Torsdag 23 september 2021

Lokaltidningen

Erik Hugo Johansson var redan övertygad i sin tro när han kom till Sorsele 2007. Däremot var det älgjakten som övertygade honom om att Sorsele var rätt plats att bo och verka på. När Erik Hugo nu pensioneras som kyrkoherde är han tydlig med att Sorsele var rätt val. "De sista tio åren har varit de bästa i mitt liv som präst". Foto: MORGAN BOHMAN

Kulturminister Amanda Linds pappa

Malå-Sorsele pastorats omtyckte kyrkoherde, Erik Hugo Johansson, gick för några dagar sedan officiellt i pension. Jakten på en permanent efterträdare pågår. Passande nog var det också jakten som lockade honom till Sorsele.
Och är han inte...? Jodå, han är pappa till kulturminister Amanda Lind.

SORSELE · Published feb 10, 2019 at 07:15

Erik Hugo Johansson såg dagens ljus i Lycksele i augusti 1949. Han växte upp med tre syskon, en mor som sålde tyg på Konsum och en far som var bensinmacksföreståndare.

På samma mack fick Erik Hugo sin första arbetslivserfarenhet, samtidigt som han även spelade i popband och ibland tävlade i löpning 100 meter.

Efter studentexamen i Lycksele blev det två år sociologi och nationalekonomi i Umeå. Men en sen kväll i augusti inträffade något som förändrade allt. Erik Hugo är fåordig om händelsen:

– Jag kände en närvaro, en upplevelse som fick mig att ändra riktning och söka till Uppsala.

Fenomenet är relativt vanligt inom de andliga yrkena; en specifik upplevelse som gör att personen känner sig kallad till sin yrkesroll, inte minst som präst eller diakon.

Erik Hugo Johansson prästvigdes 1975 och gifte sig samma år med Ewa Bask från Norsjö. Därefter följde drygt 30 år där han tjänstgjorde i församlingar i Uppsala stift, på Luleå stiftsamfällighet och på rikskyrkan.

Sommaren 2007 fick Erik Hugo plötsligt ett samtal från högre ort. Det var biskop Hans Stiglund som undrade om Johansson möjligtvis var intresserad av ett vikariat. Det var kris i inlandet och Sorsele behövde en präst.

Förslaget föll inte Erik Hugo på läppen. Biskop Stiglund fick kalla handen.

Sorsele pastorat insåg att det var dags att skicka in det tunga artilleriet. Nästa person att lyfta luren var Karin Israelsson, ordförande i kyrkorådet och före detta riksdagsledamot för Centerpartiet.

Hon ställde samma fråga som Stiglund och kunde nog fått samma svar. Men Israelsson hade en räv bakom örat efter många års erfarenhet av politisk kohandel och hade gjort sin research.

– Hon hade tagit reda på att jag var en hängiven älgjägare, så hösten 2007 fick jag jaga älg på kyrkans mark, berättar Erik Hugo.

Saken var biff. Han tog sig an det tvååriga vikariatet, som nu har varat i drygt elva år.

– De sista tio åren har varit de bästa i mitt liv som präst, intygar han.

Att det funkat så bra beror dels på miljön, som skiljer sig markant från den täta luften på Sankt Eriksgatan eller det konstanta surret av bilar i Luleå.

– När luften är lätt att andas, då hissar själen segel. Då mår jag bra!

En annan viktig del är människorna i Västerbottens inland och fjällvärld.

– Det är som att komma hem. De är väldigt raka, enkla och öppna, oavsett om man är troende eller inte.

Erik Hugo hyllar även medarbetarna, som han menar är suveräna på att ställa upp och gör mer än man kan kräva när det är dags för arrangemang.

Här finns även öppenheten att göra det lite mer oväntade. Som när kyrkan, med Erik Hugo i spetsen, arrangerade en "mässa i Elvis-ton" för några år sedan. Några rockkillar, Malå gospel och en duktig sångare från Arvidsjaur bildade en gungande treenighet, där även Erik Hugo fick leva ut de gamla popbandstakterna.

– Här har folk lärt sig att man ska hjälpas åt. I Luleå och Uppsala är man fast i sina fack.

Liksom skolan och vården har även kyrkan problem att hitta personal i inlandet. Nu har pastoratet lyckats tilsätta alla tjänster, utom en helt permanent ersättare för Erik Hugo Johansson.

– Folk verkar tycka det är mer tilltalande att gå på en gågata i Umeå eller Luleå med lågskor, än att klä sig ordentligt och jobba i inlandet.

I och med pensioneringen får Erik Hugo mer tid för sig själv, men också möjlighet att följa dottern Amanda Linds framfart som nybliven minister.

– Jag hoppas att folk slutar prata om hennes frisyr och ger henne en chans. Det är märkligt att det fokuseras på sånt 2019 när en duktig, ung kvinna kommer fram.

– Hon är en stor människovän, som är inklusiv och ser alla. Sedan har jag alltid betonat vikten av att leva som man lär och det gör hon verkligen.

Jag hoppas att folk slutar prata om hennes frisyr och ger henne en chans.

Erik Hugo Johansson

Ålder: 69.

Familj: Separerad, fem barn (ett heter Amanda Lind och är kulturminister) och fem barnbarn.

Favoritpsalm: 249, Blott en dag. Det är nog psalmbokens vackraste melodi.

Om jag var en del i Sorsele kyrka, skulle det bli: Då blir det predikstolen och porten. Jag kan både gå in och ut ur kyrkan och förkunna evangeliet.

Ska odla som pensionär: Jag odlar redan potatis, men jag vill ha en köksträdgård och odla örter och grönsaker.

Min pärla i Sorsele kommun: Uppe på berget Mjärdaken, där jag har min skog. Där ser man ned mot Vindelälven och bort mot Nalovardo.

Motto: "Nu kör vi!". Man når en punkt där det räcker med övning, prat och förberedelser. Det gäller att komma till skott.

Fler nyheter från Södra Lappland

Tryggare i lavinterräng

RISBÄCK Risbäcks skoterklubb har tagit ett första steg mot mer trygghet i lavinterräng i Doroteafjällen. – Denna transceiver checkpoint är vad vi erfar blott den andra i sitt...
Lokaltidningen rekommenderar

S framåt i Tärna

TÄRNABY Socialdemokraterna ökar två mandat i Tärna församling i kyrkovalet, men Kyrklig samling behåller en stabil majoritet.

Rönnäsfallet blir dokumentärserie

RÖNNÄS I oktober sänder Kanal 5 och Discovery+ dokumentärserien Rönnäsfallet - jakten på sanningen, som handlar om det uppmärksammade mordfallet utanför Vilhelmina 2014....

Slutspel för ”TV-puckarna”

LYCKSELE Västerbottens tjejer vann fyra av fem matcher i kvalet i Kalix i helgen. Nu väntar slutspel för Sveriges åtta bästa lag den 5-7 november. – Vi har ett bra lag, säger...
Läs om
Reportaget
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport
Sportkrönika