Måndag 21 september 2020

Lokaltidningen

Kulturminister Amanda Lind hoppas att åtgärderna ska vara del i att hantera problemen som kulturaktörer möter i coronatid. Foto: PRESSBILD/KRISTIAN POHL

Sittande publik ska kunna vara fler än femtio personer

Regeringen meddelar idag att justeringar ska göras kring 50-personsgränsen på restauranger och undantag ska införas för evenemang med sittande publik som görs på ett smittsäkert vis.

Sverige · Published aug 21, 2020 at 10:58

Idag meddelade inrikesminister Mikael Damberg (S) och kulturminister Amanda Lind (MP) att ändringar ska göras i förbudsförordningen.

Det första förslaget handlar om att undanta restauranger från förbudet om max femtion personer för att de inte ska behöva förhålla sig till två olika regelverk.

– I dag träffas restauranger inte bara av lagens krav, utan även av förbudet mot allmänna sammankomster, säger Mikael Damberg.

Det andra förslaget handlar om att införa nya riktlinjer för att hålla säkra evenemang med sittande publik för över femtio personer.

– Kulturen och idrotten vill ta ansvar i en mycket svår situation. Vi inom regeringen har jobbat hårt för att hitta en lösning, berättar Amanda Lind.

Ambitionen är att de nya riktlinjerna ska träda i kraft från den första oktober.

Biggest loser startar 5 oktober

SORSELE Den 5 oktober startar, till sist, Biggest loser, som egentligen skulle ha haft premiär den 7 april, men ställdes in på grund av corona. Petra Holmlund, Sorsele, är en av...

Strid om bygglovsavgift

STORUMAN Svenska kraftnät AB överklagar nu Storumans kommuns beslut om att kräva drygt en halv miljon kronor i bygglovsavgift för att bygga om stamnätsstationen vid Grundfors...

”Bli polis i södra Lappland!”

INLANDET Enligt lokalpolisområdeschefen Marcus Nilsson är det en utmaning att hitta poliser till inlandet.

Skolan i Dikanäs blir kvar

Dikanäs I dag beslutade utbildningsnämnden i Vilhelmina att skolan i Dikanäs blir kvar. – Vi har med dagens beslut visat att skolan i Dikanäs ska vara kvar men att det eventuellt...

Edvin vill jobba med ungdomar

ÅMSELE Vännäsbon Edvin Winberg är en av studenterna på Polishögskolan i Umeå. Han går den tredje terminen och vill i framtiden specificera sitt polisyrke på ungdomar.
Reportage
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport