Måndag 18 november 2019

Lokaltidningen

Blir du uppringd och ombedd att identifiera dig med hjälp av bank-id ska du aldrig göra det, varnar polisen. Foto: ARKIV

Unga varnas för bedragare

Sverige · Published aug 1, 2019 at 06:15

Telefonbedrägerier brukar traditionellt i första hand riktas mot äldre människor men nu varnar polisen för att allt fler unga utsätts för så kallad "vishing" och får sitt bankkonto rensat.

– Polisen har arbetat intensivt för att motverka vishing och många äldre vet nu att man aldrig ska lämna ut några koder över telefon. Bedragarna försöker hitta nya metoder och målgrupper, och verkar nu rikta in sig på unga, säger Lotta Mauritzson på polisens nationella bedrägericenter.

Antalet anmälningar från just unga brottsoffer har ökat kraftigt under juni och juli i år, de flesta av offren är mellan 20 och 24 år gamla.

– Bedragarna är ofta trovärdiga och kan till exempel säga att en säkerhetsuppdatering behöver göras, att ett brev har skickats ut från banken om detta eller att personen behöver byta från ett ungdomskonto till ett vuxenkonto. De har många olika sätt för att försöka lura till sig pengar. Blir du uppringd av någon ska du aldrig identifiera dig via mobilt bank-id eller lämna ut några koder eller några siffror du får upp på din display, säger Lotta Mauritzson.

Även en person som tycks insatt kan vara en bedragare, bedragare kan hitta information på nätet för att lura dig.

Ett annat tips är att lägga på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på. Det gäller oavsett om personen säger sig vara en nära släkting eller från banken, ett företag eller en myndighet.

Belönad för sin forskargärning

Risbäck Umeåforskaren Nils Skoglund, från Holmsjö, utanför Risbäck i Dorotea, har prisats av Kungliga Skytteanska samfundet.

Förslag om dyrare VA-taxa för fast boende

HEMAVAN Fritidshusökningen i Hemavan innebar att en helt ny vattentäkt måste ordnas. Nu ser det ut som om ortsbor tvingas stå för en större del av kostnaden än fritidshusägarna i...

Pigg 80-åring firades med jubileumslunch i Lycksele

LYCKSELE Det var både festligt och fullsatt när SPF Seniorerna i Västerbotten firade föreningens 80 år med en jubileumslunch i Lycksele. – Det var en väldigt givande, spännande...

Christer Hedlund blev Årets företagare

LYCKSELE Christer Hedlund, Maxmoduler, utsågs på fredagkvällen till Årets företagare på Guldkalaset i Lycksele. Ytterligare sju företag och en förening, Lycksele Ateljé,...