Onsdag 27 maj 2020

Lokaltidningen

Väntjänsten sätter lite guldkant på vardagen

I torsdags kväll bjöds det på höstfest på äldreboendet Tranan i Storuman. Väntjänsten, som är en ideell förening, ordnar inte bara fester för de äldre utan bjuder också in till våffel- och bingokvällar.

STORUMAN · Published nov 8, 2018 at 17:15

Väntjänsten i Storuman har snart funnits i 20 år och uppdraget som man tagit på sig är att kunna bistå och hjälpa de äldre och ordna olika slags aktiviteter. Det handlar om allt från bingo och fika till öppet hus i föreningens lokaler.

Henry Kristoffersson var med redan innan föreningen bildades 1999 i Storuman.

– Vi var några stycken som ville hjälpa till och göra tillvaron lite roligare för de äldre. Vi var igång med verksamheten ett tag innan föreningen kunde bildas, säger Henry Kristoffersson.

Föreningens ordförande är Solveig Herou och hon är bekymrad över att Vänföreningens medlemmar blir allt äldre.

– Vi som är aktiva i föreningen blir bara äldre och äldre. Det är svårt att få yngre folk att engagera sig och jobba gratis. Det finns så mycket för yngre folk att göra på fritiden. Äldre har få aktiviteter att välja på, säger Solveig Herou.

Karin Grödén är yngst i föreningen trots att hon hunnit bli 65 år gammal.

– Det är roligt att hjälpa de äldre och känna att man är med och förgyller deras tillvaro. Vi ska ju alla bli gamla och det behövs något som gör vardagen roligare, säger Karin Grödén.

Inger Arklöf, kassör, visar föreningens lokaler nere i källaren på äldreboende Tranan i Storuman. Här finns möjlighet att visa film, ägna sig åt vävning eller samlas för att prata.

– De mesta möbler som finns här har vi i föreningen ordnat. Tyvärr har de som bor här på äldreboendet blivit i allt sämre skick. Många orkar inte ägna sig åt att till exempel väva mattor, säger Inger Arklöf.

Tosdagens höstfest på Tranans äldreboende inleddes med mingel medan personalen och Väntjänstens frivilliga ställde i ordningen kvällens varmrätt, fläskfilé, potatisgratäng och grädd- sås. Alla som ville fick ta sig ett glas vin eller en öl till maten. Till kaffe bjöds rulltårta med grädde, toppad med bär samt ett litet glas konjak eller whiskey.

– Det här är jättetrevligt och lite annorlunda. Vinet smakade gott men jag vet inte vad det var för slags rödvin, säger Anny Norman som bor på Tranan.

Som bordsgranne sitter Gunnar Nordin från Väntjänsten.

– Anny är en gammal bekant till mig. På min högra sida sitter Erland Johansson som varit aktiv politiker. Det är roligt att vi kan ordna en höstfest där vi kan sitta och äta gott och umgås med varandra, säger Gunnar Nordin, som har ett förflutet som bland annat skolchef i Storuman.

Sen vår drabbar renkalvar

AMMARNÄS Kyla och mycket snö i fjällen kan i värsta fall innebära att upp emot hälften av renkalvarna som nu föds inte överlever till sommaren. – Vajorna har börjat föda sina...

"Hela agerandet är fruktansvärt"

SORSELE Hovrättens dom i förra veckan ser ut att bli sista ordet i konflikten om ersättning för fjällnära skog som inte får avverkas. – Jag skulle bli förvånad om domen...

Byggnad totalförstörd av brand

LYCKSELE På kort tid har flera bränder ägt rum i Lycksele av olika storlek. Tannens skidstadion drabbades natten mot måndag av en brand som totalförstörde en byggnad. Nu vädjar...

Satsar på fler vikarier med ny webbutbildning

ÅSELE I coronatider satsas det extra mycket på vård och omsorg. Åseles äldre- och funktionshinderomsorg har tillsammans med Lärcentrum i Åsele anordnat infoträffar där de...

Erica hjälper Lokaltidningens läsare

UMEÅ Erica Lundholm är Lokaltidningens nya ansikte utåt som prenumerations- och kundtjänstansvarig. – Jag tycker att våra lokala nyhetstidningar är viktiga inslag i en fungerande...