Söndag 24 oktober 2021

Lokaltidningen

Smittskyddsläkare Stephan Stenmark. Foto: REGION VÄSTERBOTTEN

"Pandemin är inte över"

Smittspridningen i länet ser ut att fortsätta sjunka och nu inleds vaccinering av 12-15-åringar – men fortfarande finns relativt många ovaccinerade bland unga vuxna.

LÄNET · Published okt 11, 2021 at 13:23

Förra veckan konstaterades 182 nya fall av covid-19 i Västerbotten, de allra flesta i Umeåområdet. Framför allt handlade det om 10-19-åringar och ovaccinerade vuxna.

– Nu när samhället har börjat öppna upp igen är det viktigt att alla som har möjlighet vaccinerar sig och att alla stannar hemma när de är sjuka och testar enligt rekommendationerna för covid-19. Vi måste fortsätta att vara kloka och visa respekt mot varandra, säger Stephan Stenmark, smittskyddsläkare i Region Västerbotten.

Under veckan inleds vaccineringen av 12-15-åringarna i Västerbotten.

– Vi ser klart och tydligt att smittspridningen är som högst bland de som inte är fullvaccinerade ännu. Därför är det väldigt glädjande att vaccinationen av 12 till 15-åringar kan inledas på länets skolor under den här veckan, säger Stephan Stenmark.

Han fortsätter:

– Vi har fått en del frågor om varför det är så här, och det beror på att vaccinet som används är godkänt från 12 års ålder. Om man fyller år senare under året och inte har möjlighet att vaccinera sig på sin skola nu får man vaccinera sig på en hälsocentral efter att man har fyllt år.

Bland de som redan haft möjlighet att vaccinera sig är de flesta ovaccinerade i gruppen 18-39 år.

– Just nu går det tyvärr väldigt långsamt framåt bland de som är 18 till 39 år. Fler behöver vaccinera sig för att vi ska kunna hålla nere smittspridningen. Det är även viktigt att komma ihåg att de som är 18 år eller äldre och som inte är fullvaccinerade fortfarande bör hålla avstånd till andra människor och undvika nära kontakter med personer som riskerar att bli allvarligt sjuka i covid-19. Pandemin är inte över, säger Stephan Stenmark.

Fler nyheter från Södra Lappland
Lokaltidningen rekommenderar

Vandring för världens barn

LYCKSELE Idag bönevandras det för världens barn i Lycksele. Lycksele kyrka hålls också öppen med tanke på det nyligen inträffade våldsdådet.

VIDEO: Tävlar i nordens största trampolinturnering

FREDRIKA Melvin Thorén, 15 år från Fredrika, har nyligen vunnit en kvaltävling i Flip Games som är nordens största trampolinturnering.

Tandvården tror inte på samordning

SÖDRA LAPPLAND Chaim Zlotnik, ordförande i Sveriges Tandläkarförbund, ser många fördelar med samverkan, men att bli en del av hälsa och sjukvård vill han inte. Men anser att...

Nu får tänderna ta plats

SÖDRA LAPPLAND Nya arbetsmetoder. Bättre samspel mellan olika aktörer. Effektiva system som kommunicerar med varandra. Framtidens vårdmodell kan bygga på en samordnad modell där även tandvården ingår.
Läs om
Reportaget
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport
Sportkrönika