Tisdag 26 maj 2020

Lokaltidningen

Lycksele SK klart för SHL – bygger jättearena

Lycksele SK är klart för SHL. Den sensationella nyheten släpptes nu på morgonen.
Melker Karlsson, David Rundblad, Andreas Wingerli, Sebastian Ohlsson och Nils Höglander hör till de som skrivit på, liksom även Jocke Lindström och Oscar Möller.
– Vi siktar på utsålt i den nya hallen som kommunen lovat bygga i kvarteret Köpmannen, säger Elisabeth Björnsdotter Rahm, ordförande i Lycksele SK.

LYCKSELE · Published apr 1, 2020 at 07:15

Nog är det så att man får nypa sig i armen. Lycksele SK, som nesligt degraderades från division 2 nyligen, laddar alltså inte för derbyn mot Åsele, Vilhelmina och Storuman i trean längre. Nej, nästa säsong heter motståndet i Nya Swoosh Arena Färjestad, Frölunda, Djurgården och inte minst Skellefteå AIK, som dock tappar flera nyckelspelare till LSK:s elitsatsning (se faktaruta).

Förklaringen till att Lycksele SK får en friplats i högsta ligan är den nya situation som uppstått på grund av coronakrisen. Serierna spelades inte färdigt och ingen upp- och nedflyttning kommer att ske, var budskapet.

Björklöven och Modo skrek i högan sky, men varken det eller överklaganden hjälpte, serierna skulle ligga fast. Men tidigt i morse kom ett nytt beslut av sensationell art. Svenska ishockeyförbundet utökar SHL till 16 lag och Modo och Björklöven erbjöds platserna.

Modo tackade ja direkt, medan Björklöven redan släppt tanken och väljer att, efter ett snabbt styrelsemöte i morse, tacka nej.

Enligt §446:13 i ishockeyförbundets stadgar, en paragraf som aldrig tidigare använts eftersom denna situation aldrig tidigare har uppstått, anges att "om förening tackar nej till erbjuden friplats i SHL skall annan förening inom den nejtackande föreningens län erbjudas platsen genom lottning".

Strax efter Björklövens nej, som levererades klockan 06:30 i morse, skrevs länets samtliga aktiva herrishockeyföreningars namn ned på små lappar, som knycklades ihop och lades i "typ en jättestor hatt", som det står i pressmeddelandet.

Landshövding Magdalena Andersson, som avgick igår, inkallades till ett sista hedersuppdrag och på den papperslapp hon tog upp ur hatten stod det: LYCKSELE SK.

Elisabeth Björnsdotter Rahm fick beskede 07:04 och inom fem minuter hade hon skickat ett gruppmejl till de intressantaste nyförvärven. Inom åtta minuter hade alla svarat ja.

Men hur har ni råd?

– Det kommer en massa miljoner från SHL och från tv-avtalen, dessutom har David Rundblad och Melker Karlsson lovat att bjuda på en "fin mix av rubel och dollar" som en gest till sin gamla förening, säger hon.

Melker och David är inte de enda två med ett förflutet i klubben som återvänder. Det gör även Andreas Wingerli, som på så sätt återförenas med brorsan Adrian, som bryter sin Vännäs-sejour. Sebastian Ohlsson, med rötter i Åsele, och Nils Höglander, uppväxt i Bockträsk, stiger också på tåget, liksom stjärnorna Jocke Lindström, Oscar Möller och Joni Ortio, supermålvakten som nu lämar Schweiz för att flytta till Lycksele.

På tränarfronten ska det vara klart att Patric Jönsson blir kvar, men i assisterande roll bredvid Leif Boork, som inte tränat ett SHL-lag sedan Brynäs 2007-2008, och Bert Robertsson.

För kommunen innebär detta naturligtvis en plats på kartan i de stora sammanhangen, men det kommer också att kosta kulor. En ny arena måste stå klar i september, och som tur är har Lycksele kommun hyfsat god ekonomi.

– Vi bygger en ny arena i kvarteret Köpmannen. Vi siktar på 10 000 åskådare som kapacitet, det är en jämn och bra siffra, säger kommunalrådet Roland Sjögren, KD, något trött efter ett extrainsatt morgontidigt kommunstyrelsesammanträde.

Den beräknade byggkostnaden ligger på en halv miljard skattekronor.

– Det är ungefär hälften av vad det kostade att bygga Globen. Vi vill ju inte sticka ut och verka slösaktiga, säger Roland Sjögren, som påpekar att det råder politisk enighet kring satsningen.

– Jodå, S är också med på tåget, nu kör vi, säger Lilly Bäcklund, oppsitionsråd, S.

1

april är det i dag.

Det är ungefär hälften av vad det kostade att bygga Globen. Vi vill ju inte sticka ut och verka slösaktiga.

Lycksele SK:s nyförvärv inför SHL

Spelare

  • Melker Karlsson, San Jose Sharks
  • David Rundblad, HK Sotji
  • Sebastian Ohlsson, Timrå IK
  • Nils Höglander, Rögle BK
  • Andreas Wingerli, Skellefteå AIK
  • Jocke Lindström, Skellefteå AIK
  • Oscar Möller, Skellefteå AIK
  • Joni Ortio, ZSC Lions

Tränare

  • Bert Robertsson, Linköping HC
  • Leif Boork, come back

Sen vår drabbar renkalvar

AMMARNÄS Kyla och mycket snö i fjällen kan i värsta fall innebära att upp emot hälften av renkalvarna som nu föds inte överlever till sommaren. – Vajorna har börjat föda sina...

"Hela agerandet är fruktansvärt"

SORSELE Hovrättens dom i förra veckan ser ut att bli sista ordet i konflikten om ersättning för fjällnära skog som inte får avverkas. – Jag skulle bli förvånad om domen...

Satsar på fler vikarier med ny webbutbildning

ÅSELE I coronatider satsas det extra mycket på vård och omsorg. Åseles äldre- och funktionshinderomsorg har tillsammans med Lärcentrum i Åsele anordnat infoträffar där de...

Konsten att timra hus

VILHELMINA Det finns ett stort intresse för att lära sig den urgamla konsten att timra. Meborgarskolan i Vilhelmina ordnar i sommar ett antal kurser i den ädla konsten....
Reportage
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport