Lördag 20 juli 2019

Lokaltidningen

Foto: PRESSBILD

Varannan småbarnsförälder kör för trött

Sverige · Published apr 11, 2019 at 06:15

Trötthet bakom ratten bidrar till mellan 10 och 40 procent av bilolyckorna i landet, enligt Statens väg- och transportforskningsinstitut.

– En trött förare är en osäker förare. Man har längre reaktionstid, är mindre uppmärksam och har sämre omdöme än i utvilat tillstånd. Ändå tar många betydligt mer lättvindigt på trötthet än, exempelvis, alkoholpåverkan, trots att det i båda fallen leder till försämring av körbeteendet, säger Irene Isaksson-Hellman, trafiksäkerhetsforskare på If.

Enligt företaget svarar så många som fyra av tio att de ibland kör bil trots att de känner sig för trötta för att göra det säkert. Bland småbarnsfamiljer handlar det om mer än varannan.

– Det är klart att småbarnsföräldrar i många fall har långt ifrån normala sömnvanor i tillägg till en ofta stressig vardag. Då bör man tänka sig för en extra gång innan man ger sig ut i trafiken, säger Irene Isaksson-Hellman.

Snart dags för återbördande av kvarlevor

LYCKSELE Den 9 augusti, på Urfolkens dag, kommer den största försoningsceremonin i Sveriges historia att ske på Gammplatsen i Lycksele. – Ceremonin är en ritual där alla som...

Renoveras efter skadegörelsen

LYCKSELE I fjol skedde omfattande skadegörelse på samevistet i Lycksele. I sommar renoveras torvkåtan för stora summor pengar, inför försoningsceremonin den 9 augusti. –...

Flera aktörer i samarbete

LYCKSELE Det kommande återbördandet av kvarlevor till Gammplatsen är ett samarbete mellan flera aktörer, som inleddes i början av året.