Söndag 24 oktober 2021

Lokaltidningen

Stephan Stenmark. Foto: REGION VÄSTERBOTTEN

"Otroligt skönt att vi vänt kurvan"

Inför morgondagens lättnad av de nationella rekommendationerna ser smittspridningen ut att vara fortsatt sjunkande i Västerbotten.

LÄNET · Published jun 30, 2021 at 15:30

I två månader har smittläget i Västerbotten förbättrats för varje vecka.

– Under en lång period hade vi skärpta rekommendationer i Västerbotten då vi hade en alarmerande hög smittspridning i början av året. Det är otroligt skönt att vi vänt kurvan och kommit långt med våra vaccineringar och har en hög vaccinationstäckning i länet. Men även om det nu blir en del lättnader så är det viktigt att komma ihåg att pandemin inte är över och att vid behöver fortsätta att motverka smittspridning, säger smittskyddsläkare Stephan Stenmark.

Förutom de mildrade rekommendationerna är det i morgon torsdag också premiär för den nya tjänsten Covidbevis, ett intyg på vaccination mot covid-19. Senare kommer det också att få intyg på tillfrisknande från sjukdomen.

– Även fast vi i Västerbotten inte är delaktiga i framtagandet av tjänsten så ser vi en stor fördel med detta. Vi får många frågor om bevis och certifikat för vaccinering och det känns bra att E-hälsomyndigheten nu tillhandahåller den här tjänsten till alla vaccinerade svenskar. Vid frågor så kontakta i första hand E-hälsomyndigheten, säger Stephan Stenmark.

Fler nyheter från Södra Lappland
Lokaltidningen rekommenderar

Vandring för världens barn

LYCKSELE Idag bönevandras det för världens barn i Lycksele. Lycksele kyrka hålls också öppen med tanke på det nyligen inträffade våldsdådet.

VIDEO: Tävlar i nordens största trampolinturnering

FREDRIKA Melvin Thorén, 15 år från Fredrika, har nyligen vunnit en kvaltävling i Flip Games som är nordens största trampolinturnering.

Tandvården tror inte på samordning

SÖDRA LAPPLAND Chaim Zlotnik, ordförande i Sveriges Tandläkarförbund, ser många fördelar med samverkan, men att bli en del av hälsa och sjukvård vill han inte. Men anser att...

Nu får tänderna ta plats

SÖDRA LAPPLAND Nya arbetsmetoder. Bättre samspel mellan olika aktörer. Effektiva system som kommunicerar med varandra. Framtidens vårdmodell kan bygga på en samordnad modell där även tandvården ingår.
Läs om
Reportaget
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport
Sportkrönika