Torsdag 13 augusti 2020

Lokaltidningen

Amerikaner i förfäders fotspår

På dagen när 200 år efter att Eva-Maja föddes besöker paret Jack och Karin Palumbo från Wisconsin, USA, stenen vid Umans strand där deras anmoder Eva-Maja tvingades bo och föda sitt första barn.

STORUMAN · Published jun 2, 2019 at 07:15

I ett längre reportage som Lokaltidningen publicerade den 20 december 2017 och som finns att läsa på Lokaltidningens hemsida, ges berättelsen om Eva-Maja och hennes dotter Sara Samuellas livsöden.

Eva-Maja, som egentligen hette Eva-Maria Andersdotter, föddes 1819. Hon blev som 21-årig gravid och fadern ville inte erkänna sitt faderskap. Hennes föräldrar kastade ut henne av skam och utan annat råd tvingades hon bo i en riskoja under en sten mellan Östervik och Kaskeloukt vid Umans strand.

Ett av hennes barn, Sara Samuella, hamnade också i olycka och tvingades även hon under en period bo under storstenen vid sjöns södra strand. Men längre fram i livet fick hon följa sina barn till USA där hon dog vid 91 års ålder året 1938.

– Som liten fick jag höra historien om min släkt och berättelsen om att Eva-Maja skulle ha bott under en storsten. Jag har länge drömt om att få åka till Sverige och själv titta på stenen. Min mamma är 94 år gammal och min morfar, Carl-Oscar Lundmark, var en av Sara Samuellas söner, säger Karin Palumbo.

Hon fick höra talas om att Lokaltidningen hade skrivit om hennes släktingar när hon skulle boka hotell inför resan till Sverige.

– En av ägarna till hotell Toppen i Storuman frågade var vi kom ifrån och jag berättade att jag bodde i USA och ville söka efter mina rötter här i Storuman. Jag berättade att jag är uppväxt i det lilla samhället Leonard i Minnesota och att mina anfäder hette Lundmark. Då berättade ägaren om att Lokaltidningen hade skrivit om detta och hon skickade en kopia av artikeln, berättar Karin Palumbo.

Via artikeln får hon kontakt med Leif-Göran Johansson som genom sin film uppmärksammat historien om Eva-Maja och Lars Holmner från Stensele som skrivit ner och forskat om sin släkts historia.

I förra veckan fick till sist Karin och hennes make Jack Palumbo besöka storstenen där Eva-Maja bodde och den minnesten som rests på Stensele kyrkogård över Sara Samuella och hennes make Gustav Gustavsson.

– Vi har fått ett fantastiskt mottagande här i Sverige. Vi kommer att ha så mycket att berätta för min mor som jag vet hade så gärna velat följa med. Jag trodde inte att vi skulle få chansen att besöka stenen där två så starka och modiga kvinnor har levt, säger Karin Palumbo.

Hur många som härstammar från Storuman och som numera finns utspridda över hela USA vet inte Karin Palumbo. Nio av Sara Samuellas barn flyttar över till Minnesota och trakterna av samhället Leonard.

– Om inte tusen så rör det sig om hundratals släktingar hemma i USA som har sitt ursprung här i Storuman, säger Karin Palumbo.

Eva-Majas liv slutar inte lika lyckligt som för hennes dotter. Utfattig och gammal auktioneras hon ut som fattighjon dagarna före julafton året 1881. Lägsta budet är 20 kronor inklusive mat och kläder för ett år.

Eva-Maja tvingas utstå förnedringen att säljas som fattighjon varje julhelg fram till sin död den 7 juli 1898. Trots ett liv med umbäranden och sorg så vägrar hon in i det sista att ge upp. Hon lämnar inte bara efter sig en dotter som sedemera lyckades emigrera till USA Hennes strävsamma kamp lever också kvar i folks minnen både här och i USA.

Från katastrof till turistinvasion

Saxnäs I våras var Ingela Danielsson, vid Marsfjäll Mountain Lodge, förtvivlad över situationen med alla avbokningar på grund av pandemin. Nu ser det betydligt ljusare ut. – Vi...
Min sommarpärla

Märke: International Harvester.

Årsmodell: 1956.

Tillverkad i: USA.

Opinion
Behöver du hjälp?


Sport