Söndag 24 oktober 2021

Lokaltidningen

Foto: REGION VÄSTERBOTTEN

Regionen: Smittan ökar markant

Smittspridningen ökade markant under förra veckan i Västerbotten.
Totalt testades 288 personer positivt för covid-19.
– Vi har inte sett så här höga nivåer i smittspridningen sedan i slutet av maj. Det är riktigt oroväckande, med tanke på att fler börjar återgå till skola och arbete, säger Therese Thunberg, biträdande smittskyddsläkare, Region Västerbotten.

LÄNET · Published aug 9, 2021 at 14:39

2 986 covidtester analyserades under förra veckan i länet, vilket var en dubblering jämfört med veckan innan.

Enligt regionen så fanns positiva fall i alla åldersgrupper, men flest smittade var de i åldern 20–29 år. Smittan sprids huvudsakligen på kompisträffar, fester samt i samband med resor.

– Det är inte läge att ha stor fest just nu! Respektera de regler som gäller på krogen och undvik trängsel, säger biträdande smittskyddsläkare Therese Thunberg i en kommentar.

Av de positiva fallen fanns 248 personer i Umeåområdet, 19 i Skellefteåområdet, nio i södra Lappland och tolv personer som är folkbokförda utanför länet.

Det är fortfarande deltavarianten som dominerar i Västerbottens län och Therese Thunberg uppmanar nu alla att följa de nationella rekommendationer som finns, även om man är vaccinerad.

– Undvik trängsel i alla sammanhang, även på restauranger, i affärer och i kollektivtrafik. Se till att hålla avstånd. Om du reser ska du göra det smittsäkert, och ha en plan för vad du ska göra om du får symtom under resan. Fortsätt arbeta hemifrån om du kan, säger Therese Thunberg.

Vi måste skärpa oss innan läget blir så pass illa att vi måste återgå till hårdare rekommendationer.

288

Så många testades positivt för covid-19 under vecka 31.

Fler nyheter från Södra Lappland
Lokaltidningen rekommenderar

Vandring för världens barn

LYCKSELE Idag bönevandras det för världens barn i Lycksele. Lycksele kyrka hålls också öppen med tanke på det nyligen inträffade våldsdådet.

VIDEO: Tävlar i nordens största trampolinturnering

FREDRIKA Melvin Thorén, 15 år från Fredrika, har nyligen vunnit en kvaltävling i Flip Games som är nordens största trampolinturnering.

Tandvården tror inte på samordning

SÖDRA LAPPLAND Chaim Zlotnik, ordförande i Sveriges Tandläkarförbund, ser många fördelar med samverkan, men att bli en del av hälsa och sjukvård vill han inte. Men anser att...

Nu får tänderna ta plats

SÖDRA LAPPLAND Nya arbetsmetoder. Bättre samspel mellan olika aktörer. Effektiva system som kommunicerar med varandra. Framtidens vårdmodell kan bygga på en samordnad modell där även tandvården ingår.
Läs om
Reportaget
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport
Sportkrönika