Måndag 18 november 2019

Lokaltidningen

Politiker oense om beslut i Åsele

Under måndagens kommunfullmäktige i Åsele beslutade man att minska antalet boendeplatser och flytta Stugan till Åseborg, något oppositionen är starkt kritisk mot. Beslutet togs efter röstning.

ÅSELE · Published okt 16, 2019 at 15:15

Debatten kring huruvida Åsele kommun ska minska antalet boendeplatser eller inte har pågått under lång tid. Detsamma gäller förslaget att flytta avdelningen Stugan från sjukstugan till äldreboendet Åseborg.

Oppositionen menar att majoriteten i Åsele gör tvära kast i beslutsfattandet på grund av panik över det växande ekonomiska underskottet. I en debattartikel från Centerkvinnorna Åsele/Fredrika vädjar man att inte lägga ned fungerande och kostnadseffektiva avdelningar som Stugan.

Beslutet under måndagens kommunfullmäktige blev dock ett annat. Efter en lång debatt beslutade man att avveckla tolv särskilda boendeplatser och att flytta Stugan till Åseborg. Detta gör också att hyresavtalet med Region Västerbotten, avseende sjukhemsboende för Stugans särskilda boendeplatser, sägs upp senast februari 2020.

– Vi har för mycket platser, så vi minskar. Det blev röstning, 20 var för och tio emot, säger Gunnel Jonsson, S, kommunalråd i Åsele.

En av orsakerna till beslutet är den ekonomiska situationen. 2018 hade Åsele kommun ett underskott på nästan 18 miljoner kronor. För 2019 pekar prognosen på ett underskott på cirka 12 miljoner kronor.

– Det är inga lätta beslut, men någon måste ta beslut för ekonomin. Så är det, konstaterar Gunnel Jonsson.

Hon säger att frågan som kommunfullmäktige nu tagit beslut om varit på tapeten sedan 2009.

– Nu kan vi börja göra omställningen till ett centrerat boende. Vi håller på att bygga om och göra ändamålsenliga lokaler för både boende och personal. Vi måste också se till kompetensförsörjningen och inte ha personal på flera olika boenden, säger Jonsson.

Det är inga lätta beslut.

Belönad för sin forskargärning

Risbäck Umeåforskaren Nils Skoglund, från Holmsjö, utanför Risbäck i Dorotea, har prisats av Kungliga Skytteanska samfundet.

Förslag om dyrare VA-taxa för fast boende

HEMAVAN Fritidshusökningen i Hemavan innebar att en helt ny vattentäkt måste ordnas. Nu ser det ut som om ortsbor tvingas stå för en större del av kostnaden än fritidshusägarna i...

Pigg 80-åring firades med jubileumslunch i Lycksele

LYCKSELE Det var både festligt och fullsatt när SPF Seniorerna i Västerbotten firade föreningens 80 år med en jubileumslunch i Lycksele. – Det var en väldigt givande, spännande...

Christer Hedlund blev Årets företagare

LYCKSELE Christer Hedlund, Maxmoduler, utsågs på fredagkvällen till Årets företagare på Guldkalaset i Lycksele. Ytterligare sju företag och en förening, Lycksele Ateljé,...