Onsdag 17 juli 2019

Lokaltidningen

Foto: PIXABAY

Minskning av serveringstillstånd

Länet · Published maj 10, 2019 at 06:15

Mellan 2017 och 2018 minskade antalet serveringstillstånd i Sverige för första gången på tio år.

– Den lilla minskningen kan nog förklaras av att vi är i en högkonjunktur, vilket innebär att många prövar sin lycka som restaurangföretagare, men man förstår inte hur svårt det är att nå lönsamhet, säger han till Nyhetsbyrån Siren.

Det gällde dock inte många länskommuner, enbart Lycksele, Sorsele, Storuman och Nordmaling backade något medan antalet serveringstillstånd i övriga länskommuner antingen stod still eller ökade.

I såväl Västerbotten som övriga Sverige har antalet serveringstillstånd ökat de senaste åren, räknat per invånare är det bara Robertsfors som har färre serveringstillstånd 2018 än 2008.

– Den här utvecklingen har pågått sedan början av 1980-talet, då vi kan se en attitydförändring. Tidigare bedömde myndigheterna om det fanns ett behov för varje nytt serveringstillstånd men nu började man istället ge tillstånd så länge restaurangägaren ifråga var skötsam, säger Richard Tellström.

Liten bod med hantverk

Dorotea På Bergsvägen ovanför hotellet i Dorotea ligger Marikes hantverksbod. En liten butik som är fylld av genuint hantverk. – Jag satsar på svenska och nordiska formgivare och...

Länsförfattare sätter nu punkt för Bäckmyran

Umeå Kent Lundholm, 61 år, har skrivit fyra romaner om Baklandet, som hämtar inspiration från hembyn Bäckmyran och dess grannbyar. I augusti kommer han ut med sista boken om...