Måndag 18 januari 2021

Lokaltidningen

Brita Winsa, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västerbotten. Foto: REGION VÄSTERBOTTEN

Vårdläget är ansträngt i länet

Belastningen har varit hög på länets sjukhus under storhelgerna – och snart startar vaccineringen i flera länskommuner.

Länet · Published jan 4, 2021 at 14:08

De nya bekräftade fallen av covid-19 i Västerbotten har oftast smittats av familjemedlemmar eller i andra privata sociala sammanhang.

– Vi ser en betydande minskning bland fallen på personer mellan 0 och 18 år och det är under slutet av förra året betydligt färre fall kopplat till skola och arbetsplatser då det varit lov och ledigheter, säger smittskyddsläkare Stephan Stenmark.

Två fall av den uppmärksammade brittiska virusvarianten har identifierats i länet, båda kopplade till samma resa från Storbrittanien.

– Vi har inga misstankar om vidare smittspridning i Västerbotten, säger Stephan Stenmark.

Belastningen har varit hög på samtliga länssjukhus under jul och nyår – men inte enbart på grund av pandemin.

– Vårdläget är ansträngt, vilket det i stort sett alltid är under längre helger som jul och nyår i och med att vi drar ner antalet vårdplatser och har en lägre bemanning. Vi har haft ett mycket bra samarbete i länet mellan sjukhusen och gjort en del omfördelningar, säger Brita Winsa, hälso- och sjukvårdsdirektör.

De kommande dagarna ska äldreboenden i bland annat Umeå, Skellefteå, Lycksele, Robertsfors och Dorotea att få sina första doser av vaccin.

– Vilka som erbjuds vaccin först följer Folkhälsomyndighetens prioriteringsordning. De som har störst behov av skydd mot covid-19 vaccineras först, säger Ronny Lestander, vaccinsamordnare i Region Västerbotten.

Läs om
Reportage
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport
Referat