknas som pågående markanvändning. Pågår inget skogsbruk så ska inte heller markägaren få full ersättning.

Vad händer om statens krav vinner i domstol?

– Sorsele allmänning kommer att dö. De senaste 15 till 20 åren har fem av sex avverkningar skett i fjällnära skog. Om 80 procent av intäkterna försvinner blir det svårt att klara verksamheten, säger Anders Pettersson.

Grahn inte topp tre – men har fått fram sitt budskap

DOROTEA På söndag frågas de tre toppkandidaterna inför Liberalernas partiledarval ut i Umeå. Nicke Grahn, Dorotea, är inte en av dom.

Brist på trafiklärare – väntan på körlektioner blir lång

Vilhelmina/Länet Många trafikskolor i länet har det tufft att hitta lärare, vilket leder till att eleverna får vänta flera veckor på att boka körlektioner. "Det är inte alls bra".

Fler finner Björnlandet

ÅSELE Antalet besökare i Björnlandets nationalpark i ökar och 2019 väntas bli ett nytt toppår.

Låg moms – men inte för allt

Länet Momsen på naturguidningar har sänkts, höjts och sänkts igen under loppet av ett och ett halvt år. Höjningen från 6 till 25 procent i KD- och M-budgeten stoppas av en ny...