Söndag 24 oktober 2021

Lokaltidningen

Det är viktigt att även yngre vaccinerar sig, påminner Region Västerbotten. Foto: REGION VÄSTERBOTTEN

Smittan i länet fortsätter öka – men långsammare

Förra veckan konstaterades 226 nya fall av covid-19 i länet, en ökning jämfört med föregående vecka.

LÄNET · Published sep 20, 2021 at 13:19

Precis som tidigare är det framför allt bland yngre som smittan ser ut att spridas. Geografiskt så fanns de flesta fallen i Skellefteåområdet, även om smittan ser ut att öka även i Umeåområdet.

– Flest positiva fall finns i de åldersgrupper där vi har lägst andel fullvaccinerade och där man inte har haft möjlighet att vaccinera sig än, säger smittskyddsläkare Stephan Stenmark.

Han fortsätter:

– Det är jätteviktigt att alla som kan vaccinerar sig gör det, framför allt i åldersgrupperna 16–40 år där vi har en lägre vaccinationstäckning. Det finns gott om tider i hela länet. Om du av någon anledning har tagit den första dosen, men inte den andra, se till att ta den andra dosen nu.

Förutom vaccinering är det samma rekommendationer som tidigare som gäller.

– De nationella rekommendationerna gäller fortfarande. Stanna hemma när du är sjuk och testa dig vid symtom, även om du är fullvaccinerad. Undvik trängsel i alla sammanhang, inklusive i affärer och i kollektivtrafik. Fortsätt arbeta hemifrån om du kan. Om du umgås utanför din närmaste krets ska du göra det smittsäkert, gärna utomhus och håll avstånd, säger Stephan Stenmark

Fler nyheter från Södra Lappland
Lokaltidningen rekommenderar

Vandring för världens barn

LYCKSELE Idag bönevandras det för världens barn i Lycksele. Lycksele kyrka hålls också öppen med tanke på det nyligen inträffade våldsdådet.

VIDEO: Tävlar i nordens största trampolinturnering

FREDRIKA Melvin Thorén, 15 år från Fredrika, har nyligen vunnit en kvaltävling i Flip Games som är nordens största trampolinturnering.

Tandvården tror inte på samordning

SÖDRA LAPPLAND Chaim Zlotnik, ordförande i Sveriges Tandläkarförbund, ser många fördelar med samverkan, men att bli en del av hälsa och sjukvård vill han inte. Men anser att...

Nu får tänderna ta plats

SÖDRA LAPPLAND Nya arbetsmetoder. Bättre samspel mellan olika aktörer. Effektiva system som kommunicerar med varandra. Framtidens vårdmodell kan bygga på en samordnad modell där även tandvården ingår.
Läs om
Reportaget
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport
Sportkrönika