Måndag 18 november 2019

Lokaltidningen

Nya invasiva arter på EUs förbudslista

Sverige · Published aug 5, 2019 at 06:15

Från och med den 15 augusti läggs 17 nya arter in på EUs förteckning över invasiva arter.

– Från och med då är det inte tillåtet att sälja, byta, odla, föda upp, transportera eller släppa ut eller sprida arterna i naturen, säger Erland Lettevall på Havs- och Vattenmyndigheten, och fortsätter:

– Växthandeln har dock ett år på sig att överlåta eller sälja ut de exemplar de eventuellt har i lager. För de 49 arter som sedan tidigare finns på EU-förteckningen gäller förbuden redan både för både privatpersoner och handel.

De nya arterna berör sannolikt inte svenskar i någon större utsträckning då bara ett fåtal synts till i Sverige. Även de som finns eller kan finnas i Sverige – gudaträd, japansk humle, brun majna, plattmask och solaborre – finns inte i någon större utsträckning.

– Vi behöver tidigt upptäcka de invasiva arter som inte etablerat sig här än, för då har vi chansen att stoppa dem innan det blir för svårt och dyrt. För att lyckas med det behöver vi hjälp från allmänheten att rapportera om de upptäcker nya invasiva arter, säger Henrik Lange på Naturvårdsverket.

Belönad för sin forskargärning

Risbäck Umeåforskaren Nils Skoglund, från Holmsjö, utanför Risbäck i Dorotea, har prisats av Kungliga Skytteanska samfundet.

Förslag om dyrare VA-taxa för fast boende

HEMAVAN Fritidshusökningen i Hemavan innebar att en helt ny vattentäkt måste ordnas. Nu ser det ut som om ortsbor tvingas stå för en större del av kostnaden än fritidshusägarna i...

Pigg 80-åring firades med jubileumslunch i Lycksele

LYCKSELE Det var både festligt och fullsatt när SPF Seniorerna i Västerbotten firade föreningens 80 år med en jubileumslunch i Lycksele. – Det var en väldigt givande, spännande...

Christer Hedlund blev Årets företagare

LYCKSELE Christer Hedlund, Maxmoduler, utsågs på fredagkvällen till Årets företagare på Guldkalaset i Lycksele. Ytterligare sju företag och en förening, Lycksele Ateljé,...