Torsdag 23 september 2021

Lokaltidningen

Foto: REGION VÄSTERBOTTEN

Smittspridningen i Västerbotten ökar – för tredje veckan i rad

För tredje veckan i rad så ökar smittspridningen i Västerbotten och av de som smittas nu är deltavarianten den dominerande virusvarianten, det skriver Region Västerbotten på sin hemsida.

LÄNET · Published aug 2, 2021 at 16:40

Under förra veckan testades 52 personer positivt för viruset, jämfört med 43 fall veckan innan.

– Smittan ökar från låga nivåer, men procentuellt är ökningen stor. Stanna hemma när du är sjuk och testa dig om du har symtom på covid-19. Vi måste begränsa smittspridningen innan den eskalerar, säger Region Västerbottens biträdande smittskyddsläkare Therese Thunberg.

Smittspridningen är som störst bland åldrarna 20–29 år och smittan sker huvudsakligen i sociala sammanhang, i familjen och vid utlandsresor.

– Glöm inte bort pandemin om du reser utomlands. Det är fortfarande viktigt att agera smittsäkert genom att hålla avstånd och undvika platser där det är trängsel. Lämna ett PCR-prov så snart du kan efter resor utanför Norden, även om du inte har symtom, säger Therese Thunberg.

Just nu är det också deltavarianten som är den dominerande virusvarianten i länet.

– Det var förväntat att deltavarianten skulle ta över, eftersom den är mer smittsam än de tidigare varianterna. För att minska smittspridningen är det viktigt att följa de nationella rekommendationerna. Undvik trängsel i alla sammanhang, inklusive i butiker och i kollektivtrafik. Håll avstånd när du träffar personer utanför din närmsta krets, och träffas helst utomhus. Fortsätt arbeta hemifrån om du kan, säger Therese Thunberg.

Fler nyheter från Södra Lappland

Tryggare i lavinterräng

RISBÄCK Risbäcks skoterklubb har tagit ett första steg mot mer trygghet i lavinterräng i Doroteafjällen. – Denna transceiver checkpoint är vad vi erfar blott den andra i sitt...
Lokaltidningen rekommenderar

S framåt i Tärna

TÄRNABY Socialdemokraterna ökar två mandat i Tärna församling i kyrkovalet, men Kyrklig samling behåller en stabil majoritet.

Rönnäsfallet blir dokumentärserie

RÖNNÄS I oktober sänder Kanal 5 och Discovery+ dokumentärserien Rönnäsfallet - jakten på sanningen, som handlar om det uppmärksammade mordfallet utanför Vilhelmina 2014....

Slutspel för ”TV-puckarna”

LYCKSELE Västerbottens tjejer vann fyra av fem matcher i kvalet i Kalix i helgen. Nu väntar slutspel för Sveriges åtta bästa lag den 5-7 november. – Vi har ett bra lag, säger...
Läs om
Reportaget
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport
Sportkrönika