Måndag 18 november 2019

Lokaltidningen

Foto: PIXABAY

Så hanterar du värmen

Sverige · Published jul 26, 2019 at 06:15

Den höga temperatur som råder i stora delar av landet kan vara rent hälsofarlig om den inte hanteras rätt, framför allt för extra känsliga grupper som äldre, barn, gravida och sjuka.

– Vi kan lära oss mycket av exempelvis sydeuropéerna och helt enkelt ta det mycket lugnare och hålla oss i skuggan när det är som varmast, säger Susanne Fagerberg, naturskadespecialist på Länsförsäkringar. 

Det är inte bara människor som kan drabbas.

– Även djuren behöver extra omtanke. Ta till exempel med vatten till hunden under längre promenader, de kan vara ännu känsligare än människor för överhettning, säger Susanne Fagerberg.

Trots förra sommarens extrema väder tror hon att många fortfarande inte vet hur de bör agera i värmen:

– Många har kanske fortfarande inte förstått hur allvarligt det kan bli med värmeböljor. Det får konsekvenser för människor, djur, växtlighet, och grundvatten – vi måste lära oss ett annat beteende.

Tips i värmen

  • Håll dig i skuggan, se till att även djuren kan få skydd från solen.
  • Ansträng dig inte i onödan och vila gärna mitt på dagen när det är som varmast.
  • Drick vatten, ät gärna grönsaker och frukt som också innehåller mycket vatten. Undvik söta drycker och lightdrycker. Vätske-ersättning kan behövas.
  • Var uppmärksam på om du kissar mindre än vanligt, det är ett tecken på att du behöver dricka mer.
  • Ta en kall dusch eller ett bad för att hålla dig sval, en blöt handduk kring handleder, nacke eller huvudet är också bra.
  • Skydda huvudet mot solen med en hatt
  • Stäng och täck för fönster på dagen för att hindra solen att värma upp bostaden.
  • Vädra på natten när det är lite svalare.

Källa: Länsförsäkringar

Belönad för sin forskargärning

Risbäck Umeåforskaren Nils Skoglund, från Holmsjö, utanför Risbäck i Dorotea, har prisats av Kungliga Skytteanska samfundet.

Förslag om dyrare VA-taxa för fast boende

HEMAVAN Fritidshusökningen i Hemavan innebar att en helt ny vattentäkt måste ordnas. Nu ser det ut som om ortsbor tvingas stå för en större del av kostnaden än fritidshusägarna i...

Pigg 80-åring firades med jubileumslunch i Lycksele

LYCKSELE Det var både festligt och fullsatt när SPF Seniorerna i Västerbotten firade föreningens 80 år med en jubileumslunch i Lycksele. – Det var en väldigt givande, spännande...

Christer Hedlund blev Årets företagare

LYCKSELE Christer Hedlund, Maxmoduler, utsågs på fredagkvällen till Årets företagare på Guldkalaset i Lycksele. Ytterligare sju företag och en förening, Lycksele Ateljé,...