Onsdag 22 maj 2019

Lokaltidningen

En multiskadad tall i Norrbotten. Foto: SKOGSSTYRELSEN/ANNA MARNTELL

Ökande skador på norrländsk skog

Länet · Published apr 25, 2019 at 06:15

Skogsskador i Västerbotten och övriga norrländska län ökade förra året. Inte oväntat spelar fjolårets torka en avgörande roll.

– Vi ser att torkan fick stora konsekvenser för skogen i norr under året, säger Anna Marntell, skadesamordnare för Skogsstyrelsens Region Nord där Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland ingår.

Men torkan är långt ifrån det enda problemet, förklarar hon:

– Det som bekymrar oss mest är omfattningen av ungskog där främst tallen drabbas av flera sjukdomar och skador samtidigt och dessutom fått betesskador av älg, det vi kallar multiskadad ungskog. Svampangreppen ökar och vi vet just nu inte riktigt varför.

Mötesplats utan gränser

LYCKSELE Årets Mötesplats Lycksele, som startar i dag, fokuserar på drivkrafter och konkurrenskraft. Konferensen har också ett nordiskt perspektiv, med inbjudna från Norge och...

Åsele kommun i topp tio

ÅSELE I en jämförande skolundersökning som Lärarnas Riksförbund gjort om kommunernas satsningar och resultat i grundskolan hamnar Åsele i topp tio. För Lycksele ser det sämre ut.

Laisbyn täckte länet

LYCKSELE Ulf Stefan Winka har många års erfarenhet av historiesökning. För två veckor sedan föreläste han i Lycksele om Umeå lappmarks historia. – Lycksele var samlingsplats för...

Emil Österholm tog hem konstnärsstipendium

LYCKSELE Sparbanksstiftelsen Norrland hade årsstämma i Lycksele i fredags, och delade då ut sitt konstnärsstipendium, på 100 000 kronor. Det gick denna gång till Västernorrland.