Torsdag 23 september 2021

Lokaltidningen

Smittskyddsläkare Stephan Stenmark. Foto: REGION VÄSTERBOTTEN

Smittan ökar i Västerbotten

Antalet nyupptäckta fall av covid-19 ökade åter i länet under föregående vecka.

LÄNET · Published sep 13, 2021 at 13:34

Det är fortsatt framför allt bland yngre som smittan har spridits, huvudsakligen i sociala sammanhang, fritidsaktiviteter, skola och inom familjer och hushåll.

– Tidigare var den största smittspridningen bland personer mellan 19 och 39 år men nu har vi två veckor på rad sett att smittan är som störst bland tonåringar och de mellan 10 och 19 år, säger smittskyddsläkare Stephan Stenmark.

Det är också bland yngre som den lägsta vaccinationstäckningen finns.

– Nu har vi vaccinerat över 80 procent i samtliga åldersgrupper med en första dos. Målet är att komma upp över 90 procent i alla åldersgrupper och dit har vi redan nått i alla åldersgrupper från 40 år. Lägst vaccinationstäckning har vi hos personer mellan 18 och 29 år i länet, säger han.

Därför är det viktigt att de som ännu inte är färdigvaccinerade blir det, understryker Stephan Stenmark:

– Pandemin är inte över, jag vill ge ytterligare en uppmaning till alla som är 16 år och äldre att vaccinera sig och även påminna om vikten att ta dos två. En dos räcker inte. Det finns gott om tider att boka i hela länet.

Fler nyheter från Södra Lappland

Tryggare i lavinterräng

RISBÄCK Risbäcks skoterklubb har tagit ett första steg mot mer trygghet i lavinterräng i Doroteafjällen. – Denna transceiver checkpoint är vad vi erfar blott den andra i sitt...
Lokaltidningen rekommenderar

S framåt i Tärna

TÄRNABY Socialdemokraterna ökar två mandat i Tärna församling i kyrkovalet, men Kyrklig samling behåller en stabil majoritet.

Rönnäsfallet blir dokumentärserie

RÖNNÄS I oktober sänder Kanal 5 och Discovery+ dokumentärserien Rönnäsfallet - jakten på sanningen, som handlar om det uppmärksammade mordfallet utanför Vilhelmina 2014....

Slutspel för ”TV-puckarna”

LYCKSELE Västerbottens tjejer vann fyra av fem matcher i kvalet i Kalix i helgen. Nu väntar slutspel för Sveriges åtta bästa lag den 5-7 november. – Vi har ett bra lag, säger...
Läs om
Reportaget
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport
Sportkrönika