Söndag 24 oktober 2021

Lokaltidningen

Norrlands universitetssjukhus har nu återgått till normalläge. Foto: REGION VÄSTERBOTTEN

Ökning av smittade under utlandsresa

Antalet nyupptäckta fall av covid-19 i Västerbotten ökade något under förra veckan – från 27 till 35 fall.

LÄNET · Published jul 19, 2021 at 13:59

– Under föregående vecka analyserades 1 605 prover och 2,4 procent var positiva. Vi ser att antalet personer som testar sig fortsätter att minska. Pandemin är inte över och det är fortfarande viktigt att testa sig om man är sjuk, även om symtomen är milda, säger Gunilla Persson, biträdande smittskyddsläkare vid Region Västerbotten.

Det är fortsatt bland yngre som de flesta smittade finns men även vissa äldre har testat positivt – åtta av de nya fallen är bland personer över 50 år.

Regionen märker av en ökning av antalet personer som smittats i samband med utlandsresor.

– Vi har sett en ökning av antalet personer som blivit smittade i samband med utlandsresor. Du som kommer hem från resor utanför Norden ska ta ett PCR-test, med undantag för om du är vaccinerad eller kan intyga att du har haft covid-19 under de senaste sex månaderna. Det gäller även om du inte har symtom, säger Gunilla Persson.

Trycket på vården är fortfarande förhållandevis lågt och Norrlands universitetssjukhus meddelade i dag måndag att de återgår till normalläge.

Fler nyheter från Södra Lappland
Lokaltidningen rekommenderar

Vandring för världens barn

LYCKSELE Idag bönevandras det för världens barn i Lycksele. Lycksele kyrka hålls också öppen med tanke på det nyligen inträffade våldsdådet.

VIDEO: Tävlar i nordens största trampolinturnering

FREDRIKA Melvin Thorén, 15 år från Fredrika, har nyligen vunnit en kvaltävling i Flip Games som är nordens största trampolinturnering.

Tandvården tror inte på samordning

SÖDRA LAPPLAND Chaim Zlotnik, ordförande i Sveriges Tandläkarförbund, ser många fördelar med samverkan, men att bli en del av hälsa och sjukvård vill han inte. Men anser att...

Nu får tänderna ta plats

SÖDRA LAPPLAND Nya arbetsmetoder. Bättre samspel mellan olika aktörer. Effektiva system som kommunicerar med varandra. Framtidens vårdmodell kan bygga på en samordnad modell där även tandvården ingår.
Läs om
Reportaget
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport
Sportkrönika