Söndag 24 oktober 2021

Lokaltidningen

Foto: REGION VÄSTERBOTTEN

Smittspridningen fortsatt hög i Västerbotten

Smittspridningen har ökat markant i länet de senaste två veckorna. Under förra veckan testades 294 personer positivt för covid-19. Nu har nästan 600 personer testats positivt på 14 dagar, enligt Region Västerbotten.

LÄNET · Published aug 16, 2021 at 13:55

De flesta som har smittats är unga vuxna i åldern 20-29 år och det är i huvudsak i Umeåområdet, men smittspridningen har under den senaste veckan ökat även i Skellefteåområdet.

– Den ökade smittspridningen är ytterligare ett bevis på att pandemin inte är över och vikten av att vaccinera sig. Vi ser att smittan sker bland de yngre som inte hunnit lika långt i vaccinationsprocessen där bara ungefär 20 procent är färdigvaccinerade av personer mellan 18 och 29 år, säger Stephan Stenmark, smittskyddsläkare i Region Västerbotten i ett pressmeddelande.

Nu är det dessutom deltavarianten som dominerar helt i länet och enligt regionen sker smittspridningen huvudsakligen i sociala sammanhang, kompisträffar, fester och inom familjen.

– Undvik trängsel i alla sammanhang inklusive handel och kollektivtrafik och på restauranger. Om du umgås utanför din krets ska du göra det smittsäkert, gärna utomhus och håll avstånd. Stanna hemma när du är sjuk och testa dig vid symtom, säger Stephan Stenmark.

Totalt har nu 24 271 personer i länet testats postivt för corona. Just nu vårdas två personer på sjukhus, men ingen av dem behöver intensivvård. Antalet dödsfall med covid-19 ligger alltjämt kvar på 181 personer.

Fler nyheter från Södra Lappland
Lokaltidningen rekommenderar

Vandring för världens barn

LYCKSELE Idag bönevandras det för världens barn i Lycksele. Lycksele kyrka hålls också öppen med tanke på det nyligen inträffade våldsdådet.

VIDEO: Tävlar i nordens största trampolinturnering

FREDRIKA Melvin Thorén, 15 år från Fredrika, har nyligen vunnit en kvaltävling i Flip Games som är nordens största trampolinturnering.

Tandvården tror inte på samordning

SÖDRA LAPPLAND Chaim Zlotnik, ordförande i Sveriges Tandläkarförbund, ser många fördelar med samverkan, men att bli en del av hälsa och sjukvård vill han inte. Men anser att...

Nu får tänderna ta plats

SÖDRA LAPPLAND Nya arbetsmetoder. Bättre samspel mellan olika aktörer. Effektiva system som kommunicerar med varandra. Framtidens vårdmodell kan bygga på en samordnad modell där även tandvården ingår.
Läs om
Reportaget
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport
Sportkrönika