Tisdag 23 april 2019

Lokaltidningen

Handarbete blir hjälp för nödställda barn

I byn Lavsjö utanför Dorotea lyser flitens lampa. Nästan varje vecka träffas träffas mödrar och döttrar för att handarbeta för välgörenhet.
– Vi har nyss skickat i väg tio kartonger till Erikshjälpen och redan nu har vi fått ihop en hel del till nästa sändning, säger Britt Karlsson.

Lavsjö · Published mar 24, 2019 at 11:00

Det är förmiddag och handarbetsgänget har samlats i Lavsjö. Det är Berit Kalsson och hennes dotter Linda, Berits syster Kerstin Rönnberg och hennes dotter Marlene.

– Det är rena släktträffen, skrattar Berit och häller upp kaffe.

I två års tid har mödrarna och döttrarna träffats nästan varje vecka för att handarbeta tillsammans.

– Vi har det i blodet, säger Kerstin Rönnberg. Vår mamma var konfektionssömmerska, så Berit och jag har vuxit upp med sömnad och handarbete och nu har vi fört det vidare till våra döttrar.

Det har blivit många sockar, tröjor och vantar genom åren. Men när man gillar att jobba med händerna är snart behovet fyllt hos släkt och vänner. Då kan ett alternativ vara att jobba med bistånd.

– Vi såg en uppmaning i en veckotidning att sticka och skicka, det var så det började, berättar Berit Karlsson. I fjol skickade vi vår första sändning och bara för någon vecka sedan vår andra.

Det är ett imponerande arbete som de har gjort.

Bland annat 77 filtar, 205 bodys, 201 byxor, 61 koftor, 196 mössor, 97 par sockar, 112 tygblöjor och 43 tröjor.

Berit är den som är sömmerska i gänget, även om hon också stickar. Jag imponeras stort av den tygblöja hon visar.

Den ser ut som nutidens engångsblöjor som man bara drar på men på den här byxblöjan finns ett fack med vattentätt foder där man stoppar in en enklare blöja.

Om Berit är sömmerskan är Marlene den som virkar, Kerstin stickar och Linda sitter gärna vid stickmaskinen och stickar tröjor.

– På så sätt kompletterar vi varandra, säger Marlene.

Samvaron handlar inte bara om handarbete. Det är en möjlighet att regelbundet få träffas och komma nära.

– Det här är något som alla familjer borde prova. Att ha något gemensamt att träffas över. I dag har alla så mycket om sig och kring sig och det kan gå långt mellan gångerna då man träffas, säger Kerstin.

Arbetet har redan börjat med nästa sändning. I Berits syrum som rymmer tre symaskiner ligger ett lager utklippta delar till byxor och vid Lindas stickmaskin hänger ett stycke till en tröja.

– Det är ju så med oss som handarbetar. Vi måste alltid ha något för händerna, säger Berit Karlsson.

Byggföretagare blir antikhandlare

Dorotea Han lever på att köpa och sälja grejer. Det rör sig från stora hus till minsta lilla antika klocka. Nu har Tommy Pettersson etablerat sig i Dorotea och inom kort öppnar...

Äldreboendet Tranan byggs om för miljoner

STORUMAN Trots kritik från anhöriga och personal så byggs tolv särskilda boendeplatser på Tranan om till så kallade trygghetsboenden. Beslutet fick stöd av C, KD, M och en...

Hjälper barn i Vilhelmina

Vilhelmina Förra veckan började försäljningen av årets majblomma. En tradition som funnits sedan 1907. Pengarna från försäljningen går till barn som har det svårt ekonomiskt. –...

PRO firar 70 – slår på stort

ÅSELE I år fyller både PRO i Åsele och Dorotea 70 år. Det firas ordentligt på festplatsen Trillen i Åsele i början av sommaren. – Det gäller att aktivera medlemmarna, säger...

Vill få unga att stanna

Dorotea Sedan en månad tillbaka sitter Carina T Marcusson som spindeln i nätet när det gäller näringslivet i Dorotea. Hon är projektledare för Dorotea utvecklingscentrum som leds...

Sätter sin tillit till mänskligheten

Världen Förra veckan passerade en pilgrim från USA genom regionen. Hon är ute på en märklig vandring till synes utan slut.