Tisdag 26 januari 2021

Lokaltidningen

Elins passioner är film och musik

Hon är 19 år, jobbar som kyrkomusiker i Lycksele och spelar huvudrollen i filmen "Till drömmarnas land" som nyss hade premiär. Elin Marklund har många strängar på sin lyra.
– Jag befinner mig i en riktigt bra tid i livet just nu, säger hon.

LYCKSELE · Published feb 17, 2019 at 07:15

Musiken har funnits med henne länge. Elin Marklund började ta pianolektioner i femman, men säger själv att hon spelat sedan hon nådde upp till tangenterna. På frågan om hon kommer från en musikalisk familj skrattar hon.

– Jag brukar få den frågan, men så är det inte, säger hon.

Det dröjde dock några år innan hon fick kontakt med blåsinstrumentet orgel. Vid en konfirmationsträff fick gruppen besöka kyrkan och titta på orgeln.

– Jag hade aldrig lagt märke till att det fanns en orgel tidigare, säger Elin Marklund.

Efter besöket började hon ta orgellektioner under ledning av organisten Mila Thoors.

– Hon var en jättestor inspiration, säger Elin.

Kärleken till musiken präglade hennes gymnasieval, och hon valde estetiska programmet i Lycksele. Redan innan hon tog studenten i somras började hon jobba som kyrkomusiker i Svenska kyrkan i Lycksele. I början spelade hon mest vid dop, men nu är det alla typer av förrättningar.

– Det är så fint att man får vara med om allt, från dop till vigslar och begravningar, säger hon.

Hur är det att jobba som kyrkomusiker?

– Det är superkul, men kan även vara lite stressigt ifall man måste lära sig många nya låtar på kort tid. Det bästa är såklart att nå ut med musiken till församlingen och publiken. Jag är så tacksam som får arbeta med det jag verkligen tycker om.

Vid sidan av musiken är skådespeleri den andra av Elins stora passioner. Den kom dock senare i livet och var allt annat än väntad. Det hela började när Elin besökte ungdomsgården på MB en kväll för cirka fyra år sedan. En kompis upplyste henne om att det pågick en audition i dörren bredvid.

– Jag trodde att chanserna att komma med i filmen var så extremt små så jag hade inga förväntningar, men jag var såklart intresserad. Det är alltid värt ett försök, säger Elin.

Det var Umeåregissören Victor Lindgren som sökte skådespelare till kortfilmen "Små små bitar" som gjordes för BRIS. Elin fick inte bara huvudrollen, utan blev också vän med Victor. Våren 2016 fick hon ett sms med uppmaningen att inte boka upp något under sommaren. Det visade sig att Victor Lindgren skulle spela in sin långfilmsdebut – och Elin fick huvudrollen.

"Till drömmarnas land", som hade premiär på Göteborgs filmfestival, utspelar sig i Holmsund och handlar om svenska Elin som blir vän med rumänska Sabina. De finner styrka i varandra när bådas världar stormar. Filmen har redan fått bra omdömen och har vunnit Svenska kyrkans filmpris.

– Det var superhäftigt att se sig själv på vita duken, men jag tror att det är jätteviktigt att ha distans till rollen man spelar och det har jag verkligen, säger Elin.

Känner du dig som en skådespelare?

– Jag är superförsiktig med att titulera mig skådespelare eftersom jag inte jobbar med det regelbundet.

Det är något som hon gärna skulle vilja ändra på.

– Jag hade gärna velat jobba med det hela tiden, men det är superfå filmer som spelas in här uppe. Vi får se vad framtiden ger, säger Elin.

Hon har tidigare även medverkat i andra kortfilmer samt i musikalen Jesus Christ Superstar, som sattes upp i Lycksele 2017. Elin känner att hon befinner sig i en riktigt bra tid i livet just nu, men samtidigt har hon beslutsångest.

– Just nu är jag spänd för att se vart allt leder med filmen. Jag kommer att bo kvar till hösten, men sedan får jag se om jag börjar någon skola och utbildar mig inom film eller till organist.

Vad har du på gång just nu?

– Jag ska ha en orgelkonsert i kyrkan i april. Min första konsert hade jag i höstas och då spelade jag blandad musik. Nu har jag tänkt att ha ett tema, men det är inte klart än.

"Till drömmarnas land" har premiär på Folkets Bio den 22 mars och i Lycksele den 11 april.

Det är så fint att man får vara med om allt.

Elin Marklund

Familj: Mamma, pappa, lillebor och hunden Lilly.

Aktuell: Som huvudrollen Elin i filmen "Till drömmarnas land".

Intressen: Musik, att vara med sin hund och sina kompisar.

Favoritfilm: "Änglagård, trots att det kanske låter töntigt".

Favoritskådespelare: "En solklar favorit är Helena Bergström. Hon är så himla bra".

Favoritmusik på orgel: "Jag älskar att spela modern musik, musik som folk känner igen. Jag vill visa att man kan göra hur mycket som helst med orgel. Jag har till exempel spelat "Despacito" och "Chandelier".

Gillar: Att sitta hemma och se på Youtube och äta godis.

Ogillar: Broccoli.

Har nyligen: "Flyttat hemifrån. Det känns jättebra".

Fler nyheter från Södra Lappland

Dorotea har fått en ungdomskonsulent

Dorotea Sedan den 1 december arbetar Matilda Söderberg som ungdomskonsulent i Dorotea. Hon ska ta tillvara på ungdomarnas intressen och verka för att de ska få mer inflytande i...

Sorsele får ny folktandvårdsklinik

SORSELE Nu börjar bygget av en ny folktandvårdsklinik i Sorsele. Det är Previas tidigare lokaler i sjukstugan som byggs om för att rymma den nya kliniken och efter sommaren...
Lokaltidningen rekommenderar

Bilprovingen i Tärnaby kan återuppstå inom kort

TÄRNABY Kommunen och Svensk Bilprovning AB för samtal om att ordna möjlighet till bilprovning i Tärnaby efter att den mobila enheten lagts ner. Men någon hjälp från Trafikverket...

Lasarettsmaten lagas i Lycksele

LYCKSELE Lycksele lasarett får behålla mat lagad i det egna köket. Det skriver majoriteten i landstinget, S, V och MP, i ett pressmeddelande.

Besvikelse efter neddragning

FREDRIKA Det råder stor besvikelse i Fredrika efter kommunfullmäktiges beslut att dra ned på antalet särskilda boendeplatser på servicehuset Duvan. – Det här blir ingen...
Läs om
Reportage
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport
Referat