Torsdag 25 april 2019

Lokaltidningen

Yvónne leder prästvigda kvinnor

Yvónne Steinwall, ordförande för Forum för prästvigda kvinnor i Svenska kyrkan, har tackat ja. Nu är hon fast anställd komminister i Sorsele.
Begravningar ligger henne varmt om hjärtat, inte minst att ta hand om de barn som är med. Och hon har blivit kär - i en Sorselebo!

SORSELE · Published sep 19, 2018 at 01:15

Yvónne Steinwall firade 20-årsjubileum som präst i somras. Hon var 29 år när hon blev klar. Som uppväxt i en kristen familj skulle man kunna tro att kallet kom som en blixt från en klar himmel, men så var det inte.

– Det var verkligen ingen självklar väg. Jag var extremt blyg när jag var ung. Men jag älskade teater.

En sak som påverkade uppväxten mycket var när mamma dog i cancer, 41 år gammal. Då var Yvónne 11 år och Guds existens kändes avlägsen och hon påverkades av vuxna människors bemötande.

– De pratade med pappa om sorgen, medan jag kunde få en påse godis som tröst.

När det var prata hon också behövde.

Nå, teater gillade den blyga flickan och där kunde hon blomma ut, och fick också ge uttryck för den i kyrkan. Hon gick teaterlinjen, ville bli skådespelare.

– Men det var flera som tyckte att jag borde bli präst. Det slog jag ifrån mig.

Som 19-åring mötte hon en präst i Umeå, en kvinna, 27 år gammal. Det blev ett möte som förändrade Yvónne. Hon började förstå att det var präst hon skulle bli och började sin teoligiska utbildning i Uppsala två år senare.

Den ska ta fem år, men tog åtta.

– Jag gjorde studieuppehåll, gick i terapi och arbetade som församlingsassistent. Det var en del av bearbetningen i sorgen efter mamma.

Förlusten av mamma i unga år är något hon har med sig i sin prästgärning. Och gör att hon har fokus på barn som närvarar vid begravningar.

– Vuxna var så handfallna när det gäller barn och sorg när det drabbade mig. De menade inget ont, det står för den egna rädslan för döden, och att man ville skydda barnen.

– Jag brukar hälsa barnen särskilt välkomna och erbjuda dom att komma fram och klappa på kistan innan begravningen. De måste få känna att deras frågor tas på allvar. Begravningar ligger mig varmt om hjärtat, att prata med människor om sorg och död. Det är viktigt.

Under nästan hela sitt prästliv har hon jobbat i Domkyrkoförsamlingen i Luleå. Men för drygt ett år sedan sökte hon vikariatet i Sorsele. "Hur kan du byta domkyrkan mot Sorsele?", har flera undrat.

– En lite ledsam fråga. Det är lika fint att vara i Sorsele som i Luleå.

Men det fanns också ett skäl. Yvónne bär på sjukdomen MS, multipel skleros. Det gör bland annat att hon lättare blir trött.

– Det är tuffare tempo i en stad. Det är fullt upp i Sorsele också, men på ett annat sätt. Det passar mig bättre. Och jag känner kyrkoherden, Erik-Hugo Johansson, han har jobbat i Luleå.

– Sedan har jag lärt mig att budgetera min tid. MS är inget hinder om man hanterar det rätt. Jag brukar kalla det för Möjligheternas Sjukdom.

Vid sidan om sitt dagliga arbete är Yvónne Steinwall ordförande för Forum för prästvigda kvinnor i Svenska kyrkan, en rikstäckande organisation.

– Kvinnliga präster är den yrkesgrupp som är mest sjukskriven, manliga är trea. Delvis beror det nog på att yrket är gränslöst. Du är alltid präst, och det kan vara svårt att säga nej.

– Men ska man kunna ta hand om andra måste man också vårda sig själv. Vi vill vara ett stöd för varandra i föreningen, dela erfarenheter.

Att kvinnor ska kunna prata med kvinnor är också något som är viktigt inom kyrkan, menar hon, inte minst med tanke på #metoo-debatten.

– Det finns fortfarande attitydfrågor, gamla mönster, som gör att kvinnor kan känna sig nedtryckta. Sådant måste lyftas fram och tas på allvar och där har forumet en roll att spela.

Blir hon kvar i Sorsele då? Räcker det inte med fast tjänst så har kärleken slagit till också. Föremålet är vänsterpolitikern och kyrkogårdsvaktmästaren Kjellan Grundström.

– Han hade aldrig varit utomlands. Så jag tog med honom till konståknings-VM i Milano. Det var kul, säger Yvónne Steinwall och skrattar.

De
pratade med pappa om sorgen, medan jag kunde få en påse godis som tröst.

Yvónne Steinwall

Heter också: Karin.

Om accenten över o: "Min syster Iréne började med det för att folk uttalade hela namnet, inklusive "e" på slutet. Jag hakade på".

Född: 19 april 1969 i Skellefteå. Uppväxt i Lövlund strax utanför stan.

Familj: "Jag har råkat bli kär. I Kjellan Grundström".

Fritid: Gillar att vara i skogen och att laga mat. "Jag har en stuga utanför Boliden. Dit åker jag efter en tung begravning, då blir jag hel på en dag".

Favoritmat: Lax med mozzarella, parmaskinka, basilika och cocktailtomter, i knyte.

Senaste film: Utøya 22 juli. "En fruktansvärd händelse, skildrad klokt och kärleksfullt".

Kör: Mercedes A180.

Motto: Samla sol! "Behövs för min MS, men sol kan man behöva ändå, på flera plan".

Byggföretagare blir antikhandlare

Dorotea Han lever på att köpa och sälja grejer. Det rör sig från stora hus till minsta lilla antika klocka. Nu har Tommy Pettersson etablerat sig i Dorotea och inom kort öppnar...

Äldreboendet Tranan byggs om för miljoner

STORUMAN Trots kritik från anhöriga och personal så byggs tolv särskilda boendeplatser på Tranan om till så kallade trygghetsboenden. Beslutet fick stöd av C, KD, M och en...

Det spirar hemma hos Mariana

NORRBYBERG Hon är trädgårdsambassadören från Norrbyberg, som vill slå ett slag för de växter som trivs på våra breddgrader. Mariana Mattsson är även programledare för Nolia...

Hjälper barn i Vilhelmina

Vilhelmina Förra veckan började försäljningen av årets majblomma. En tradition som funnits sedan 1907. Pengarna från försäljningen går till barn som har det svårt ekonomiskt. –...

PRO firar 70 – slår på stort

ÅSELE I år fyller både PRO i Åsele och Dorotea 70 år. Det firas ordentligt på festplatsen Trillen i Åsele i början av sommaren. – Det gäller att aktivera medlemmarna, säger...

Trädgårdsamatörer har riksmöte i Ångermanland

ÖRNSKÖLDSVIK I början av juli väntas minst 250 trädgårdsentusiaster vallfärda till Örnsköldsvik, då för STA:s Riksmöte som arrangeras av 20-årsjubilerande STA Ångermanland. – Vi...

Inlandsupproret manifesterar i maj

Inlandet Nu är ett datum bestämt för Inlandsupprorets stora manifestation. – Vi hoppas att så många som möjligt deltar, säger Inez Abrahamzon, kvinnan som tagit initiativ till...