Torsdag 23 september 2021

Lokaltidningen

Foto: REGION VÄSTERBOTTEN

Sju av tio i länet fullvaccinerade

72 procent av de över 16 år i Västerbotten har nu fått två doser vaccin mot covid-19 och andelen nya fall i länet ser ut att minska.

LÄNET · Published sep 6, 2021 at 14:29

På en vecka gick antalet som testade positivt från 157 till 128.

– Fallen minskar i länet vilket är glädjande, men det är fortfarande en för hög smittspridning bland yngre. Det är nu flest fall i åldersgruppen 10 till 19 år, berättar smittskyddsläkare Stephan Stenmark.

Det är viktigt att de som ännu inte är vaccinerade blir det, understryker han:

– Länets yngre invånare måste fortsätta vaccinera sig. Det finns gott om lediga tider och det är av största vikt att personer i åldrarna 16 till 40 år bokar tid. Just nu har 88 procent av befolkningen som är 16 år och äldre fått en första vaccindos och 72 procent är färdigvaccinerade.

Av den anledning öppnas också en drop-in-mottagning i samarbete med Umeå universitet.

– Mottagningen öppnar i veckan. Torsdag och fredag 9.00-11.00 och 12.00-14.30 är det öppet för vaccination, både dos ett och dos två. Samma principer gäller vid regionens egna vaccinationsmottagningar; ta med legitimation, använd munskydd och håll avstånd, berättar Ronny Lestander, regionens vaccinsamordnare.

Fler nyheter från Södra Lappland

Tryggare i lavinterräng

RISBÄCK Risbäcks skoterklubb har tagit ett första steg mot mer trygghet i lavinterräng i Doroteafjällen. – Denna transceiver checkpoint är vad vi erfar blott den andra i sitt...
Lokaltidningen rekommenderar

S framåt i Tärna

TÄRNABY Socialdemokraterna ökar två mandat i Tärna församling i kyrkovalet, men Kyrklig samling behåller en stabil majoritet.

Rönnäsfallet blir dokumentärserie

RÖNNÄS I oktober sänder Kanal 5 och Discovery+ dokumentärserien Rönnäsfallet - jakten på sanningen, som handlar om det uppmärksammade mordfallet utanför Vilhelmina 2014....

Slutspel för ”TV-puckarna”

LYCKSELE Västerbottens tjejer vann fyra av fem matcher i kvalet i Kalix i helgen. Nu väntar slutspel för Sveriges åtta bästa lag den 5-7 november. – Vi har ett bra lag, säger...
Läs om
Reportaget
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport
Sportkrönika