Tisdag 23 april 2019

Lokaltidningen

I Saxnäs köar eleverna gärna för den goda maten

Maten i skolan har alltid varit ett hett ämne. När jag själv gick i skolan, när mina barn gick i skolan och är så fortfarande.
Det finns emellertid åtminstone en skola där alla elever äter och där det knappast är något svinn. Saxnässkolan.

Saxnäs · Published okt 20, 2018 at 08:15

Det är lunchdags och elever och lärare börjar strömma in i matsalen på Saxnässkolan. De möts av ett salladsbord som kan göra personalen på den bästa lunchrestaurang avundsjuk. Den här dagen serveras det fläskkarré med sås, potatis och varma grönsaker.

– Det här är den godaste maten, säger Lovisa Åström och tar för sig av äppelmoset.

Tina Eliasson har jobbat i köket i Saxnäs i snart 20 år. Hon delar jobbet med Monica Stenmark men den här dagen är hon ensam i köket.

– Jag har ju sett en del förändringar genom åren. Vissa rätter har försvunnit och andra kommit till, som tacos och pizza, säger hon. Men man måste komma ihåg att barnen är väldigt konservativa när det gäller smak. När vi introducerade taco-fisk rynkade några på näsan men nu är det en av de bäst omtyckta rätterna.

Vi slår oss ner i den trevliga matsalen på skolan.

– Vi lagar i stort sett all mat själv, det är bara i undantagsfall som vi hämtar något färdigt utifrån, säger Tina Eliasson. Till exempel köttbullar, det tar för lång tid att stå och rulla dem.

I Vilhelmina kommun har Hembergsskolan, Dikanässkolan och Saxnässkolan tillagningskök, det vill säga att all mat lagas på plats i stället för att komma från ett centralkök.

– Jag vet att barnen uppskattar skolmaten. Alla, utan undantag, äter. Vi har nästan inget svinn. Det kan bli någon klick lingonnsylt eller så, säger Tina Eliasson och skrattar.

I Saxnässkolan serveras en rätt. I bland två.

– När det blir något över kan jag ta vara på resterna och servera dem nästa dag. I dag har jag till exempel stekt potatis som blev över från i går. Jag kallar det för antingen-eller-mat.

Matsedeln bestäms centralt i samarbete med kostchefen Anki Marklund. Man vill servera så mycket lokal mat som möjligt men det är en fråga om upphandling.

– Vi serverar bland annat fisk från Breviksgården och någon gång kött från Lövnäsgården, säger Tina Eliasson.

I Saxnässkolan går 36 elever, från lillettan till klass nio. Tillsammans med förskolan och de lärare som äter blir det runt 60 portioner som serveras varje dag.

Några elever från klass 4-5 har slagit sig ner vid ett bord. När jag frågar om den bästa maten svarar de nästan samfällt:

– Salladsbuffén. Men nästan allting är gott här på skolan, när man kommer på morgonen längtar man till lunchen.

Någon tycker att tacos är godast men att fiskpinnarna inte är någon höjdare.

– Även om det inte är så gott äter vi ändå. Då kan man ta mera sallad och mackor, säger Carolina Fjellström.

Stefan Löwden och Maria Larsson är båda lärare på skolan. De sitter och äter med barnen. Stefan har en så kallad pedagogisk lunch, medan Maria köper sin mat.

– Det är alltid en lärare som äter med varje klass men nästan alla lärare äter här i matsalen, säger Stefan, som tycker att det finns ett stort värde i att äta tillsammans med eleverna.

– Det är ett elevvårdande inslag. Man bygger relationer genom måltiden, lär känna eleverna på ett annat sätt än i klassrummet. Kanske kan man inspirera dem att smaka på något nytt.

Eleverna har inflytande på vad som serveras och kan påverka.

– De hämtar recept från Tina och ger även henne recept på något som de önskar. Tina går även omkring och frågar barnen vad de tycker om maten, säger Maria Larsson.

I bland kan det bli långa dagar och då har eleverna möjlighet att köpa mellanmål.

– Det är jättegott. Vi brukar få oboy och mackor eller fil, säger Lovisa Åström.

Matsalen är snart tömd och barnen springer ut och leker, fulla med energi.

Även om det inte är så gott äter vi ändå. Då kan man ta mera sallad och mackor.

Byggföretagare blir antikhandlare

Dorotea Han lever på att köpa och sälja grejer. Det rör sig från stora hus till minsta lilla antika klocka. Nu har Tommy Pettersson etablerat sig i Dorotea och inom kort öppnar...

Äldreboendet Tranan byggs om för miljoner

STORUMAN Trots kritik från anhöriga och personal så byggs tolv särskilda boendeplatser på Tranan om till så kallade trygghetsboenden. Beslutet fick stöd av C, KD, M och en...

Hjälper barn i Vilhelmina

Vilhelmina Förra veckan började försäljningen av årets majblomma. En tradition som funnits sedan 1907. Pengarna från försäljningen går till barn som har det svårt ekonomiskt. –...

PRO firar 70 – slår på stort

ÅSELE I år fyller både PRO i Åsele och Dorotea 70 år. Det firas ordentligt på festplatsen Trillen i Åsele i början av sommaren. – Det gäller att aktivera medlemmarna, säger...

Vill få unga att stanna

Dorotea Sedan en månad tillbaka sitter Carina T Marcusson som spindeln i nätet när det gäller näringslivet i Dorotea. Hon är projektledare för Dorotea utvecklingscentrum som leds...

Sätter sin tillit till mänskligheten

Världen Förra veckan passerade en pilgrim från USA genom regionen. Hon är ute på en märklig vandring till synes utan slut.