Onsdag 27 maj 2020

Lokaltidningen

Handarbete blir hjälp för nödställda barn

I byn Lavsjö utanför Dorotea lyser flitens lampa. Nästan varje vecka träffas träffas mödrar och döttrar för att handarbeta för välgörenhet.
– Vi har nyss skickat i väg tio kartonger till Erikshjälpen och redan nu har vi fått ihop en hel del till nästa sändning, säger Britt Karlsson.

Lavsjö · Published mar 24, 2019 at 11:00

Det är förmiddag och handarbetsgänget har samlats i Lavsjö. Det är Berit Kalsson och hennes dotter Linda, Berits syster Kerstin Rönnberg och hennes dotter Marlene.

– Det är rena släktträffen, skrattar Berit och häller upp kaffe.

I två års tid har mödrarna och döttrarna träffats nästan varje vecka för att handarbeta tillsammans.

– Vi har det i blodet, säger Kerstin Rönnberg. Vår mamma var konfektionssömmerska, så Berit och jag har vuxit upp med sömnad och handarbete och nu har vi fört det vidare till våra döttrar.

Det har blivit många sockar, tröjor och vantar genom åren. Men när man gillar att jobba med händerna är snart behovet fyllt hos släkt och vänner. Då kan ett alternativ vara att jobba med bistånd.

– Vi såg en uppmaning i en veckotidning att sticka och skicka, det var så det började, berättar Berit Karlsson. I fjol skickade vi vår första sändning och bara för någon vecka sedan vår andra.

Det är ett imponerande arbete som de har gjort.

Bland annat 77 filtar, 205 bodys, 201 byxor, 61 koftor, 196 mössor, 97 par sockar, 112 tygblöjor och 43 tröjor.

Berit är den som är sömmerska i gänget, även om hon också stickar. Jag imponeras stort av den tygblöja hon visar.

Den ser ut som nutidens engångsblöjor som man bara drar på men på den här byxblöjan finns ett fack med vattentätt foder där man stoppar in en enklare blöja.

Om Berit är sömmerskan är Marlene den som virkar, Kerstin stickar och Linda sitter gärna vid stickmaskinen och stickar tröjor.

– På så sätt kompletterar vi varandra, säger Marlene.

Samvaron handlar inte bara om handarbete. Det är en möjlighet att regelbundet få träffas och komma nära.

– Det här är något som alla familjer borde prova. Att ha något gemensamt att träffas över. I dag har alla så mycket om sig och kring sig och det kan gå långt mellan gångerna då man träffas, säger Kerstin.

Arbetet har redan börjat med nästa sändning. I Berits syrum som rymmer tre symaskiner ligger ett lager utklippta delar till byxor och vid Lindas stickmaskin hänger ett stycke till en tröja.

– Det är ju så med oss som handarbetar. Vi måste alltid ha något för händerna, säger Berit Karlsson.

Sen vår drabbar renkalvar

AMMARNÄS Kyla och mycket snö i fjällen kan i värsta fall innebära att upp emot hälften av renkalvarna som nu föds inte överlever till sommaren. – Vajorna har börjat föda sina...

"Hela agerandet är fruktansvärt"

SORSELE Hovrättens dom i förra veckan ser ut att bli sista ordet i konflikten om ersättning för fjällnära skog som inte får avverkas. – Jag skulle bli förvånad om domen...

Byggnad totalförstörd av brand

LYCKSELE På kort tid har flera bränder ägt rum i Lycksele av olika storlek. Tannens skidstadion drabbades natten mot måndag av en brand som totalförstörde en byggnad. Nu vädjar...

Satsar på fler vikarier med ny webbutbildning

ÅSELE I coronatider satsas det extra mycket på vård och omsorg. Åseles äldre- och funktionshinderomsorg har tillsammans med Lärcentrum i Åsele anordnat infoträffar där de...

Erica hjälper Lokaltidningens läsare

UMEÅ Erica Lundholm är Lokaltidningens nya ansikte utåt som prenumerations- och kundtjänstansvarig. – Jag tycker att våra lokala nyhetstidningar är viktiga inslag i en fungerande...