Lördag 11 juli 2020

Lokaltidningen

Utbildningsminister Anna Ekström Foto: KRISTIAN POHL/REGERINGSKANSLIET

Distansundervisning ska upphöra

Sverige · Published maj 29, 2020 at 13:26

I dag tillkännagav regeringen att Folkhälsomyndighetens rekommendation om distansundervisning tas bort den 15 juni. Det innebär att gymnasieelever kommer att gå i skolan som vanligt efter sommarlovet och för de som går i sommarskola eller läser sommarkurser kan det bli redan efter 15 juni.

På kommunala vuxenutbildningar, högskolor och universitet så kan fortsatt undervisning behöva ges delvis på distans för att minska smittspridningen.

– Med dagens besked kan vi från den 15 juni för gymnasieskolans räkning återgå till ordinarie undervisning i skolans lokaler. Det innebär att vi nu ger planeringsförutsättningar för sommaren och höstterminen som jag vet är viktiga för skolans möjligheter att uppfylla sitt uppdrag. För utbildning för vuxna så kommer det däremot inte kunna återgå helt till hur det var förut med risk för smittspridning. Jag vill samtidigt uppmana kommuner att satsa på vuxenutbildning som är mycket efterfrågat i krisens spår, säger utbildningsminister Anna Ekström.

– Beskedet är viktigt. Nu kan studenter, universitet och högskolor förbereda sig för att övergå till mer av undervisning på campus. Men allt kommer inte bli som vanligt i höst. Lärosätena har ett ansvar att anpassa undervisningen och minska smittspridning. Ett stort personligt ansvar ligger också på studenterna. Att klara av sina studier men också att stanna hemma vid minsta tecken på sjukdom, hålla avstånd och tvätta händerna. Tillsammans kan vi klara detta, säger Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning.

Min sommarpärla

Märke: Scania LS 110.

Årsmodell: 1972.

Tillverkad i: Södertälje.

Opinion
Behöver du hjälp?


Sport